Κρίστιαν Λίντνερ: «Απειλή σοβαρής οικονομικής κρίσης» και γιά δύσκολη πενταετία προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

επιστροφή στον άνθρακα, Κρίστιαν Λίντνερ, οικονομική κρίση, Πληθωρισμός, πυρηνική ενέργειας,

Για δύσκολα χρόνια προετοιμάζει τους Γερμανούς ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μέσω συνέντευξής του στο ZDF heute journal. Πέντε χρόνια οικονομικής στενότητας προβλέπει ο Κρίστιαν Λίντνερ, τοποθετώντας αρκετά μακριά, σε σχέση με προβλέψεις των προηγούμενων μηνών,


Σοβαρές προειδοποιήσεις για την οικονομία, την ενέργεια και τους καταναλωτές από τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Κάνει μάλιστα λόγο για «απειλή σοβαρής οικονομικής κρίσης». 

Για δύσκολα χρόνια προετοιμάζει τους Γερμανούς ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μέσω συνέντευξής του στο ZDF heute journal. Πέντε χρόνια οικονομικής στενότητας προβλέπει ο Κρίστιαν Λίντνερ, τοποθετώντας αρκετά μακριά, σε σχέση με προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, την υπέρβαση των οικονομικών και ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και για τη Γερμανία.  

«Πρώτη προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι να βάλει φρένο στον πληθωρισμό. Φοβάμαι ότι σε λίγες εβδομάδες και μήνες θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Σε μια κατάσταση, στην οποία δεν θα μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί. Θα έχουμε ελλείψεις για περίπου τρία με τέσσερα, ίσως και πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.  

Κίνδυνος διολίσθησης σε ύφεση 

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ στην έκρηξη των τιμών ενέργειας και βασικών ειδών, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Ρωσία, κλείνοντας σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και προς τη Γερμανία.  

«Ο κίνδυνος οικονομικής κρίσης πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας, εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εξαιτίας του πληθωρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο γιατί πιέζονται οι επιχειρήσεις, αλλά γιατί και ο απλοί πολίτες ζουν «με τον φόβο αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν». 

 Επιστροφή στον άνθρακα αλλά και στην πυρηνική ενέργεια; 

Στο ενεργειακό πεδίο, ο Κρίστιαν Λίντνερ βλέπει πάντως την ανάγκη να σπάσουν ιδεολογικά «ταμπού» προηγούμενων δεκαετιών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της επιτακτικής αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας με γνώμονα την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριοο Κρίστιαν Λίντνερ βλέπει καταρχάς τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Πρώτον, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Δεύτερον, την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των υπό κατασκευή τερματικών σταθμών στη βόρεια Γερμανία.
  • Τρίτον, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
  • Τέταρτον την επιστροφή στον άνθρακα, χωρίς να αποκλείει επίσης σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον -ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης- την περαιτέρω αξιοποίηση των τριών ενεργών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.
Σχετικά με την χρήση πυρηνικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια ανέφερε μάλιστα: «Τουλάχιστον πρέπει κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο. Κι αυτό πέρα από την ιδεολογία, εξαιτίας των εξαιρετικά αυξημένων πηγών ενέργειας».

Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου