ΔΝΤ: Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές υπονομεύθηκαν από τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο

IMF, World Economic Outlook, ΔΝΤ, παγκόσμια οικονομία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια δαπανηρή ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί ειρηνική επίλυση. Ταυτόχρονα, η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση θα συμβάλει σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2022 και θα αυξήσει τον πληθωρισμό. 


Πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά και το 2023, διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, World Economic Outlook, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη,  19 Απριλίου 2022, στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται με ψηφιακό τρόπο (virtualy).

Μεγάλους κινδύνους για μείωση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, ενίσχυση των προκλήσεων για χώρες που δεν έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν την κρίση, αύξηση επιτοκίων και μεγάλες προκλήσεις σε εμπορικό επίπεδο λόγω των κυρώσεων -και όχι μόνο- προβλέπει στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ αναθεωρεί ήδη για δεύτερη φορά τις προβλέψεις για τη δυναμική ανάπτυξης όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία μεταπίπτοντας σε πιο αρνητικά σενάρια, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιμείνει για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, το war-effect για αδύναμες οικονομίες με περιορισμένη διαφοροποίηση αναμένεται να είναι εντονότερο.

Στην ετήσια πρόβλεψή του για την Παγκόσμια Οικονομία, την Ευρωζώνη, Ελλάδα, Ουκρανία και Ρωσία περιλαμβάνει και πέντε άμεσους κινδύνους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο σχεδιασμός πολιτικών καθίσταται δυσκολότερο

Καύσιμα και τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ραγδαία, με ευάλωτους πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος να επηρεάζονται περισσότερο σημειώνει το ΔΝΤ.

Το περιβάλλον που σκιαγραφείται στην έκθεση του ΔΝΤ καταδεικνύει με μεγάλη βεβαιότητα επικείμενες κοινωνικές αναταραχές που θα αυξήσουν το πολιτικό ρίσκο και κατ επέκταση το γεωπολιτικό. Το ενδεχομενο πρόωρων εκλογών, λαϊκιστικών εξάρσεων τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική διαχείριση είναι ορατό και σε πολλές περιπτώσεις αναπόδραστο.

Σύνθετο τοπίο

Ο αυξημένος πληθωρισμός θα περιπλέξει τους συμβιβασμούς που καλούνται να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες ώστε από τη μια να συγκρατήσουν τις τιμές και από την άλλη να στηρίξουν την ανάπτυξη. Τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρούν σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, ασκώντας πίεση τόσο στις αναδυόμενες αγορές όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Καμπανάκι χτυπά επίσης το ΔΝΤ επειδή πολλές χώρες –όπως αναφέρει- έχουν περιορισμένο πλέον περιθώριο άσκησης χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στις οικονομίες τους.

Σε γεωπολιτικό και ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο η εισβολή συνέβαλε στον οικονομικό κατακερματισμό καθώς σημαντικός αριθμός χωρών διακόπτουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία με αποτέλεσμα να δημιουργείται απειλή εκτροχιασμού της ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις του ΔΝΤ πλέον κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,5% το 2022, όπως είχε αναφέρει το Ταμείο και από τις αρχές του μήνα όταν είχε αναθεωρήσει τις προβλέψεις από το 4,5%. Για το 2023 προβλέπεται από το ΔΝΤ ανάπτυξη της τάξης του 2,6%.

Η έκθεση του ΔΝΤ είναι οριακά πιο απαισιόδοξη από αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος, Η οποία προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,8% με βάση το βασικό και για ανάπτυξη 2,8% με βάση το πιο δυσμενές σενάριο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται από το ΔΝΤ σε 4,5% και 1,3% για φέτος και του χρόνου.

Κόβει ταχύτητα και η παγκόσμια οικονομία

Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται από το ΔΝΤ πλέον σε 3,6% φέτος και του χρόνου, μειωμένη κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.

Η Ουκρανία θα σπάσει τα πατώματα

Είναι ενδεικτικό ότι για την Ουκρανία το ΔΝΤ προβλέπει φέτος ύφεση 35% χωρίς καν να γίνονται προβλέψεις για του χρόνου. Για τη Ρωσία ο πόλεμος και οι κυρώσεις αναμένεται να φέρουν ύφεση 8,5% φέτος και 2,3% του χρόνου σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ.

Πληθωρισμός εκτός ελέγχου

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 12,6% και το 7,5% φέτος και του χρόνου με τα ποσοστά της Ευρωζώνης να διαμορφώνονται σε 5,3% και 2,3% αντίστοιχα. Για το 2022 ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 5,7% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και σε 8,7% για τις αναπτυσσόμενες –ποσοστά 1,8 και 2,8% υψηλότερα από τα προβλεπόμενα τον Ιανουάριο.

Η επιδείνωση των ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης- συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τον πόλεμο- και επιπλέον οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων των πρώτων υλών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα υψηλό πληθωρισμός, αυξανόμενες προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό και για αύξηση μισθών, αναφέρεται.

με πληροφορίες από: crisismonitor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου