ΕΝΔΙΣΥ: «Ο Μητσοτάκης κόβει συντάξεις – Τα "ψέματα" του διορισμένου υφυπουργού Εργασίας»

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ΕΝΔΙΣΥ, Δελτίο Τύπου, περικοπές συντάξεων,

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι «οι ορατές περικοπές των συντάξεων, αλλά και γενικότερα οι παρεμβάσεις επί τα χείρω σε όλες τις συντάξεις (χηρείας και αναπηρίας συν εξ ιδίου δικαιώματος), δεν μπορούν να κρυφτούν. Μετά δε και τις δηλώσεις Τσακλόγλου, σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα, η οργή ξεχειλίζει!»


Με μια ανακοίνωση σε έντονο ύφος κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απάντησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων - ΕΝΔΙΣΥ, στις νεώτερες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου όσον αφορά την εγκύκλιο και ποιους συνταξιούχους θα αφορά από 1/1/2022.

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι «οι ορατές περικοπές των συντάξεων, αλλά και γενικότερα οι παρεμβάσεις επί τα χείρω σε όλες τις συντάξεις (χηρείας και αναπηρίας συν εξ ιδίου δικαιώματος), δεν μπορούν να κρυφτούν. Μετά δε και τις δηλώσεις Τσακλόγλου, σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα, η οργή ξεχειλίζει!»

Σημειώνει δε ότι «η εγκύκλιος του διορισμένου υφυπουργού Εργασίας, λέει εντελώς άλλα, από εκείνα που ο ίδιος επικαλείται στην ραδιοφωνική του συνέντευξη. Η εγκύκλιος ορίζει ολοκάθαρα ότι θα εφαρμοστούν οι «κανόνες σώρευσης», άρα μία εθνική σύνταξη, για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση), που προέκυψαν μετά τις 13-05-2016! Άρα, περικοπές για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας ή χηρείας ή διπλής σύνταξης, για όσους προέκυψαν από την ανωτέρω ημερομηνία. Τελεία και παύλα!»

Η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ

7/1/2022

Προς

Α) Τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη
Β) Αρχηγούς κομμάτων και Βουλευτές
Γ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Δελτίο Τύπου


Ο Μητσοτάκης κόβει συντάξεις – Τα «ψέματα» του διορισμένου υφυπουργού Εργασίας

Η ανοχή των συνταξιούχων τελείωσε. Η υπομονή τους εξαντλήθηκε. Οι ορατές περικοπές των συντάξεων, αλλά και γενικότερα οι παρεμβάσεις επί τα χείρω σε όλες τις συντάξεις (χηρείας και αναπηρίας συν εξ’ ιδίου δικαιώματος), δεν μπορούν να κρυφτούν. Μετά δε και τις δηλώσεις Τσακλόγλου, σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα, η οργή ξεχειλίζει! Άλλωστε, στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας, πρέπει κάποτε να μάθουν τη διαφορά ανάμεσα στον προφορικό και στον γραπτό λόγο!

Εξηγούμαστε:

Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου είναι ένας συμπαθής καθηγητής πανεπιστημίου, που κλήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαχειριστεί το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη (ανήμερα των Θεοφανίων), δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του. Πρόσθεσε δε αμέσως μετά ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ!

Αυτά είναι ο προφορικός λόγος του υφυπουργού Εργασίας.

Ας δούμε τώρα, τι λέει ο γραπτός λόγος του ίδιου, όπως προκύπτει από την «επίμαχη» εγκύκλιο. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«(β) σε περίπτωση που μετά την 13.05.2016 το ίδιο πρόσωπο λάβει και δεύτερη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) θα υπολογιστεί το αναλογούν ποσό της εθνικής σύνταξης και έπειτα θα εφαρμοστούν οι κανόνες σώρευσης που αναλύονται ανωτέρω υπό Α1 και Α2, προκειμένου το συνολικό ποσό εθνικής σύνταξης που χορηγείται, να μην ξεπερνά το πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης (384€). Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανεξαρτήτως του είδους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και της προέλευσης (εξ ιδίου ή κατά μεταβίβαση) του δικαιώματος.»

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εγκύκλιος του διορισμένου υφυπουργού Εργασίας, λέει εντελώς άλλα, από εκείνα που ο ίδιος επικαλείται στην ραδιοφωνική του συνέντευξη. Η εγκύκλιος ορίζει ολοκάθαρα ότι θα εφαρμοστούν οι «κανόνες σώρευσης», άρα μία εθνική σύνταξη, για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση), που προέκυψαν μετά τις 13-05-2016! Άρα, περικοπές για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας ή χηρείας ή διπλής σύνταξης, για όσους προέκυψαν από την ανωτέρω ημερομηνία. Τελεία και παύλα!

Επίσης, σε ό,τι αφορά το σκέλος της αναδρομικότητας, πράγματι η εγκύκλιος δεν ζητάει να αποδοθούν χρήματα πίσω στον ΕΦΚΑ. Αυτό θα ισοδυναμούσε με ληστεία! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί (έως) πεντέμισι χρόνια νωρίτερα. Μόνο που αυτά τα δικαιώματα, θα περικοπούν από την 1.1.22 και μετά, δηλαδή από την έναρξη εφαρμογής της εγκυκλίου. Δυστυχώς, αυτά ορίζει ο «γραπτός λόγος» του υφυπουργού Εργασίας. Όχι ο προφορικός.

Επίσης, μερικές απορίες που χρήζουν απάντησης:

  • Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ υπερψήφισε τον Φεβρουάριο του 2020, νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Ο γνωστός και ως «νόμος Βρούτση» (ν.4670/2020), εμπεριείχε παρέμβαση και για τις συντάξεις χηρείας. Τότε δεν είχαν δει ότι έχριζε ορθής ερμηνείας ο παλαιότερος «νόμος Κατρούγκαλου»; Τώρα το… θυμήθηκαν;
  • Τυχόν ζητήματα συνταγματικότητας στην εφαρμογή της εγκυκλίου, τα έχουν υπολογίσει στο υπουργείο Εργασίας; Αν ίσχυε αυτό που δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου, τότε θα υπήρχαν συνταξιούχοι «δύο ταχυτήτων» για το ίδιο ακριβώς συνταξιοδοτικό δικαίωμα και με βάση τον ίδιο νόμο! Άλλο ποσό θα λάμβαναν όσοι είχαν την «τύχη» να τους χορηγηθεί σύνταξη χηρείας ή αναπηρίας ή διπλή σύνταξη μέχρι 31.12.2021 και άλλο ποσό εκείνοι που θα είχαν την «ατυχία» να λάβουν την ίδια παροχή από την 1.1.2022. Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται περί πρωτοφανούς φαυλότητας, που δεν αντέχει σε περαιτέρω σχολιασμό!
  • Αλήθεια, γιατί η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου; Αν διόρθωνε λάθη του παρελθόντος και έδινε την σωστή ερμηνεία σε μια σειρά από διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», ίσως θα ήταν χρήσιμο να είχε αναρτηθεί νωρίτερα. Όχι παραμονές Πρωτοχρονιάς, με τα μισά ΜΜΕ (εφημερίδες), να είναι κλειστά λόγω διακοπών.
  • Αλήθεια, ενώ έχει προκληθεί σάλος, με σειρά δημοσιευμάτων, ήδη από την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, εμφανίστηκε για να απαντήσει έξι μέρες μετά, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου και μάλιστα μέσω ραδιοφώνου; Γιατί δεν επεδίωξε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μάλιστα με επίσημο τρόπο, νωρίτερα;
  • Αν θέλουν στο υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν την εγκύκλιο, ας το πράξουν. Θα είναι μια έμμεση «επιστροφή στην κανονικότητα», έστω και με καθυστέρηση. Όμως οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που θα κληθούν σε λίγες μέρες να απονείμουν τις συντάξεις του επόμενου μήνα, την εγκύκλιο θα εφαρμόσουν. Όχι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τσακλόγλου! Έλεος πια…
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, δεν θα σταματήσει να καταγγέλλει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις «στις πλάτες» δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Εν μέσω πανδημίας, με την ακρίβεια να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, εκδόθηκε χωρίς νόμο η παράνομη εγκύκλιος, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων χηρείας και αναπηρίας. Είναι ντροπή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση, να κρύβονται πίσω από «λεκτικές ακροβασίες». Η ουσία δεν αλλάζει. Οι συντάξεις (δυστυχώς) αναμένεται να περικοπούν και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.

Υ.Γ.: Σε ότι αφορά το όποιο συστημικό ΜΜΕ, τους προτρέπουμε πρώτα να διαβάσουν την εγκύκλιο καθώς και τον νόμο και ύστερα να «ενημερώνουν» τους συνταξιούχους!!

Αλλά «έχει ο καιρός γυρίσματα». Οι συνταξιούχοι έχουν μνήμη, δεν ξεχνούν…


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος: Ν. Χατζόπουλος           Η Γ. Γραμματέας Π. Μουρίκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου