Η συμφωνία του ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία προκαλεί φόβους για τις απελάσεις των Κούρδων

Σουηδία, Φινλανδίας, Τουρκία, συμφωνία ΝΑΤΟ,

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Προέδρου Ερντογάν στη Σουηδία και τη Φινλανδία ανησυχούν ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Άγκυρας να τους εκδώσει στην Τουρκία...

Η ανακούφιση από τη  συμφωνία της Τρίτης το βράδυ με την Τουρκία για την απεμπλοκή της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία ήταν αισθητή την Τετάρτη, αλλά υπήρχαν επίσης φόβοι ότι τα δύο σκανδιναβικά κράτη θα μπορούσαν να είχαν παραχωρήσει πάρα πολλά στην Άγκυρα για τις απελάσεις. 

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έδρα τη Σουηδία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία ως ξεπούλημα, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει εκδόσεις Κούρδων ακτιβιστών για τα δικαιώματα και άλλων αντιπάλων.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στη σουηδική πολιτική ιστορία», δήλωσε η Amineh Kakabaveh, μια ανεξάρτητη Σουηδή βουλευτής και επί μακρόν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Κούρδων. «Διαπραγματευόμαστε με ένα καθεστώς που δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης ή τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων», είπε ο Kakabaveh, πρώην μαχητής των κουρδικών δυνάμεων Peshmerga στο Ιράν, στο τηλεοπτικό κανάλι SVT Nyheter

Από τα μέσα Μαΐου, η Τουρκία απείλησε να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις του ΝΑΤΟ από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, εκτός εάν τα δύο κράτη συμμορφωθούν, μεταξύ άλλων, με τις απαιτήσεις της να πατάξουν τις ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Αυτό έχει προκαλέσει πολιτική ένταση επειδή η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεν συμφωνούν ότι όλες οι ομάδες στη λίστα της Άγκυρας είναι τρομοκράτες. Για παράδειγμα, και οι τρεις θεωρούν το PKK ως τρομοκράτες, αλλά μόνο η Τουρκία βλέπει τις κουρδικές ομάδες YPG και PYD που εδρεύουν στη Συρία ως τρομοκράτες.

Τους τελευταίους δύο μήνες, αξιωματούχοι από τα τρία κράτη, καθώς και από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στον Ερντογάν να διεκδικήσει μια διπλωματική νίκη χωρίς να υπονομεύει τους σουηδικούς ή φινλανδικούς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συμφωνία των 10 σημείων που δημοσιεύτηκε αργά την Τρίτη πριν από μια σημαντική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ήταν αυτός ο συμβιβασμός.

Το πιο ευαίσθητο στοιχείο ήταν αναμφισβήτητα το σημείο οκτώ, το οποίο περιελάμβανε τη δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας «να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά».

Χαλαρή διατύπωση

Αν και ήταν χαλαρά διατυπωμένη και αναμφισβήτητα αρκετά ασαφής ώστε να είναι δυνητικά ασήμαντη, αυτή η ρήτρα τρόμαξε ορισμένους Κούρδους στη Σουηδία.

Ο Κούρντο Μπακσί, ένας εξέχων Κούρδος συγγραφέας με έδρα τη Σουηδία,  είπε στη σουηδική τηλεόραση  ότι ανησυχεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία μπορεί να είχαν υποσχεθεί να εκδώσουν Κούρδους και άλλους δημοκρατικά προσανατολισμένους Τούρκους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις δύο χώρες πίσω στην Τουρκία.

«Ελπίζω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την ίδια άποψη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως πριν (η Υπουργός Εξωτερικών) Αν Λίντε και (Πρωθυπουργός) Μαγκνταλένα Άντερσον ταξίδεψαν στη συνάντηση του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», είπε.

Σε μια συνέντευξη στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό της Σουηδίας την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Άντερσον προσπάθησε να υποτιμήσει τις επιπτώσεις των δεσμεύσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Τουρκία. 

«Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν ότι θα αρχίσουμε να τους κυνηγάμε και να τους απελαύνουμε και νομίζω ότι είναι σημαντικό να πούμε ότι εργαζόμαστε πάντα σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία και τις υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις», είπε. «Εάν δεν εμπλέκεστε στην τρομοκρατία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε», πρόσθεσε.

Απαιτείται επιβεβαίωση

Αλλά μια σειρά από νομοθέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων του Αριστερού Κόμματος για μακρόχρονη ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν καθησυχάστηκαν.

Ο Χάκαν Σβένελινγκ, εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, είπε ότι η Σουηδία είχε κάνει «επαίσχυντες παραχωρήσεις».

Πριν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη σε μια συμμαχία με την Τουρκία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες και οι νομοθέτες του έσπευσαν να διεκδικήσουν τη δικαίωση.

«Το ξεπούλημά μας στον Ερντογάν έγινε γρήγορα», είπε η Ulla Andersson, πρώην εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής του Κόμματος της Αριστεράς.

Στη Φινλανδία, η αντίδραση στη συμφωνία φαινόταν πολύ πιο σιωπηλή με έμφαση στις πιο φωτεινές προοπτικές ένταξης στο ΝΑΤΟ που συνεπαγόταν η τουρκική συμφωνία, παρά σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ζημιά στα ανθρώπινα δικαιώματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η συμφωνία.

Αυτό ήταν εν μέρει μια αντανάκλαση της ευρύτερης κοινοβουλευτικής συναίνεσης στη Φινλανδία πίσω από την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από ό,τι είχε επιτευχθεί στη Σουηδία.

Στη Σουηδία, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα των Πρασίνων παραμένουν έντονες επικριτές της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ και η κοινή αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων Märta Stenevi κάλεσε την Τετάρτη τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας να εξηγήσει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου αυτό που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό». εξελίξεις σχετικά με τις εκδόσεις στην Τουρκία.

Από την πλευρά της, η Κακαμπαβέ, πρώην μέλος του Κόμματος της Αριστεράς, είπε ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ψηφοφορία δυσπιστίας κατά του υπουργού Εξωτερικών Λίντε.

Δεν ήταν σαφές πόση υποστήριξη θα είχε μια τέτοια κίνηση στο κοινοβούλιο, αλλά μια παρόμοια ψηφοφορία με στόχο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον στις αρχές Ιουνίου σχεδόν ανέτρεψε τη σουηδική κυβέρνηση, τρεις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες γενικές εκλογές.

Ο Kakabaveh σύναψε συμφωνία με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του Πρωθυπουργού Andersson μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη υποστήριξη για το PYD που εδρεύει στη Συρία και τη στρατιωτική του θυγατρική, YPG.

Ωστόσο, η συμφωνία 10 σημείων της Τρίτης με την Τουρκία ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας συμφώνησαν να μην παρέχουν τέτοια υποστήριξη αφήνοντας τη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών με την Κακαμπάβε σε ασαφή βάση.

Η Κακαμπαβέ είπε ότι ελπίζει ότι το Αριστερό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων θα ενωθούν μαζί της επιδιώκοντας να ασκήσουν πίεση στη σουηδική κυβέρνηση σχετικά με τις παραχωρήσεις της στην Τουρκία.

«Δεν πρόκειται μόνο για τους Κούρδους, αλλά για το ότι η Σουηδία δεν υποκύπτει σε ένα καθεστώς όπως αυτό του Ερντογάν», είπε.

με πληροφορίες από το politico.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου