ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ / Κοροϊδία τα κυβερνητικά μέτρα - Καμία αύξηση στα τιμολόγια απαιτούν σωματεία και φορείς

Ενέργεια, Ηλεκτικό ρεύμα, εργαζόμενοι, Ε.Ε., κυβέρνηση, ΚΚΕ,
Υπενθυμίζεται ότι στο ενδεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αυξήθηκε κατά 300%, ενώ τα παραπάνω στοιχεία που καταγράφουν την ενεργειακή φτώχεια αφορούν περίοδο (2019) όπου η τιμή της Mwh ήταν κοντά στα 50 ευρώ ή και πιο χαμηλά.


Να κρύψει την κυβερνητική κοροϊδία με τα «εφάπαξ μέτρα» για την ακρίβεια σε Eνέργεια και ηλεκτρικό ρεύμα
επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν είναι οι ακριβότερες τιμές όταν το 22,7% του πληθυσμού είναι υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας και η πλειοψηφία του λαού γονατίζει μπροστά στους λογαριασμούς ελέω απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και του νέου «εθνικού στόχου» της «πράσινης ανάπτυξης» στον οποίο ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα.

«Οι Τιμές της Ενέργειας έχουν ξεφύγει σε βαθμό αδιανόητο. Ένα προφανές γεωπολιτικό παιχνίδι με το Φυσικό Αέριο, οδηγεί την Οικονομία της ΕΕ σε κρίση. Η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές, όπως βλέπετε, αλλά αυτό σε αυτό το ύψος μικρή σημασία έχει. Χρειάζεται συντονισμένη δράση», έγραψε στο twitter ο Αδ. Γεωργιάδης και παρέπεμψε στην ΕΕ και σε προσμονή συντονισμένων μέτρων. Ωστόσο, τα όποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί, εντός λίγων ημερών, καταντούν πολύ κατώτερα της πραγματικότητας λόγω του καλπασμού των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Την Τρίτη έκλεισε στα 420 ευρώ η τιμή της Mwh.

Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το αίτημα για μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και για την κατάργηση των χαρατσιών, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ» ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα. Ανέφερε ακόμα πως θα «κάνουμε μια παρέμβαση σημαντική και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με στόχο να μεταθέσουμε ένα μέρος του προβλήματος στο μέλλον», καθιστώντας σαφές ότι ο λογαριασμός θα πληρωθεί στο ακέραιο από τον λαό στο παρόν και στο μέλλον.
 

Καμία αύξηση στα τιμολόγια, κατάργηση των χαρατσιών

Με τις κινητοποιήσεις τους σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος απαιτούν:
  • - Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • - Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • - Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις και επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.
  • - Δωρεάν ρεύμα σε όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Θυμίζουμε παράλληλα πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει και με τη μορφή τροπολογιών προτάσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού, των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών συνολικά από την ακρίβεια που σαρώνει και τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα. Μέτρα που έχουν κατ' επανάληψη απορρίψει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για να μην «αγγιχτεί» τρίχα από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωνε το ΚΚΕ στις προτάσεις του: «Η απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και δαπανών».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων έχει ζητήσει:
  • - Κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • - Επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
  • - Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • - Μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.
  • - Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται.
  • - Κατάργηση κάθε διάταξης νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τα παραπάνω.
Για «απελευθέρωση» στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και της ανθρώπινης ζωής κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του ο «Ριζοσπάστης» καθώς δεν έχουν σταματημό οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς χτες η τιμή της Mwh στην προημερήσια αγορά ξεπέρασε ακόμη και τα 400 ευρώ, για να «κλειδώσει» τελικά στα 420 ευρώ, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τους ενεργειακούς ομίλους θα ενταθεί, όπως επίσης θα ενταθεί σε πρωτοφανή επίπεδα η ενεργειακή φτώχεια.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού έρχονται σε μια περίοδο όπου ήδη εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα ζούσαν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Στην Ελλάδα χτες η τιμή της Mwh έφτασε τα 342,35 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Δεκέμβρη του 2020 ήταν ...36 ευρώ, δεκαπλασιάστηκε δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο!

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου -που οι σχεδιασμοί της «πράσινης» μετάβασης έχουν αναγάγει στο βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο- έσπαγαν χτες και νέα ρεκόρ, φτάνοντας στα 176 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), κάνοντας άλμα 20% σε μια μόλις μέρα! Συνολικά η τιμή του μέσα στο 2021 έχει εκτιναχτεί κατά 760%...

Το τι σηματοδοτούν όλα αυτά για τα λαϊκά στρώματα είναι παραπάνω από φανερό, με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να βλέπουν τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται, χιλιάδες άλλα να ξεπαγιάζουν:

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταγράφονται στην έκθεση για την πορεία της «ενεργειακής ένωσης» που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβρη, πάνω από 31 εκατ. νοικοκυριά ζούσαν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Αδυνατούσαν με άλλα λόγια να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους για ψύξη, θέρμανση, διατηρούσαν υψηλές οφειλές στις εταιρείες προμήθειας ή ακόμη και πολλά από αυτά είχαν εντελώς κομμένο ρεύμα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών που ζούσε πριν τις τεράστιες αυξήσεις σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας ξεπερνούσε σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας το 22% (22,7%), ενώ τα νοικοκυριά που είχαν οφειλές στους παρόχους ηλεκτρισμού ήταν 1 στα 3 (35,6%).

Μάλιστα, η παραπάνω κατάσταση καταγραφόταν επισήμως σε μια περίοδο όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (αλλά και των άλλων ενεργειακών αγαθών, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λπ.) παρά τη σταθερή αύξησή τους, που τη δεκαετία 2005-2016 άγγιζε το 150%, ήταν πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με σήμερα. Δηλαδή τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές συνέπειες των μεγάλων αυξήσεων του τελευταίου διαστήματος, προϊδεάζοντας έτσι για το τι θα επακολουθήσει.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ενδεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αυξήθηκε κατά 300%, ενώ τα παραπάνω στοιχεία που καταγράφουν την ενεργειακή φτώχεια αφορούν περίοδο (2019) όπου η τιμή της Mwh ήταν κοντά στα 50 ευρώ ή και πιο χαμηλά.

Παράδεισος κερδών - Κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους

Τα παραπάνω αποτυπώνουν βέβαια και την κοροϊδία των «εφάπαξ μέτρων» που συστήνει η Κομισιόν και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ αυτήν την περίοδο και που μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αυξήσεων «απορροφούν», ενώ με κάθε νέα αύξηση που καταγράφεται, η επόμενη κυβερνητική εξαγγελία καλύπτει ολοένα και μικρότερο ποσοστό της. Στην πραγματικότητα βέβαια ακόμη και αυτές οι «επιδοτήσεις» που χορηγούνται, δώρο στους προμηθευτές αποτελούν, οι οποίοι αυτές τις μέρες θα πάρουν «εορταστικό μποναμά» ύψους 600 εκατ. ευρώ, πλέον των 100 εκατ. που θα λάβουν στις αρχές του νέου έτους.

Πρόκειται για τα ποσά των επιδοτήσεων που τους παρέχει η κυβέρνηση για να μην «περάσουν» το σύνολο των αυξήσεων στα τιμολόγια. Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους ομίλους που όλα τα προηγούμενα χρόνια επιδοτούνταν αδρά για να εγκαθιστούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και σήμερα λυμαίνονται τα δισ. των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων (φοροαπαλλαγές, «φθηνό» εργατικό δυναμικό, χαμηλότοκα δάνεια), από τα διάφορα «πράσινα ταμεία», για την «απολιγνιτοποίηση», την «πράσινη μετάβαση», την «ενεργειακή απόδοση» των κτιρίων κ.λπ.

Παρά εξάλλου την προσπάθεια από την κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να αποδώσουν τις τεράστιες αυξήσεις αποκλειστικά σε «συγκυριακούς λόγους» ή σε ζήτημα «διαχείρισης», δεν κρύβεται ότι αυτές αποτελούν το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας που δημιούργησε έναν «παράδεισο» κερδών για τους ενεργειακούς ομίλους και ταυτόχρονα μια «κόλαση» για τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους σε ενεργειακά προϊόντα, σε μια περίοδο μάλιστα που χάρη στην ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών και παραγωγικών μέσων παράγονται σε τεράστια αφθονία.

Κυνικά άλλωστε μόλις τον περασμένο Ιούλη ο υπουργός Ενέργειας τόνιζε ότι «η ενεργειακή μετάβαση έχει κόστος», ενώ μόλις τη Δευτέρα με τους ομολόγους του της ΕΕ σχεδίαζαν τα επόμενα βήματά της.

Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής με τη «μονοκαλλιέργεια» των πανάκριβων ΑΠΕ, που είναι στα χέρια του κεφαλαίου, χάριν της «πράσινης μετάβασης». Για να γίνουν ελκυστικές οι ΑΠΕ επιβάλλονται τα τέλη εμπορίας ρύπων, για να γίνει ασύμφορος ο λιγνίτης, αλλά ταυτόχρονα με τα τέλη εμπορίας ρύπων που πληρώνει ο λαός χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ενώ το «μεταβατικό καύσιμο», με το οποίο συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα ότι είναι το φυσικό αέριο, το εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο, ακριβαίνει διαρκώς και λόγω των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών. Και, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το ενεργειακό χρηματιστήριο -κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για τη «διασύνδεση» με την ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, που αποτελεί παράγοντα εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα και η εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας.

Η περιβαλλοντική υποκρισία ΕΕ και κυβερνήσεων και τα προσχήματα για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο δεν κρύβουν με τίποτα πως η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, όπως και συνολικά η στρατηγική του κεφαλαίου, που συμπυκνώνονται στο λεγόμενο πράσινο New Deal που στηρίζεται απ' όλα τα αστικά κόμματα, είναι ασύμβατες με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου