Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Gazprom για τις προμήθειες στην Ευρώπη

Gazprom, έκτακτη ανάγκη, προμήθειες στην Ευρώπη, Ευρώπη,


Η επιστολή λέει ότι η Gazprom, η οποία έχει μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε προμήθειες, εξαιτίας "εξαιρετικών" συνθηκών.

Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε ανωτέρα βία σε προμήθειες αερίου στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με επιστολή, η οποία προσθέτει στους φόβους των Ευρωπαίων για ελλείψεις καυσίμων.

Με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η νομική ισχύς της επιστολής προστατεύει την Gazprom από το να ζητήσουν οι πελάτες πληρωμή αποζημίωσης για τις καθυστερημένες προμήθειες, αλλά κινδυνεύει να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, σε σχέση με την επίθεση στην Ουκρανία.

Η επιστολή λέει ότι η Gazprom, η οποία έχει μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε προμήθειες, εξαιτίας "εξαιρετικών" συνθηκών.

Λέει ότι η ρήτρα "ανωτέρας βίας", στην οποία γίνεται επίκληση από επιχειρήσεις για να αρθούν οι συμβατικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας παραγόντων πέραν από τον έλεγχό τους, ίσχυε αναδρομικά για παραδόσεις, ξεκινώντας από τις 14 Ιουνίου.

Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι η επιστολή αφορά προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ενός μεγάλου αγωγού προς τη Γερμανία και παραπέρα. Η Gazprom δεν σχολίασε άμεσα.

Ο αγωγός Nord Stream 1 είναι κλειστός για ετήσια συντήρηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου, αλλά μερικοί από τους Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom ανησυχούν ότι οι προμήθειες δεν θα επανέλθουν.

Ακόμα και πριν ξεκινήσει η συντήρηση στον Nord Stream στις 11 Ιουλίου, η Gazprom είχε μειώσει στις 14 Ιουνίου τις αποστολές μέσω του αγωγού κάτω από τη Βαλτική θάλασσα προς τη Γερμανία, επικαλούμενη την καθυστέρηση μίας τουρμπίνας που επισκευαζόταν στον Καναδά, από τη Siemens Energy, που προμηθεύει εξοπλισμό.

Στο μεταξύ ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα για τον Nord Stream στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου, μετά που ολοκληρώθηκε η επιδιόρθωσή της, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται ανθρώπους σχετικούς με την υπόθεση.

Ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστίν Τρουντό την Κυριακή ότι οι Ουκρανοί "δεν θα δέχονταν ποτέ" την απόφαση του Καναδά να επιστρέψει την τουρμπίνα, λέγοντας ότι παραβιάζονται οι κυρώσεις.

Η επίκληση ανωτέρας βίας από την Gazprom ισχύει από τις 14 Ιουνίου, απαλλάσσει την Gazpromαπό οποιαδήποτε αποζημίωση για ελλείψεις έκτοτε.

Η ΕΕ, που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027, αλλά θέλει οι προμήθειες να συνεχίσουν τώρα, καθώς αναπτύσσει εναλλακτικές πηγές.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τις κύριες αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου