Σαουδική Αραβία και Ιράν: Ουσιαστικά βήματα για αποκατάσταση των σχέσεων τους.

Σαουδική Αραβία, Ιράν, ειρηνευτικές συνομιλίες, BRICS,

Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις, που αλληλοκατηγορούνται για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν ωστόσο τη βούλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και άρχισαν διαπραγματεύσεις που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021.

Το Ιράν ενημερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για το γεγονός πως η Σαουδική Αραβίας επιθυμεί να μεταφέρει τον διμερή διάλογο με στόχο την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων της περιοχής σε “πολιτικό επίπεδο”.

Αυτό δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πέντε γύρους συνομιλιών στη Βαγδάτη από πέρυσι. Ο τελευταίος ήταν τον Απρίλιο και σε αυτόν φέρεται να συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν και των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.

“Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, έχουμε πραγματοποιήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων, κυρίως σε επίπεδο ασφάλειας, και έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις“, δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνέντευξή του στην κρατική ραδιοτηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης.

“Την περασμένη εβδομάδα, λάβαμε ένα μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο η σαουδαραβική πλευρά είναι έτοιμη να μεταφέρει τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη είναι “έτοιμη για να περάσουν οι συζητήσεις στην πολιτική φάση“.

Ο Ιρανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε “κανονικές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν“.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 έπειτα από την επίθεση σε διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας διαδηλωτών στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός πασίγνωστου σιίτη ιερωμένου κληρικού.


Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις, που αλληλοκατηγορούνται για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν ωστόσο τη βούλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και άρχισαν διαπραγματεύσεις που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την γραματεία των BRICS, οι δύο χώρες, Σαουδική Αραβία και Ιράν, διαπραγματεύονται την ένταξή τους στον οργανισμό των BRICS - (Βραζιλίας, η Ρωσίας, η Ινδίας και η Κίνας και Νότιας Αφρικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου