Τηλεφωνική συνομιλία Καλίν-Σάλιβαν - Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας αναφέρηκε και σε... προσπάθεια της Τουρκίας να "προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο"

Τζέικ Σάλιβαν, Ιμπραχίμ Καλίν, ΝΑΤΟ, Σουηδία, Φινλανδία,Ρωσοουκρανικός πόλεμος, Ανατολική Μεσόγειος, ΣΥΡΙΑ,

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν χτες πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζέικ Σάλιβαν.


Στη τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η διαδικασία αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας που συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου, οι εξελίξεις στη Συρία καθώς και άλλες περιφερειακές εξελίξεις.

Στην τηλεφωνική συνομιλία στην οποία εκφράστηκε η προσμονή για την υλοποίηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και την αύξηση της συνεργασίας στα περιφερειακά ζητήματα, στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας και τονίστηκε πως η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία εκφράστηκε η ανησυχία σχετικά με την αύξηση του αριθμού των Ουκρανών προσφύγων και την ανθρωπιστική κατάσταση που προέκυψε στις περιοχές συγκρούσεων, τονίστηκε πως απαραίτητη η εκ νέου επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διπλωματίας.

Σημειώθηκε πως οι χώρες οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ οφείλουν να υιοθετήσουν τις αξίες και τις αρχές της Συμμαχίας στο θέμα της ασφαλείας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε πως είναι απαραίτητο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα στο θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Επιστήθηκε η προσοχή στο γεγονός ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τονίστηκε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την μάχη της κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων με αποφασιστικότητα.

Στη τηλεφωνική συνομιλία σημειώθηκε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση που βασίζεται στην ειρήνη και την σταθερότητα και προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα της σε ολόκληρη την περιοχή συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε με τον Ιμπραχίμ Καλίν «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη (σ.σ. των ΗΠΑ και της Τουρκίας) στην Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, καθώς και τις αντίστοιχες προσπάθειές τους να επιτρέψουν στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες απευθείας συνομιλίες της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την επίλυση των ανησυχιών σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά. Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης στη Συρία για τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Τέλος, ο κ. Σάλιβαν προέτρεψε τη συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των οποιαδήποτε διαφωνιών σε Ανατολική Μεσόγειο.


Η ακριβής δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας (NSC) Αντριέν Γουάτσον σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Τζέικ Σάλιβαν με τον Ιμπραχίμ Καλίν.



Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ιμπραχίμ Καλίν, Εκπρόσωπο Τύπου και Επικεφαλής Σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας.

Συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, καθώς και τις αντίστοιχες προσπάθειές τους να επιτρέψουν στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες απευθείας συνομιλίες της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την επίλυση των ανησυχιών σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τις οποίες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά.

Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποφυγής της κλιμάκωσης στη Συρία για τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Τέλος, ο κ. Σάλιβαν προέτρεψε τη συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου