UKHSA: «Ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην "ευλογιά των πιθήκων"»

Monkeypox UKHSA, αμφίφιλοι, εμβόλιο, Ευλογιά των Πιθήκων, ομοφυλόφιλοι,
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιεύει νέες οδηγίες σχετικά με την προσφορά του εμβολίου Imvanex σε άνδρες ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης.

Μια στρατηγική που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ( UKHSA ) συνιστά σε ορισμένους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στην ευλογιά των πιθήκων να προσφέρονται εμβόλια για να βοηθήσουν στον έλεγχο της πρόσφατης επιδημίας του ιού. 

Αν και ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων, τα δεδομένα από το τελευταίο ξέσπασμα δείχνουν υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης εντός –αλλά όχι αποκλειστικά– στα σεξουαλικά δίκτυα των ομοφυλόφιλων, των αμφίφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. 

Ο ιός δεν ορίζεται επί του παρόντος ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά μπορεί να μεταδοθεί με στενή και στενή επαφή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του σεξ. 

Σε απάντηση, η στρατηγική εμβολιασμού του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ( UKHSA ) συνιστά την προσφορά του εμβολίου κατά της ευλογιάς Imvanex, το οποίο αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σε άνδρες που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης.  

Η στρατηγική εγκρίνεται από τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης ( JCVI ), με την οποία ζητήθηκε η γνώμη σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το εμβόλιο. 

Η επιλεξιμότητα ενός ατόμου θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά θα είναι παρόμοια με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση εκείνων που είναι επιλέξιμα για προφύλαξη πριν από την έκθεση στον HIV ( PrEP ) – αλλά εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την κατάσταση του HIV. 

Η στρατηγική δηλώνει ότι ένας κλινικός ιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον εμβολιασμό για κάποιον που, για παράδειγμα, έχει πολλούς συντρόφους, συμμετέχει σε ομαδικό σεξ ή παρακολουθεί χώρους «σεξουαλικής επαφής εντός του χώρου». 

Το NHS England πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορούν να εμβολιαστούν τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια. Συνιστάται στους ανθρώπους να μην προσέρχονται για το εμβόλιο μέχρι να επικοινωνήσουν. 

 Η Δρ Mary Ramsay, Επικεφαλής Ανοσοποίησης στο UKHSA , είπε:

Η εκτεταμένη εργασία μας στον εντοπισμό επαφών συνέβαλε στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό περιπτώσεων σε ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Επεκτείνοντας την προσφορά εμβολίων σε όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ελπίζουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και να βοηθήσουμε στον περιορισμό της επιδημίας. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή ασθένεια σε μερικούς ανθρώπους, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε το διαθέσιμο εμβόλιο για να στοχεύσουμε ομάδες όπου η εξάπλωση είναι συνεχής. Το NHS θα καθορίσει σύντομα λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθεί - επομένως μην προχωρήσετε ακόμη για το εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε εγρήγορση για τυχόν νέα σημεία, έλκη ή φουσκάλες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους, ιδιαίτερα εάν είχαν στενή επαφή με έναν νέο σύντροφο. Εάν νομίζετε ότι έχετε αυτά τα συμπτώματα, αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλους και καλέστε το NHS 111 ή το τοπικό σας κέντρο σεξουαλικής υγείας, αν και τηλεφωνήστε προτού παρευρεθείτε

Ο Alex Sparrowhawk, Ειδικός Προαγωγής Υγείας στο Terrence Higgins Trust, δήλωσε:
Αυτό το στοχευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι μια θετική κίνηση προς τα εμπρός, ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν ότι η ευλογιά των πιθήκων επηρεάζει δυσανάλογα τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.  

Ενθαρρύνουμε όλους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους, να επαγρυπνούν για νέες κηλίδες, έλκη και φουσκάλες. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, προκειμένου να παίξουμε τον ρόλο μας στην παροχή των πιο πρόσφατων οδηγιών και πληροφοριών για την υγεία για την ευλογιά των πιθήκων, για να δώσουμε τη δυνατότητα στις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο να προστατεύσουν καλύτερα την υγεία τους.

Ο Robbie de Santos, Διευθυντής Επικοινωνιών και Εξωτερικών Υποθέσεων στο Stonewall, δήλωσε:
Αν και γνωρίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει την ευλογιά των πιθήκων, χαιρετίζουμε το εμβόλιο που προσφέρεται σε εκείνους τους ομοφυλόφιλους και τους αμφίφιλους άνδρες που είναι επιλέξιμοι και επί του παρόντος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.  

Είναι σημαντικό οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άντρες να κάνουν το εμβόλιο όταν τους προσφέρεται να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Ας βοηθήσουμε να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, ώστε να έχουμε όλοι μια ασφαλή και χαρούμενη σεζόν υπερηφάνειας.

Γραφείο Τύπου του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου

πηγή: GOV.UK

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου