Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία: Συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των Επενδύσεων, της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Άμυνας

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, Ριάντ, Σαουδική Αραβία, επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός, άμυνα,
Κυριάκος Μητσοτάκης - πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν 
Στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του θρόνου Πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας...

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν στην συνάντηση τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, εστιάζοντας στις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Θεσμοθετείται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών - Η Ελλάδα μπορεί να είναι transit χώρα για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα από την περιοχή του Κόλπου, ανέφερε σε συζήτηση στο πλαίσιο του Future Investment Initiative

Συγκεκριμένα διερευνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας ενώ αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.

Συμφώνησαν μάλιστα στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρίγκιπας Διάδοχος αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Διάδοχο για τον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας. Από την πλευρά του ο Διάδοχος του θρόνου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους της Ελλάδας για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση τη επίσκεψης Κυριακού Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, σε συνέχεια προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα επίσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών projects.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο John Defterios στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, στο Ριάντ ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι transit χώρα για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα από την περιοχή του Κόλπου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την προώθηση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

«Αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε ενδιαφέρον να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας η οποία μπορεί να είναι transit χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να απαλλαγεί πλήρως από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028.

Για την οικονομία είπε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου» και πως η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Είπε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι μεγαλύτερη από 6%, τόνισε ότι πήγαμε εξαιρετικά καλά στον τουρισμό και είπε ότι η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία.

«Είμαι χαρούμενος που πολλοί νέοι Έλληνες εργάζονται στην περιοχή του Κόλπου. Είμαι εξίσου χαρούμενος και όταν κάποιοι επιστρέφουν», υπογράμμισε σημειώνοντας πως προτεραιότητά του είναι η μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα χρήματα που θα πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανέφερε πως μαζί με τους εθνικούς πόρους και τις μεταρρυθμίσεις η χώρα αλλάζει.

Παράλληλα μίλησε για το τραπεζικό σύστημα και το γεγονός ότι έχουν ρυθμιστεί πολλά από τα κόκκινα δάνεια ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι στο εμπόριο η Ελλάδα μπορεί να είναι εμπορικός κόμβος.

«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή», δήλωσε, τέλος, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου