Πέρασε στην αιωνιότητα ο "Vangelis" αφήνοντας φτωχότερη την Ελλάδα (vid)

Βαγγέλης Παπαθανασίου, Vangelis,

Ως «ιδιοφυία» που «δημιούργησε μουσική εξωπραγματικής αυθεντικότητας και δύναμης» χαρακτηρίζει ο κόσμος της μουσικής και του κινηματογράφου -και όχι μόνο- τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου ή τον Vangelis όπως είναι γνωστός παγκοσμίως.


Θλίψη στο Πανελλήνιο προκάλεσε ο θάνατος του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο Vangelis σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορονοϊό.

Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, προγκρέσιβ, άμπιενττζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας "Οι δρόμοι της φωτιάς" το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: "Blade Runner", "1492: Χριστόφορος Κολόμβος", "Αλέξανδρος", "Ελ Γκρέκο" κ.ά. Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του "6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου" της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του "Μυθωδία" επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: "2001 Οδύσσεια στον Άρη", ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το "Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002" στις χώρες Νότια Κορέα - Ιαπωνία.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά, Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από μικρή ηλικία και έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση πολύ μικρή ηλικία, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στις 28 Ιουνίου 2001, ο Vangelis παρουσίασε μία μνημειώδη συναυλία της φωνητικής του συμφωνίας "Μythodea" (Μυθογράφος), στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, την πρώτη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε ποτέ σ’ αυτόν τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου