Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ είναι και πάλι υψηλές μετά την παρθενική επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, όπου και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν λεκτικές απειλές.Το Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πυροδοτούν την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καταφεύγοντας στην «Ιρανοφοβία» μετά την περιφερειακή περιοδεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu .
Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι απέρριψε ισχυρισμούς και κατηγορίες κατά του Ιράν που διατυπώθηκαν κατά το παρθενικό περιφερειακό ταξίδι του Μπάιντεν.
Είπε ότι οι κοινές δηλώσεις που έγιναν κατά τις επισκέψεις του Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ήταν «σύμφωνες με την πολιτική των ΗΠΑ να βλάψουν την εξέγερση και την ένταση» στην περιοχή.
Στο δεύτερο σκέλος της περιφερειακής του περιοδείας στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν μίλησαν σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής, την οποία ακολούθησε κοινή δήλωση.
Οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω αποτροπής της ανάμειξης του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, την υποστήριξή του στην τρομοκρατία μέσω των ένοπλων πληρεξουσίων του και τις προσπάθειές του να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Τόνισαν επίσης τη «σημασία να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Κάνοντας ισχυρή εξαίρεση στη δήλωση, ο Καναάνι είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν η «πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε πυρηνική βόμβα», «συνέχισε την ανάμειξή της σε περιφερειακές χώρες» και «πούλησε όπλα» για να χτυπήσει στην περιοχή.
Αναφέρθηκε επίσης στην «τυφλή και απεριόριστη υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ, θεωρώντας την Ουάσιγκτον εξίσου υπεύθυνη για τη «συνεχιζόμενη κατοχή» της Παλαιστίνης.
Στο πρώτο σκέλος της περιοδείας του στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ εξέδωσαν κοινή δήλωση, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της δέσμευσης είναι η δέσμευση να μην επιτρέψουμε ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα στοιχεία της εθνικής τους δύναμης για να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε η δήλωση που ονομάζεται «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ. "
Ο Καναάνι είπε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι σύμφωνο με το «πλαίσιο των διεθνών νόμων και κανονισμών», υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει το «μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στην περιοχή».
Ανέφερε επίσης ότι το Ιράν χαιρετίζει τον διάλογο με τους γείτονές του και τις ενδοπεριφερειακές πρωτοβουλίες.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ είναι και πάλι υψηλές μετά την παρθενική επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, όπου και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν λεκτικές απειλές.
Οι δύο πλευρές διεξάγουν επί του παρόντος έμμεσες συνομιλίες στη Ντόχα για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η πρόοδος παραμένει άπιαστη εν μέσω βασικών διαφωνιών σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας.
Το Σάββατο, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον κατάλογο των διορισμένων αξιωματούχων των ΗΠΑ σύμφωνα με κοινοβουλευτικό νόμο του 2017 που ζητά «την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΠΑ και των τρομοκρατικών ενεργειών».
Μεταξύ των 61 προσφάτως διορισθέντων ατόμων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και ο δικηγόρος Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, μεταξύ άλλων.
Το υπουργείο είπε ότι αυτά τα άτομα έχουν υποστηρίξει τους Mujahideen e Khalq (MEK), μια ιρανική ομάδα αντιφρονούντων με έδρα την Αλβανία, την οποία η ιρανική κυβέρνηση κατηγορεί ότι διεξήγαγε τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου