Γαλλικές εκλογές: Τηλεμαχία Μακρόν - Λε Πεν πριν το δεύτερο γύρο της Κυριακής

Γαλλικές εκλογές, Εμ. Μακρόν, Ντιμπέιτ, Τηλεμαχία,

Οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της Κυριακής που διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που θα κρίνει ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελιζέ για την επόμενη πενταετία... 


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τηλεμαχία Μακρόν - Λε Πεν, πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αυτή την Κυριακή.

Στο πρώτο τμήμα του ντιμπέιτ οι δύο υποψήφιοι μιλούσαν και μεταξύ τους, αφορούσε την ενεργειακή κρίση. Μακρόν και Λε Πεν μίλησαν περίπου 10 λεπτά ο καθένας.

Την αρχή έκανε η Μαρίν Λε Πεν που άσκησε κριτική στον πρόεδρο Μακρόν και τόνισε ότι θέλει να «επιστρέψει στους Γάλλους τα χρήματά τους». Πως θα το κάνει αυτό; «Θα προχωρήσουμε σε μείωση από το 20% στο 5,5% του ΦΠΑ στην ενέργεια, θα επιστρέψουμε το μισό φόρο σε χήρες και τους χήρους, θα απαλλάξουμε από φόρο εισοδήματος όσους είναι κάτω των 30 ετών». Η Μαρίν Λεπέν έταξε και ένα ποσό από 150 έως 200 ευρώ το μήνα και ανά νοικοκυριό.


Μακρόν: «Στο πρόγραμμά σας δεν υπάρχει αναφορά στην ανεργία, άρα μάλλον κάτι κάναμε καλά»

«Στα 22 μέτρα του προγράμματός σας δεν υπάρχει καν η λέξη «ανεργία», είναι αναγνώριση μιας καλής δουλειάς τα τελευταία πέντε χρόνια», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Μαρίν Λεπέν.

Για να προστατεύσει τον πληθυσμό από την αύξηση των τιμών, ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε τη δασμολογική ασπίδα που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, στα τέλη του 2021, στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. στο χαρτοφυλάκιο των νοικοκυριών, με το επιχείρημα ότι η κ. Λεπέν, βουλευτής, δεν είχε ψηφίσει υπέρ.

Λε Πεν: «Θέλω να βγω από την κοινή αγορά ενέργειας»

«Θέλω να βγω από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», λέει η Μαρίν Λεπέν απαντώντας στα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου την επιλογή του μηχανισμού παγώματος των τιμών της ενέργειας εγκρίνει, ενώ λυπάται για το γεγονός ότι είναι προσωρινή.

«Ψηφίσατε κατά του παγώματος των τιμών», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν, χωρίς να πάρει απάντηση, πριν ξαναξεκινήσει: «Οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν τη μείωση του ΦΠΑ! » .

«Όχι, γιατί έχω πηγές χρηματοδότησης αλλού», απαντά η Μαρίν Λεπέν, η οποία ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της το κυνήγι της κοινωνικής απάτης και τον έλεγχο της μετανάστευσης για την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεύτερος γύρος: Η Ουκρανία και η εξάρτηση της Λε Πεν από τη Ρωσία λόγω δανείου

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μαρίν Λε Πεν είπε ότι συμφωνεί με όλες τις κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν εκτός από το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια γιατί όπως τόνισε «θα πλήξει τους Γάλλους πολίτες».

Από εκεί και πέρα, ο Μακρόν επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Λε Πεν για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία αλλά και τις εξαρτήσεις της.

«Ήσασταν, νομίζω, μία από τους πρώτους ευρωπαίους πολιτικούς από το 2014, που αναγνώρισε το αποτέλεσμα της προσάρτησης της Κριμαίας. Υπενθυμίζω ότι στο διεθνές δίκαιο, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σπάνια αναγνωρίζουμε εδάφη που έχουν προσαρτηθεί με τη βία, παρόλο που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναγνωρίσει ότι οι όροι αυτού του δημοψηφίσματος ήταν δικοί του. Γιατί το κάνατε; Και το λέω αυτό με σοβαρότητα απόψε, γιατί για τη χώρα μας, αυτά είναι άσχημα νέα: επειδή εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη και εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν» είπε ο Μακρόν υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της κυρίας Λε Πεν πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «κοντά στον Πούτιν».

Η Μαρίν Λε Πεν προσπάθησε να ξεγλιστρήσει λέγοντας στον Μακρόν ότι και αυτός «υποδέχτηκε τον Πούτιν στη Γαλλία», κάτι που ήταν εύκολο για τον Γάλλο πρόεδρο να χειριστεί, λέγοντας πως «τον υποδέχτηκα ως πολιτικό όχι ως τραπεζίτη όπως εσείς».

Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνείς Σχέσεις

Η Μαρίν Λε Πεν γύρισε την κουβέντα στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «Θέλω να παραμείνουμε στην Ε.Ε., να τη μεταρρυθμίσουμε για να φτιάξω την Ευρώπη των εθνών. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός και γι αυτό δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Η ακροδεξιά πολιτικός επιτέθηκε στον Μακρόν λέγοντας ότι «είστε πολύ ευρωκεντρικός ενώ εγώ πιστεύω ότι η Γαλλία είναι παγκόσμια δύναμη» με τον Γάλλο πρόεδρο να απαντάει: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπω τον κυνισμό με τον οποίο μιλάτε. Λέτε ότι είστε με την ΕΕ αλλά με αυτά που λέτε θέλετε να βγούμε από την κοινή αγορά, από κάθε ευρωπαϊκό κοινό μέλλον, να ξαναμπούν σύνορα κλπ. Το σχέδιο που έχετε είναι σχέδιο απόσυρσης και σμίκρυνσης, αυτό είναι το σχέδιο του Εθνικού Μετώπου εδώ και χρόνια».

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μακρόν και Λεπέν για το συνταξιοδοτικό και για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου