Η μετάλλαξη Omicron έχει "πολύ ήπια" συμπτώματα σύμφωνα με την νοτιοαφρικανή ιατρό Ανζελίκ Κέτζι

Κορονοϊός, μετάλλαξη Omicron, Angelique Coetzee, Ανζελίκ Κέτζι, Νότια Αφρική,
Η Dr. Angelique Coetzee (φώτο) δήλωσε στις εφημερίδες της Νότιας Αφρικής ότι : «Τα συμπτώματα της Omicron είναι τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από ασθενείς (μη-Omicron) Covid που έχω αντιμετωπίσει στο παρελθόν».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, 28 Νοεμβρίου (Reuters) - Η Νοτιοαφρικανή ιατρός, Ανζελίκ Κέτζι, (Angelique Coetzee), που ήταν από τους πρώτους που ανεγνώρισε την διαφορετικότητα της νέας μετάλλαξης κορονοϊού μεταξύ ασθενών της είπε την Κυριακή ότι «τα συμπτώματα της παραλλαγής "Omicron" είναι μέχρι στιγμής ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι».

Η Δρ Ανζελίκ Κέτζι (Angelique Coetzee), ιδιώτης ιατρός και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, που εργάζεται στην Πρετόρια, είπε στο Reuters ότι στις 18 Νοεμβρίου παρατήρησε επτά ασθενείς στην κλινική της που είχαν συμπτώματα διαφορετικά από την κυρίαρχη παραλλαγή Delta, αν και «πολύ ήπια».

Τώρα που ονομάζεται Omicron από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παραλλαγή εντοπίστηκε και ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Νότιας Αφρικής στις 25 Νοεμβρίου από δείγματα που ελήφθησαν από εργαστήριο από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου.

Η Ανζελίκ Κέτζι είπε ότι μια ασθενής στις 18 Νοεμβρίου ανέφερε στην κλινική της ότι ήταν "εξαιρετικά κουρασμένη" για δύο ημέρες με πόνους στο σώμα και πονοκέφαλο.

"Τα συμπτώματα σε εκείνο το στάδιο σχετίζονταν πολύ με τη φυσιολογική ιογενή λοίμωξη. Και επειδή δεν έχουμε δει COVID-19 τις τελευταίες οκτώ έως 10 εβδομάδες, αποφασίσαμε να κάνουμε τεστ", είπε, προσθέτοντας ότι ο ασθενής και η οικογένειά του αποδείχθηκαν να είσαι θετικός.

Την ίδια μέρα, περισσότεροι ασθενείς ήρθαν με παρόμοια συμπτώματα, όταν συνειδητοποίησε ότι «κάτι άλλο συνέβαινε». Έκτοτε, βλέπει δύο με τρεις ασθενείς την ημέρα.

"Έχουμε δει πολλούς ασθενείς Delta κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος. Και αυτό δεν ταιριάζει στην κλινική εικόνα", είπε, προσθέτοντας ότι ειδοποίησε το NICD την ίδια μέρα με τα κλινικά αποτελέσματα.

"Οι περισσότεροι από αυτούς βλέπουν πολύ, πολύ ήπια συμπτώματα και κανένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει εισαγωγή των ασθενών αυτών σε νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά ηαταφέραμε να θεραπεύσουμε αυτούς τους ασθενείς συντηρητικά στο σπίτι", είπε.

Η Ανζελίκ Κέτζι, η οποία είναι επίσης μέλος της Υπουργικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εμβόλια, είπε ότι σε αντίθεση με το Delta μέχρι στιγμής οι ασθενείς δεν έχουν αναφέρει απώλεια όσφρησης ή γεύσης και δεν έχει σημειωθεί σημαντική πτώση στα επίπεδα οξυγόνου με τη νέα παραλλαγή.

Η εμπειρία της μέχρι στιγμής ήταν ότι η παραλλαγή επηρεάζει άτομα ηλικίας 40 ετών και κάτω. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με συμπτώματα Omicron που αντιμετώπιζε δεν είχαν εμβολιαστεί.

"Το πιο κυρίαρχο κλινικό σύμπτωμα είναι η έντονη κόπωση για μία ή δύο ημέρες. Μαζί και ο πονοκέφαλος με πόνους στο σώμα."

Η είδηση ​​της νέας παραλλαγής που εμφανίστηκε από τη Νότια Αφρική προκάλεσε μια ταχεία αντίδραση από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, η οποία την Παρασκευή επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση σε αρκετές χώρες της Νότιας Αφρικής με άμεση ισχύ, απόφαση που η Νότια Αφρική αμφισβήτησε έντονα. 

Από την Παρασκευή, πολλές χώρες έχουν επίσης απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια από και προς τη Νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ορισμένων ασιατικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου