Αντιμέτωπος ξανά με 3 βιασμούς και μεγαλύτερη ποινή μετά την έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας - Με νέο παραλήρημα αντέδρασε ο Αλέξης Κούγιας - Στον Αλ. Κούγια απαντά ο Γ. Βλάχος.Ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη ποινή στο Εφετείο για τον βιαστή ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη καθώς η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση έφεσης για δύο σκέλη της πρωτόδικης κρίσης για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα θα δικαστεί στο Εφετείο για τρεις κατηγορίες βιασμού.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών, Βασιλική Χαλβά, στην οποία η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρία Γκανέ, ανέθεσε την μελέτη της πρωτόδικης απόφασης για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, προχώρησε στην άσκηση της έφεσης κρίνοντας ότι σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε ορθή κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Η κυρία Χαλβά άσκησε έφεση για το σκέλος της κατά πλειοψηφίας αθώωσης του Δημήτρη Λιγνάδη με 5-2 για τον πρώτο μηνυτή. Το πρωτόδικο δικαστήριο αθώωσε για αυτήν την καταγγελία τον Δημήτρη Λιγνάδη λόγω αμφιβολιών με μειοψηφία δύο ενόρκων οι οποίες είχαν την άποψη ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έπρεπε να κριθεί ένοχος και για αυτήν την πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας κρίνει ότι προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τους μάρτυρες και την μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή ότι η πράξη έχει τελεστεί.
Η εισαγγελική λειτουργός ζητά επομένως να επανεξεταστεί, επί τα χείρω για τον Δημήτρη Λιγνάδη η αθώωσή του για την τρίτη κατηγορία βιασμού σε βάρος ανηλίκου. Σύμφωνα με την έφεση, τόσο από την μαρτυρία του ίδιου του 26χρονου σήμερα μηνυτή αλλά και από στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, η πράξη βιασμού σε βάρος του ανήλικου τότε αγοριού έχει τελεστεί. Ο καταγγέλλων, αιγυπτιακής καταγωγής, ήταν ο πρώτος από τους μηνυτές που κατέθεσε στο δικαστήριο και περιέγραψε ότι ο κατηγορούμενος τον προσέγγισε μέσω άλλου αγοριού και ότι του υποσχόταν να τον βοηθήσει να ασχοληθεί με το θέατρο.
Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός προχώρησε και στην άσκηση έφεσης και για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δύο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάστηκε. Η κ. Χαλβά έκρινε ότι στον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου θα έπρεπε να επιβληθεί μεγαλύτερο ύψος ποινών για τις δύο περιπτώσεις βιασμών που κρίθηκε ένοχος. Αιτιολογεί την θέση της αυτή επικαλούμενη τη βαρύτητα αλλά και την ηθική απαξία των πράξεων που του καταλογίστηκαν καθώς και της βλάβης που προξένησε στα θύματα. Τονίζει επίσης ότι η ένταση του δόλου του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και η εκ μέρους του εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης των παθόντων λόγω της ανηλικότητάς τους, θα έπρεπε να αξιολογηθεί από το δικαστήριο και να «απαντηθεί» με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση στον κατηγορούμενο.
Υπενθυμίζεται ότι το ΜΟΔ επέβαλε ποινή 10ετούς κάθειρξης για έναν βιασμό και 5ετούς για τον άλλον, με τελική ποινή τα 12 έτη κάθειρξης.
Η αντίδραση του Αλέξη Κούγια
Με ένα νέο παραληρηματικό δελτίο Τύπου ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη απαντά στην άσκηση έφεσης με προσωπική επίθεση στην εισαγγελέα Εφετών Βασιλική Χαλβά, ισχυριζόμενος ότι «προσβάλλει την τακτική δικαιοσύνη και τους τακτικούς δικαστές» και ότι δημιουργεί «ανασφάλεια στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις». Καταλήγει μάλιστα παραδίδοντάς τη «στην κρίση όλης της νομικής κοινότητος (δικαστών, εισαγγελέων) και ειδικά των πραγματικών ποινικολόγων».
Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι:
«Σήμερα η αντιεισαγγελέας κυρία Βασιλική Χαλβά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς να έχει παρακολουθήσει έστω και μία ημέρα της πεντάμηνης δίκης, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το σκεπτικό και το διατακτικό των αθωωτικών και των καταδικαστικών κρίσεων των τακτικών δικαστών, αφού η καθαρογραφή θα διαρκέσει πιθανότατα πέραν του έτους, όπως συνήθως διαρκεί στις πολύμηνες δίκες, προσβάλλοντας την τακτική δικαιοσύνη και τους τακτικούς δικαστές και δημιουργώντας ανασφάλεια στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις και καταστρέφοντας την αρχή ασφάλειας δικαίου που διέπει τον ποινικό κώδικα, άσκησε έφεση σε μία από τις αθωωτικές κρίσεις του δικαστηρίου και μάλιστα αυτή που εξεδόθη με τη μειοψηφία των τακτικών δικαστών»
Το ΑΠΕ για την εξέλιξη της υπόθσης Λιγνάδη
Με μια αρκούντως προκατειλημμένη εισαγωγή υπέρ του καταδικασμένου για δύο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη και με κάποια αμφισβήτηση για την ενέργεια της εισαγγελέως Βασιλικής Χαλβά παρουσιάζει την είδηση το ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, γράφει:
Δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο του 2019 η εποπτεία του ΑΠΕ ανήκει στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Κάτι που είναι αρκετά φανερό τρία χρόνια τώρα, και επιβεβαιώνεται ίσως και με την υπόθεση Λιγνάδη.
Τι απαντά στον Αλ. Κούγια ο Γ. Βλάχος
Στο δελτίο Τύπου του Αλέξη Κούγια αναφορικά με την άσκηση έφεσης από την εισαγγελέα Β. Χαλβά, απαντά ο Γιάννης Βλάχος τονίζοντας ότι μοναδικός προστάτης των θυμάτων είναι η Δικαιοσύνη. Και επισημαίνει ότι τόσο ο εντολέας του κ. Κούγια, όσο και ο δικηγόρος του εξυμνούν τη Δικαιοσύνη μόνο όταν τους «εξυπηρετεί», ενώ επιδεικνύουν ανάρμοστη ασέβεια στο Θεσμό, ερμηνεύοντας αυθαιρέτως την καταδίκη ως δήθεν αθώωση.
Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Βλάχου
«Ο επιφανής ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης ο οποίος είναι ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, καθώς το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, θα βρεθεί αντιμέτωπος, όταν η υπόθεση εισαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, με το ενδεχόμενο να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή αν κριθεί ένοχος και εφόσον κριθεί βάσιμη η έφεση που ασκήθηκε σήμερα από την Εισαγγελέα Εφετών Βασιλική Χαλβά».
Τι απαντά στον Αλ. Κούγια ο Γ. Βλάχος
Στο δελτίο Τύπου του Αλέξη Κούγια αναφορικά με την άσκηση έφεσης από την εισαγγελέα Β. Χαλβά, απαντά ο Γιάννης Βλάχος τονίζοντας ότι μοναδικός προστάτης των θυμάτων είναι η Δικαιοσύνη. Και επισημαίνει ότι τόσο ο εντολέας του κ. Κούγια, όσο και ο δικηγόρος του εξυμνούν τη Δικαιοσύνη μόνο όταν τους «εξυπηρετεί», ενώ επιδεικνύουν ανάρμοστη ασέβεια στο Θεσμό, ερμηνεύοντας αυθαιρέτως την καταδίκη ως δήθεν αθώωση.
Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Βλάχου
«Τα θύματα του πρωτοδίκως καταδικασθέντα Δ. Λιγνάδη δεν έχουν προστάτες εκτός της Δικαιοσύνης. Σ` αυτήν απευθύνθηκαν, σ` αυτήν προσβλέπουν, αυτήν εμπιστεύονται, διότι ως εντολοδόχος του Ελληνικού Λαού έχει υποχρέωση να δικαιώνει τους αδικημένους και να προστατεύει την Κοινωνία.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε τον Δ. Λιγνάδη για δύο βιασμούς ανηλίκων και τον αθώωσε για ένα τρίτο έγκλημα, ενώ ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του και τον άφησε ελεύθερο. Τα θύματα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, απογοητευθήκαν τόσο από τις δυσανάλογα χαμηλές ποινές σε σχέση με την απαξία των εγκλημάτων, όσο κι από την απελευθέρωσή του. Ο μηνυτής, για το έγκλημα σε βάρος του οποίου αθωώθηκε ο κατηγορούμενος, παραπονέθηκε για παράνομη μεταχείρισή του κατά την ακροαματική διαδικασία, για σοβαρότατη προσβολή της προσωπικότητάς του, για κακή εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων, για μη δίκαιη δίκη και ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών την προσβολή της απόφασης με έφεση, ώστε να κριθεί εκ νέου η καταγγελία του και να επανορθωθεί η αδικία σε βάρος του.
Η Δικαιοσύνη απονέμεται από τους λειτουργούς της, που ως ανθρώπινα όντα είναι ατελή και κάποιες φορές υποπίπτουν σε λάθη. Όμως η Δικαιοσύνη είναι θεσμός υψίστης ασφαλείας και διαθέτει αυστηρότατες διαδικασίες, με τις οποίες επανεξετάζει και διορθώνει τυχόν εσφαλμένες αποφάσεις της. Η άσκηση έφεσης κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δίνει την δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης από ανώτερους δικαστές. Με αυτούς τους κανόνες λειτουργεί ο θεσμός της Δικαιοσύνη. Τους σεβόμαστε, για να πορευόμαστε ευνόμως, ως Κοινωνία, ως Κράτος.
Δυστυχώς ο κατηγορούμενος εξυμνεί τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης μόνον στον βαθμό και στο προσωπικό επίπεδο που τον «εξυπηρετεί», ενώ επιδεικνύει ανάρμοστη ασέβεια στον Θεσμό, ερμηνεύοντας αυθαιρέτως την καταδίκη του ως δήθεν αθώωση και προσβάλλοντας διαρκώς, σκαιώς κι αδίκως τους λειτουργούς της, πρωτίστως τους ευσυνείδητους εισαγγελείς που διερεύνησαν και στήριξαν τις κατηγορίες».
πηγή: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου