Ισπανία: Μείωση 5% του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης

Ηλεκτρική ενέργεια, Ισπανία, μείωση ΦΠΑ, Πέδρο Σάντσεθ,

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, η ισπανική κυβέρνηση είχε επίσης εγκρίνει ένα παρόμοιο μέτρο, μειώνοντας τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 21% στο 10%!


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε την Τετάρτη (22 Ιουνίου) τη μείωση του ΦΠΑ κατά 5% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ένα μέτρο μετριασμού που περιλαμβάνεται σε ένα νέο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση το Σάββατο (25 Ιουνίου), ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, EFE.

Σε ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός (PSOE) επιβεβαίωσε ότι από το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί από το σημερινό 10% στο 5%, ως μέρος ενός νέου βασιλικού διατάγματος κατά της κρίσης που αποσκοπεί στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων οικογενειών, ανέφερε η EFE.

«Αυτή η κυβέρνηση μιλάει ξεκάθαρα στους πολίτες που γνωρίζουν ότι η πηγή του πληθωρισμού στην Ισπανία, την Ευρώπη και τον κόσμο είναι ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης», είπε.

Ο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, η ισπανική κυβέρνηση είχε επίσης εγκρίνει ένα παρόμοιο μέτρο, μειώνοντας τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 21% στο 10%. Η ισπανική εκτελεστική εξουσία έχει θέσει σε εφαρμογή διάφορα μετριαστικά μέτρα, όπως ένα μπόνους 20 λεπτών του ευρώ για τα λίτρα βενζίνης ή ντίζελ.

Και, σε επίπεδο ΕΕ, υπενθύμισε ο Σάντσεθ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα μια «ιβηρική εξαίρεση» για την Ισπανία και την Πορτογαλία, επιτρέποντας και στις δύο χώρες να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Με το νέο αυτό μέτρο, διαβεβαίωσε ο Σάντσεθ, η κυβέρνηση «προστατεύει τις οικογένειες που υφίστανται τις συνέπειες» της κρίσης, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Σάντσεθ ζήτησε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP) και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να «παραπονιούνται» και να «επικρίνουν» το εκτελεστικό όργανο, το οποίο συγκροτείται από το PSOE και το αριστερό Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), και να υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική στάση για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κίνηση της κυβέρνησης έρχεται ως αντίδραση στην ιστορική ήττα του PSOE στις εκλογές της Ανδαλουσίας.

Στις εκλογές της Κυριακής (19 Ιουνίου), το PSOE έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος, πέφτοντας στις 30 έδρες και χάνοντας σε όλες τις επαρχίες της Ανδαλουσίας, συμπεριλαμβανομένης της Σεβίλλης.

Οι επόμενες γενικές εκλογές στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2023 ή τις αρχές του 2024, ενώ οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2023.

  πηγή: euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου