Κομισιόν: 3,4 δισ. ευρώ για βοήθεια στην προσφυγική κρίση της Ουκρανίας

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, χρηματοδότηση, προσφυγική κρίση, Κομισιόν,

Κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγεία, την απασχόληση και τη φροντίδα των παιδιών καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια ανάκαμψης για να βοηθήσει τις χώρες να απορροφήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία που διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγεία, την απασχόληση και τη φροντίδα των παιδιών καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου, ιστορική πρόκληση. Και η απάντηση της Ευρώπης ήταν επίσης άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοινώνοντας τις δαπάνες.

Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει στην ΕΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής. Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν κυρίως τις χώρες της ΕΕ που γειτνιάζουν με την Ουκρανία — Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία— που έχουν δεχθεί τους περισσότερους ανθρώπους.

Η απελευθέρωση, η οποία εξακολουθεί να απαιτεί υπογραφή από τις πρωτεύουσες της ΕΕ, θα είναι προκαταβολική και θα αντληθεί από τη φετινή δόση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος βοήθειας για την ανάκαμψη REACT-EU.

Πέρα από τη χρηματοδότηση, η Επιτροπή ενεργοποιεί επίσης προσπάθειες για να βοηθήσει τους νεοαφιχθέντες Ουκρανούς να ενσωματωθούν, για παράδειγμα με τη δημιουργία πόρων στην ουκρανική γλώσσα για εκπαίδευση και απασχόληση.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ βοηθά επίσης στην υγειονομική περίθαλψη, συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη δημιουργία κόμβων που μπορούν να αναγνωρίζουν Ουκρανούς ασθενείς και να τους στέλνουν σε διαθέσιμα νοσοκομεία. Προσπάθειες για την αύξηση της απορρόφησης εμβολίων κατά του κορονοϊού —η οποία είναι χαμηλή μεταξύ των Ουκρανών— ήταν επίσης σε εξέλιξη και τα αποθέματα εμβολίων ήταν επαρκή για τον εμβολιασμό των νέων αφίξεων.
πηγή: politico.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου