Νίκος Βούτσης: «Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει "χθες" με όρους κοινωνίας» - Συνέντευξη στη REAL NEWS

Νίκος Βούτσης, τ. πρόεδρος Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Real News, Φοίβος Κλαυδιανός,

Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες με όρους κοινωνίας και με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια από τα δεινά που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες. 

Συνέντευξη του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκου Βούτση στην εφημερίδα REAL NEWS και τον Φοίβο Κλαυδιανό.

Με μία ματιά:

  • Ο Πρωθυπουργός προκαλεί και συντηρεί κλίμα τοξικότητας στη δημόσια ζωή
  • Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε από βήματος της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ χρησιμοποιώντας την έκφραση "εκτσογλανισμός", έδειξε νευρικότητα, εμπάθεια και τοξικότητα ως επιλογή για τη μικρή ή μακρά προεκλογική περίοδο
  • Δεν υπάρχει τέλος στη λίστα όλων των εγκληματικών λαθών και πολιτικών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εφόσον οι εκλογές είχαν γίνει νωρίτερα
  • Η έκφραση "το πάρτι θα τελειώσει" του Αλέξη Τσίπρα ακουμπά τη νέα διαπλοκή και τις προνομιακές σχέσεις που έχει οργανώσει η σημερινή ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με τους ολιγάρχες
  •  Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως που έχουν προσδώσει ισχυρό εμβληματικό και ιδεολογικό περιεχόμενο στο θέμα διοίκησης και λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα με την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους
  • Θα κριθούμε προφανώς από την έμπνευση, τις ελπίδες, το όραμα αλλά και τη φερεγγυότητα που θα δώσει η καθημερινή μας πολιτική αντιπαράθεση, η ριζοσπαστική μας προσέγγιση και η πληρότητα του κυβερνητικού μας προγράμματος.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στην REAL NEWS και τον δημοσιογράφοΦοίβο Κλαυδιανό:

  • Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την επίθεση στον όμιλο "Real" με την κριτική δημοσιογράφων στις πρόσφατες δηλώσεις Βερναρδάκη. Πως απαντάτε;

- Ο Πρωθυπουργός προκαλεί και συντηρεί κλίμα τοξικότητας στη δημόσια ζωή. Η άμεση και σαφής καταδίκη και αποδοκιμασία της απαράδεκτης εγκληματικής επίθεσης στο κτίριο του Real Group απ' όλον τον πολιτικό κόσμο, δεν αρκούσε στον κ. Μητσοτάκη. Έχει ως πάγια τακτική να επενδύει συστηματικά στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και να κατηγορεί στελέχη της Αριστεράς για εγκωμιασμό τρομοκρατικών πράξεων, αποσκοπώντας στο πολιτικό όφελος από τον όλο και πιο σφιχτό εναγκαλισμό του με πρόσωπα και πολιτικές της ακροδεξιάς.

Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε από βήματος της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ χρησιμοποιώντας την έκφραση "εκτσογλανισμός", έδειξε νευρικότητα, εμπάθεια και τοξικότητα ως επιλογή για τη μικρή ή μακρά προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουμε. Είναι σημάδια για ένα σύνδρομο ήττας όπως διαπίστωσαν και οι πιο ψύχραιμοι δημοσιολογούντες από αυτή την «έκρηξη εμπάθειας».

  • Ζητάτε εκλογές για να καλυτερεύσει η κατάσταση ή για να κρατάτε σε συσπείρωση κόμμα και ψηφοφόρους;

- Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες με όρους κοινωνίας και με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια από τα δεινά που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες. Ιδιωτικοποιούν την ΔΕΗ, την ίδια ώρα που η Γαλλία επανακρατικοποιεί την εταιρεία ηλεκτρισμού EDF. Δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ υπονομεύοντας μια βασική μονάδα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Καθυστερούν ηθελημένα υπέρ της κερδοφορίας των καρτέλ της ενέργειας την οποιαδήποτε επέμβαση στην επιβάρυνση που επέφερε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αρνούνται επί μήνες τη μείωση του ΦΚΕ και του ΦΠΑ, δηλαδή των έμμεσων φόρων που πλήττουν τους πολλούς. Εφαρμόζουν τον άθλιο «πτωχευτικό», ενώ αρνούνται τη διαφάνεια στον προκλητικό δανεισμό τους. Είμαστε σταθερά επικεφαλής στην υπερβάλλουσα θνητότητα αλλά και στον ενεργειακό πληθωρισμό σε κλίμακα Ε.Ε.

Διορίζουν μόνο ιερείς και αστυνομικούς για τα ΑΕΙ, ενώ το ΕΣΥ έχει αφεθεί στην τύχη του. Συμπεριφέρονται επί μήνες εκδικητικά στους υγειονομικούς που παραμένουν «σε αναστολή». Εκτίθενται χωρίς να ζητήσουν μια συγγνώμη για την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis και το θλιβερό αφήγημα της "σκευωρίας" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει τέλος σε αυτή τη λίστα όλων των εγκληματικών λαθών και πολιτικών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εφόσον οι εκλογές είχαν γίνει νωρίτερα. Στο επίκεντρο βεβαίως είναι το κοινωνικό ζήτημα και η εργασία, τα πιο κρίσιμα ζητήματα στα οποία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει άμεσες και εναλλακτικές λύσεις για την "ανάκτηση της εργασίας"

  • Κοινωνική ατζέντα ή Νοβάρτις στην αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ;

- Το κοινωνικό ζήτημα είναι στο επίκεντρο. Οι εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα, η εισοδηματική ενίσχυση και η στήριξη των πολλών, το κοινωνικό κράτος με επίκεντρο το ΕΣΥ, η πρωτογενής παραγωγή και γενικότερα ένα προοδευτικό μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα. Η σύγχρονη και δημοκρατική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες για ανοικτούς ορίζοντες και την ανάκτηση της ευρείας κοινωνικής κινητικότητας που ήταν μια από τις μεγάλες κατακτήσεις της μακράς μεταπολιτευτικής περιόδου. Δεν είναι μικρότερης σημασίας τα ζητήματα της θωράκισης της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης με πρόσφατη την «κίτρινη κάρτα» προς τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου.

Η έκφραση "το πάρτι θα τελειώσει" του Αλέξη Τσίπρα ακουμπά τη νέα διαπλοκή και τις προνομιακές σχέσεις που έχει οργανώσει η σημερινή ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με τους ολιγάρχες και ιδιαίτερα για την κατανομή και τις προσδοκίες του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων.

  • Γιατί ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ δημιούργησε τόση ένταση;

- Είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως που έχουν προσδώσει ισχυρό εμβληματικό και ιδεολογικό περιεχόμενο στο θέμα διοίκησης και λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα με την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους. Το νομοσχέδιο τους βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων κατά την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Η χρηματοδότηση και η αναβάθμιση, μέσα από την αυτοτέλεια και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων πανεπιστημίων επανέρχεται σε κλίμακα Ευρώπης ως κρίσιμη προτεραιότητα μαζί με άλλες δημόσιες πολιτικές.

  • Πανδημία, Ουκρανικό, πληθωρισμός. Όλα δείχνουν ένα νέο ιστορικό κύκλο. Ποιο το διακύβευμα;

- Γίνεται όλο και πιο φανερό στο νέο ιστορικό κύκλο που έχει μπει η ανθρωπότητα ότι αναδιαμορφώνονται οι σχέσεις και οι συγκρούσεις στο προγραμματικό πεδίο ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, ανάμεσα στη νέα Δεξιά και την Αριστερά με την ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Οι γεωπολιτικές ανατροπές από τον πόλεμο που διαρκεί στην καρδιά της Ευρώπης, η ενεργειακή κρίση σε αντίστιξη με την πλανητική κλιματική κρίση, το φάσμα της κρίσης του επισιτισμού και βέβαια οι μεγάλες ανισότητες που οξύνθηκαν λόγω πανδημίας, μπορούν να απαντηθούν μόνο, μέσα από την επάνοδο της πολιτικής και της δημοκρατίας, με προοδευτικά προγράμματα και με ένα νέο διεθνισμό που θα έχει στο επίκεντρο του την αλληλεγγύη.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει σήμερα και θα βιώνει και αύριο ο κόσμος μας.

  • Ποια η εμπειρία σας εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ;

- Με αφορμή την υποδοχή χιλιάδων νέων μελών στο κόμμα μας έγινε μια πολύ πετυχημένη πανελλαδική πολιτική εξόρμηση διαρκείας στην πιο κρίσιμη φάση του πυκνού πολιτικού χρόνου που διανύουμε και ενόψει εκλογών όποτε κι αν διεξαχθούν. Έχοντας μια προσωπική εμπειρία όχι μόνο με ομιλίες και περιοδείες αλλά και με συζήτηση με τους χιλιάδες νεότερους αλλά και με παλαιότερους συντρόφους του κόμματός μας, αισθάνομαι ικανοποιημένος και αισιόδοξος. Χρειάζονται "αναμεταδότες αλήθειας" απέναντι στην κυνική αποσιώπηση και παραπληροφόρηση που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη στη χώρα μας, αποκτούν μέρα με την ημέρα μεγαλύτερη οντότητα και δύναμη.

Ο στόχος είναι σαφής. Η ήδη διαμορφωμένη κοινωνική πλειοψηφία απέναντι στη Δεξιά και ευρύτερα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές να γίνει άμεσα πολιτική και εκλογική πλειοψηφία. Να ενθαρρυνθούν ιδιαίτερα η νεολαία, η εργατική τάξη και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν έμπρακτα την ανάκτηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Η αφύπνιση και η ενεργή λαϊκή συμμετοχή θα φέρουν και την απομάκρυνση του φάσματος της αποχής από τις εκλογές.

Έχουμε και εμείς ευθύνη για να δρομολογηθεί αυτή η εξέλιξη. Θα κριθούμε προφανώς από την έμπνευση, τις ελπίδες, το όραμα αλλά και τη φερεγγυότητα που θα δώσει η καθημερινή μας πολιτική αντιπαράθεση, η ριζοσπαστική μας προσέγγιση και η πληρότητα του κυβερνητικού μας προγράμματος.​

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου