Οι αντιδράσεις της Αθήνας στον «χάρτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί - Γκρίζων Λύκων»: Επιθετική και προκλητική ενέργεια

Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Γκρίζοι Λύκοι, χάρτης τουρκικών διεκδικήσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Mητσοτάκης,
Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί φωτογραφήθηκε δίπλα στον επίμαχο χάρτη των 'Γκρίζων Λύκων'

Ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» και φωτογραφήθηκε δίπλα σε χάρτη ο οποίος εμφάνιζε το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία.

Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα, τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής απο την Τουρκια της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση, επισημαίνουν.

Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας, υπογραμμίζουν.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» και φωτογραφήθηκε δίπλα σε χάρτη ο οποίος εμφάνιζε το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία.


Γιώργος Κατρούγκαλος: Ακραία, παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση

«Η ανάρτηση χάρτη από τον κυβερνητικό εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Τουρκία, που αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας αποτελεί ακραία παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει στη δήλωση του ότι «απέναντι σε αυτήν και σε ενδεχόμενη κλιμάκωση, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και να εξασφαλίσει απτή, όχι χλιαρή, στήριξη από τους συμμάχους μας. Όχι σε επιστροφή στο 2020».

Νίκος Ανδρουλάκης: Ιταμή και ευθέως επιθετική κίνηση, η ενέργεια Μπαχτσελί

«Ιταμή και ευθέως επιθετική κίνηση», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την ενέργεια του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και στρατηγικού συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αναρτήσει χάρτη στον οποίο η Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βαφτίζονται τουρκικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ακόμη σε δηλωσή του, πώς αποτελεί ακραία πρόκληση που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη. «Διαπαιδαγωγούν την τουρκική κοινή γνώμη στον ακραίο εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θεωρούν το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Η εδαφική μας ακεραιότητα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητες. Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού και των ίσων αποστάσεων θρέφει και δεν αποκρούει τον τουρκικό αναθεωρητισμό».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής. Με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα και από ευρωπαϊκά κράτη αλλά και από τις ΗΠΑ».

Κυριάκος Mητσοτάκης: Nα πάρει θέση ο Ερντογάν για τις γελοιότητες του Μπαχτσελί

Να πάρει θέση απέναντι στις «γελιοιότητες» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί καλεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με τις τελευταίες γελοιότητες του μικρότερου εταίρου του στο συνασπισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου