ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

COVID-19: Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις του ιού; - Η μια μετάλλαξη διαδέχεται την άλλη

Νέα μετάλλαξη σε επιβάτη που επέστρεφε στη Γαλλία από το Καμερούν. Στο Ισραήλ καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα «Flurona», ενώ η «Omicron» συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη OMICRON, παρά το ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική εμφανίζεται με πιο ήπια συμπτώματα από τη DELTA, γεννά ελπίδες. Την ίδια ώρα ωστόσο, εμφανίστηκε και νέα παραλλαγή του ιού, για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε από πού ακριβώς προέρχεται ούτε πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι. Το νοσοκομείο IΗU Méditerrannée της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος κορoνοϊού εντοπίστηκε ασθενή που επέστρεφε στη Γαλλία από το Καμερούν, ο οποίος ενδέχεται να μετέδωσε τον ιό σε άλλα δώδεκα άτομα στη νότια Γαλλία.

Μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας

Στη νέα παραλλαγή του κορoνοϊού με το όνομα Β.1.640.2 παρατηρούνται 46 μεταλλάξεις, σύμφωνα με πρώτη μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, οι ήδη γνωστές μεταλλάξεις Ν501Υ και Ε484Κ εντοπίζονται και στην πρωτεϊνική ακίδα της νέας παραλλαγής. Αν η Β.1.640.2 είναι στην πραγματικότητα πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, δεν μπορεί ακόμη να ειπωθεί με ακρίβεια, τουλάχιστον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τον ακόμη χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστή η προέλευση της. Το ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο που επέστρεφε από ταξίδι στο Καμερούν δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε στη χώρα της κεντρικής Αφρικής. Ωστόσο τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή ευνοούν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλιτιμόρης στις ΗΠΑ , το ποσοστό εμβολιασμού στο Καμερούν ανέρχεται προς το παρόν στο 2,4%. Με άλλα λόγια, όσο η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία δεν προχωρά, τόσο θα εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις.

Επιστροφή στην "OMICRON"

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη OMICRON εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Ολοένα περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι εμφανίζεται με ηπιότερα συμπτώματα. Τα Τ-λεμφοκύτταρα των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει αντιδρούν καλύτερα απέναντι στην OMICRON, προστατεύοντας όσους προσβάλλονται από σοβαρές επιπλοκές.

Αν και η μετάλλαξη OMICRON έχει αλλάξει τόσο πολύ την πρωτεϊνική ακίδα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται ακόμη και εμβολιασμένοι, εντούτοις η ανοσολογική απόκριση μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων φαίνεται ότι λειτουργεί παρόλα αυτά κατά 70 εώς 80%. Επίσης η OMICRON επιτίθεται λιγότερα συχνά στους πνεύμονες και περισσότερο στην ανώτερη αναπνευστική οδό -λαιμός, τραχεία, ρινική κοιλότητα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ η μετάλλαξη OMICRON προσβάλει το βρογχικό σύστημα έως και κατά 70% γρηγορότερα από τη DELTA ωστόσο εξαπλώνεται 10 φορές λιγότερo έντονα στο αναπνευστικό σύστημα.

Τι είναι η «Flurona»

Στο μεταξύ στο Ισραήλ 31χρονη έγκυος μολύνθηκε ταυτόχρονα από τον κορoνοϊό και τον εποχικό ιό της γρίπης. Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό «Flurona» στον κόσμο – από τον αγγλικό όρο flu για τη γρίπη και το «corona» για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το υπ. Υγείας του Ισραήλ η έγκυος ήταν εμβολιασμένη και νόσησε ελαφρά. Την ίδια ώρα το ισραηλινό υπ. Υγείας ερευνά την περίπτωση «Flurona» και κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές. H εφημερίδα Times of Israel αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2021 πάνω από 2.000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με γρίπη.
DW

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη