Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέπτεται την Τουρκία.

πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Η περιφερειακή περιοδεία του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Τουρκία εντάσσεται στην προσπαθεί να διευρύνει τις συμμαχίες του σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον και πραγματοποιείτε πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περιοχή τον επόμενο μήνα.

Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έφτασε στην Τουρκία την Τετάρτη στον τελευταίο σταθμό μιας περιφερειακής περιοδείας. 
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε τον διάδοχο κατά την άφιξή του στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα και πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής προς τιμήν του.
 
Ο διάδοχος και ο πρόεδρος επιθεώρησαν την τιμητική φρουρά πριν εισέλθουν στο συγκρότημα. 
 
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αναχώρησε από την Ιορδανία μετά από επίσκεψη στη χώρα κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα. 
 
Κατά την αναχώρησή του, ο βασιλιάς Αμπντάλα είπε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ τίμησε την Ιορδανία με την επίσκεψή του και ότι η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει στήριγμα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. 
 
Την Τρίτη, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ απένειμε στον διάδοχο το παράσημο του αλ-Χουσεΐν μπιν Άλι. 
 
Η περιφερειακή περιοδεία του πρίγκιπα Μοχάμεντ ξεκίνησε στην Αίγυπτο τη Δευτέρα. 
 
Το ταξίδι στοχεύει στην αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ που τεταίνονταν μετά τη δολοφονία το 2018. 
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ -- που συνήθως αναφέρεται ως MBS -- θα επικεντρωθούν στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας σε "πολύ υψηλότερο βαθμό".
  

Η Τουρκία έχει επίσης λάβει μέτρα για την ενίσχυση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη Κωνσταντινούπολη

Η φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη σηματοδότησε ένα χαμηλό σημείο σε μια ρήξη εννέα ετών μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. 
 
Η δολοφονία προκάλεσε παγκόσμια οργή και άσκησε πίεση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος λέγεται ότι ενέκρινε την επιχείρηση, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου και απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης. 
 
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η επιχείρηση που σκότωσε τον Κασόγκι διατάχθηκε από τα «υψηλά επίπεδα» της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. 
 
Η Σαουδική Αραβία είχε εξαπολύσει ανεπίσημο εμπάργκο στις τουρκικές εξαγωγές, και μάλιστα προσωρινά απαγόρευσε τις εξαιρετικά δημοφιλείς τουρκικές σαπουνόπερες.
 
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία άνοιξε μια δίκη ερήμην εναντίον 26 Σαουδάραβων που ήταν ύποπτοι για τη δολοφονία του Κασόγκι. Ωστόσο, το δικαστήριο νωρίτερα φέτος αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία και να μεταφέρει την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία , ανοίγοντας το δρόμο για την προσέγγιση των χωρών. 
 
 «Η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) στη χώρα μας δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για μια δολοφονία», είπε η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι.
 
 "Η πολιτική νομιμότητα που κερδίζει μέσω των επισκέψεων που κάνει σε μια διαφορετική χώρα κάθε μέρα δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι δολοφόνος", έγραψε στο Twitter .
Το Ριάντ προσπαθεί να διευρύνει τις συμμαχίες του σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον και το ταξίδι του Πρίγκιπα Μοχάμεντ στη Μέση Ανατολή έρχεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περιοχή τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου