Πανδημία και ακρίβεια: οι λαϊκοί εφιάλτες των Χριστουγέννων - Στους συλλογικούς αγώνες η ελπίδα.

Δημήτρης Στρατούλης, κοινωνία, πανδημία, ακρίβεια,
Όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κάνει λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών εμμονών και πολιτικών επιλογών της να αφήσει άθικτο και να ενισχύσει το καπιταλιστικό κέρδος, στο βωμό του οποίου θυσιάζει ακόμα και την ανάγκη για προστασία της υγείας και της ζωής του λαού... 


Έφτασαν τα Χριστούγεννα και οι γιορτές , αλλά μόνο γιορταστικό δεν είναι το κλίμα για τα     φτωχά λαϊκά στρώματα. Το τρέχον 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το 5ο που έρχεται λόγω της νέας μετάλλαξης Ο, καθώς και η συνειδητή άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύουν τον εύλογο λαϊκό φόβο για την υγεία και την ίδια τη ζωή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε να ψεύδεται ασύστολα και συνειδητά, αφού από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που οι συντάκτες της ισχυρίζονται ότι είχαν θέσει έγκαιρα, από τον περασμένο Μάη, υπόψη της, αποδεικνύεται ότι, επειδή αυτή δεν έκανε τίποτε για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατική Θεραπείας, των περιφερειακών δομών υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πέθαναν, ουσιαστικά αβοήθητοι, χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κι όλα αυτά, από μία κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζει ως «πολυτέλεια» την παροχή ουσιαστικής υγειονομικής προστασίας στο λαό και η οποία τολμά – παρά τις πρόσφατες φρικτές αποκαλύψεις για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας – να σχεδιάζει νέα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και δομών δημόσιας υγείας.

Αντίθετα, η ίδια κυβέρνηση, ενώ έχει μετατρέψει τα δημόσια Νοσοκομεία σε «μίας νόσου», της μόλυνσης με covid 19, παρέχει «ασυλία» στους επιχειρηματίες της υγείας να συνεχίσουν και εν μέσω πανδημίας να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αντί οι κλινικές τους να επιτάσσονται, με βάση ακόμα και τις συνταγματικές προβλέψεις για τέτοιες περιπτώσεις πανδημιών, για να σωθεί ο λαός. Και δυστυχώς δεν αρκείται σε αυτά, αλλά και αξιοποιεί το λαϊκό φόβο από την πανδημία για να σαρώσει, χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές αντιστάσεις, οτιδήποτε είχε μείνει άθικτο από τη μνημονιακή λαίλαπα από τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κάνει λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών εμμονών και πολιτικών επιλογών της να αφήσει άθικτο και να ενισχύσει το καπιταλιστικό κέρδος, στο βωμό του οποίου θυσιάζει ακόμα και την ανάγκη για προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, εξαγγέλλοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της, που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να μην πεθάνουν από το κρύο, τώρα το χειμώνα, λόγω υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και όλων των καυσίμων ή να μην πεινάσουν λόγω της εκτίναξης των τιμών στα είδη διατροφής.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον εαυτό του από τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δηλαδή μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα άλλα καύσιμα για να συγκρατηθούν και να μειωθούν οι τιμές τους, μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής διατροφής και, κυρίως, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων με τη χρησιμοποίηση ενός παλιού, δοκιμασμένου και αποτελεσματικού για τέτοιες περιπτώσεις εργαλείου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Από την άλλη πλευρά, πολιτική διέξοδο στους αγώνες του λαού αυτή τη ζοφερή περίοδο μπορεί και πρέπει να δώσει μία ενωμένη ανυπότακτη και σύγχρονη Ριζοσπαστική Αριστερά, που να κάνει μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, να διαθέτει και να προβάλλει ένα σχέδιο ανατροπής των εφαρμοζόμενων αντικοινωνικών πολιτικών και να προωθεί μία εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική.

Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, με καλούς, ελπιδοφόρους και νικηφόρους συλλογικούς αγώνες τη νέα χρονιά.

Δημήτρης Στρατούλης, είναι στέλεχος της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΗΤΑΣ, π. Βουλευτής και Υπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου