Εστίαση: «Κινδυνεύουν άμεσα περίπου 40.000 επιχειρήσεις και 130.000 θέσεις εργασίας» - Ο Γ. Καββαθάς στην ΕΡΤ (βίντεο)

εστίαση, Ομοσπονδίας Εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς,

Μπροστά στο λουκέτο 4 στις 10 στον εργοδότη μετά το Δημόσιο - Υπερδιπλάσιο το κόστος ενέργειας - Ανατιμήσεις πρώτων υλών άνω του 25% - Μέτρα στήριξης τώρα

Τα νέα μέτρα κάνουν ακόμη χειρότερη την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης, που ήδη από το Φθινόπωρο έχουν μείωση τζίρου 50% και τώρα αντιμετωπίζουν αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας, τεράστιες ανατιμήσεις πρώτων υλών και νέους περιορισμούς, χωρίς στήριξη των θέσεων εργασίας, ενίσχυση στα ενοίκια, μηχανισμούς αύξησης της ρευστότητάς τους που είναι μηδενική, τόνισε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Εστιατόρων και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς,


«Τα προβλήματα της εστίασης είναι τεράστια, είναι δυσανάλογο το τίμημα που πληρώνει η εστίαση για την πανδημία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ουσιαστικά έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Τα νέα μέτρα που έχουν αναγγελθεί από 3 Ιανουαρίου περιορίζουν ακόμη περισσότερο τους δυνητικούς πελάτες και δημιουργούν πρόβλημα στην ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που δεν είναι και καλή», είπε ο κ. Καββαθάς. «Το "ανοιχτός-κλειστός" είναι χειρότερο από το "κλειστός". Για μια επιχείρηση της εστίασης, το "ανοιχτός-κλειστός" σημαίνει έξοδα και ανελαστικές δαπάνες που δεν μπορούν να καλυφθούν, όταν ο κύκλος εργασιών είναι ήδη περιορισμένος κατά 50%. Και για τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι είναι μηδενικά για μία στις τρεις. Από την άλλη πλευρά, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις είναι μπροστά στο φάσμα του λουκέτου».

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης», επανέλαβε ο ίδιος, όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του κλάδου. «Φανταστείτε σήμερα η Επιτροπή να αποφασίσει να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τα μέτρα να έρθουν πριν την Πρωτοχρονιά. Ήδη οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν καταβάλει χρήματα, για προμήθειες, για ενδεχόμενο κλείσιμο μουσικών σχημάτων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όλα αυτά θα τα πληρώσουν οι επιχειρηματίες από ποια έσοδα; Από τα μηδενικά που θα έχουν; Αν η εστίαση κλείνει στις 12 το βράδυ, π.χ., είναι σαν να είμαστε κλειστοί. Δεν υπάρχει λόγος κανείς να βγει για ρεβεγιόν και να φύγει από το εστιατόριο, το μπαρ, οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του κλάδου, στις 11.30, 12.00, να κάνει αλλαγή του χρόνου στο αυτοκίνητό του ή σε μέσο μαζικής μεταφοράς ... Δεν σώζεται, ένα κομμάτι του κλάδου, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, έχουν καταστραφεί. Είχαμε ούτως ή άλλως 10 μήνες lockdown στους 21 μήνες της πανδημίας. Κέντρα διασκέδασης, μπαρ και κλαμπ, έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Υπήρχαν περιοριστικά μέτρα ακόμη και όταν ήμασταν ανοιχτοί, ωράρια λειτουργίας, κτλ. Εμείς που τα βιώσαμε, τα θυμόμαστε. Οι συμπολίτες μας τα ξεχνούν».

Θύμισε ότι έχουν ζητηθεί από τον Κ. Μητσοτάκη «μέτρα στήριξης που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, να επανέλθει η επιστρεπτέα προκαταβολή, να απαλλαγούμε από τα ενοίκια κατά τη διάρκεια αυτών των περιοριστικών μέτρων, να επανέλθουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων ώστε να διακρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο κλάδος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μετά το Δημόσιο, με περισσότερους από 320.000 εργαζόμενους σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις».

Και ως Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και ως ΓΣΕΒΕΕ, συνέχισε, «είχαμε ήδη από τα περιοριστικά μέτρα του Νοεμβρίου τονίσει ότι ο κλάδος χρειαζόταν στήριξη. Έχουμε μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών 50%. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι σε κρίση. Πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση και τώρα που παίρνει επιπλέον μέτρα που βαθαίνουν την κρίση στον κλάδο, θα πρέπει να παρέχει αντίστοιχα αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που φαίνεται και από τις έρευνες είναι ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εκφράζουν αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Αντιλαμβανόμαστε το κόστος για την εθνική οικονομία, αν χαθούν μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας; Θα είναι πολύ περισσότερο το κόστος».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα «έχουμε ανατιμήσεις πρώτων υλών και κόστους ενέργειας σε τέτοιο βαθμό που είναι μη διαχειρίσιμος. Βλέπω λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού των 2.000 ευρώ να γίνονται 5.000 ευρώ. Έχει φτάσει το κόστος ενέργειας να ξεπερνά το κόστος του ενοικίου. Ταυτόχρονα, οι πρώτες ύλες μεσοσταθμικά έχουν αυξηθεί άνω του 25%, χωρίς να έχει μεταβιβαστεί από τον κλάδο στον τελικό καταναλωτή. Σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις. Πόσο θα αντέξει ο κλάδος να συμπιέζεται συνεχώς; Να πληρώνει εκείνος το τίμημα για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην ενισχύεται από την πλευρά της Πολιτείας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου