Αλέξης Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, που θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια...» - Ομιλία στην ετήσια ΓΣ του ΣΕΒ (vid)

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, ετήσια Γ.Σ. ΣΕΒ,

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση με τις στρατηγικές της επιλογές πολλαπλασίασε τις συνέπειές της, όπως και στην πανδημίαο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Χρειάζεται άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα και γιγαντώνει το παραγωγικό κόστος, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου η χώρα μας να βρεθεί ξανά ύστερα από μία 10ετία μπροστά σε οικονομική κρίση, εξαιτίας της εμμονικής διαχείρισης της οικονομίας αλλά και της επιπόλαιης διαχείρισης στην εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

div>

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, που θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και ένα άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα και γιγαντώνει το παραγωγικό κόστος. Τόνισε δε ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και να προστατεύσει, παράλληλα, την κοινωνική συνοχή.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αφού επισήμανε ότι είναι γνωστές οι διαφωνίες του ΣΕΒ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κριτική του ΣΕΒ επικεντρώθηκε στη φορολογία και στη παρέμβαση του κράτους στην αγορά, ενώ κάποιες φορές ορισμένοι παρέβλεπαν σημαντικές επιτυχίες, όπως είπε: έξοδος από την οκταετή επιτροπεία, ρύθμιση χρέους, επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρήματος, επαναφορά της οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, «μαξιλάρι» 37 δισ. ως κάλυψη και ανάχωμα για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, πριν από τρία χρόνια ορισμένοι απέδωσαν την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας όχι στις επιτυχίες αυτές αλλά στο λεγόμενο «Μητσοτάκης effect». «Η ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης που ασπάζεται νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, έλεγαν ότι ήταν αυτή που άμα τη εμφανίσει της, ξαφνικά άλλαξε όλη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε για να προσθέσει αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός τότε «τίνος το effect είναι αυτό που τροφοδοτεί σήμερα όλες τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση; Τίνος το effect τροφοδοτεί το ράλι στα spreads που χθες ανέβηκαν κατά 300 μονάδες βάσης;».

«Τρία χρόνια μετά και με οδυνηρό για τη χώρα τρόπο αποδεικνύεται ότι οι συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση, προοπτική και ευημερία στη μεταμνημονιακή, αλλά εύθραυστη ελληνική οικονομία του 2022», τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας «η επιλεκτική μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα και τα κέρδη κάποιων λίγων εταιρειών», η «πλήρης απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η «δογματική απουσία» του κράτους από τον έλεγχο της αγοράς, η «διατήρηση σε επίπεδα φτώχειας του κατώτατου μισθού προκειμένου να μένει χαμηλό το μισθολογικό κόστος».

«Το πραγματικό effect αυτής της κυβέρνησης είναι σήμερα, τρία χρόνια μετά που βιώνουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ», στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, «στην πρωτοφανή ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, τόσο από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης όσο όμως και εξαιτίας της πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία» υπογράμμισε. «Η επίδραση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, δυσχεραίνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων, δημιουργεί νέες» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση με τις στρατηγικές της επιλογές πολλαπλασίασε τις συνέπειές της, όπως και στην πανδημία. «Είναι τυχαίο ότι είμαστε πρωταθλητές στις τιμές ρεύματος και καυσίμων; Είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό με 61% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 39%» διερωτήθηκε. Όπως είπε, ο πληθωρισμός στη χώρα μα έχει επιστρέψει σε επίπεδα που ήταν πριν από 30 χρόνια, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή αφενός στην αδράνεια της κυβέρνησης που δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των φορέων της αγοράς όσο και στις ιδεολογικές της εμμονές που θέλουν το κράτος να παρακολουθεί ή και να υποτάσσεται στις απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, όπως με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης.

«Και αν το effect της πολιτικής Μητσοτάκη μας δίνει αρνητικές πρωτιές στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική κάνει τα πράγματα χειρότερα» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. «Από πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας μετατράπηκε σε προκεχωρημένο, αφύλακτο φυλάκιο της Δύσης» παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πληρώνει βαρύ τίμημα από τις κυρώσεις στη Ρωσία, στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία και ταυτόχρονα δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ασφαλείας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου