Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση ανέχεται την Τουρκική Εισβολή στην Καρδιά του Αιγαίου;

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, Περικλής Νεάρχου, τουρκικές προκλήσεις, Αιγαίο, κυβέρνηση,

Από την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Γιουνούς», συνοδευόμενο από μία κανονιοφόρο, πραγματοποιεί έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο τρίγωνο των νησιών μας Χίος – Λέσβος – Άγιος Ευστράτιος, έχοντας εκδώσει προηγουμένως παράνομη NAVTEX, που αγνοεί την αρμοδιότητα των Ελληνικών Αρχών. Η έξοδος του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους συμπίπτει μάλιστα με τη διεξαγόμενη άσκηση στο Αιγαίο «Καταιγίς» του Πολεμικού Ναυτικού.

Με Κυβερνητικές, προφανώς, εντολές, οι Ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις δεν ανέλαβαν καμιά ενέργεια κατά του Τουρκικού σκάφους. Επαναλαμβάνεται έτσι στο Κεντρικό Αιγαίο το προηγούμενο του «Ορούτς Ρεϊς» στην περιοχή του Καστελλορίζου και δυτικότερα, το 2020, το οποίο «αλώνισε» κυριολεκτικά την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ.

Η Κυβέρνηση περιορίσθηκε τότε να δηλώσει δια στόματος Γεραπετρίτη, ότι θα αντιδρούσε, εάν παραβιάζονταν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Γιατί όμως, κύριοι της Κυβερνήσεως, έγινε η κρίση του 1976, με το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα»; Γιατί έγινε, αργότερα, η κρίση του 1987; Δεν έγιναν για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα; Δεν γνωρίζετε ότι η υφαλοκρηπίδα υπάρχει εξ αρχής και αφ’ εαυτής και ότι τα νησιά έχουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ;

Η προβολή, ως δήθεν κόκκινης γραμμής, των χωρικών υδάτων των 6 ν. μ., τα οποία δεν αμφισβητεί η Τουρκία, αλλά, αντιθέτως, θέλει να παραμείνουν εσαεί εκεί και να μη επεκταθούν, αποτελεί εμπαιγμό της νοημοσύνης του Ελληνικού λαού και άτακτη υποχώρηση στους εκβιασμούς της Άγκυρας, που επιδιώκει την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Η Πατριωτική Ένωση καταγγέλλει την Κυβερνητική ανοχή και απραξία απέναντι στην εισβολή του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο και την καλεί να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την περιφρούρηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδος, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

Καταγγέλλει ως απαράδεκτη και επονείδιστη υποχώρηση την αναδίπλωση στα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ., που οριοθετούν την Ελληνική κυριαρχία, αλλά δεν συμπίπτουν, προφανώς, με τα δικαιώματα υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ, που αναγνωρίζει στη χώρα μας το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί, τέλος, την Κυβέρνηση να απαντήσει, με πράξεις στις Τουρκικές προκλήσεις, επεκτείνοντας άμεσα σε 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα.

Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου