Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για το Σεπτέμβριο, ο νέες τιμές των παρόχων - Αναμένεται να ανακοινωθεί η κρατική επιδότηση.

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, Σεπτέμβριος 2022, τιμές παρόχων,

Οι νέες τιμές καταγράφουν νέα αρνητικά ρεκόρ την ώρα που το ράλι ανόδου στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται.


Σε υψηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν, διαμορφώνονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο που ανακοινώνουν από αργά χθες το βράδυ οι προμηθευτές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα με την οποία επιδιώκεται η διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται στο 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.

  • Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.

  • Η Ήρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.

  • Η Elpedison έχει το φθηνότερό της τιμολόγιο στα 1,0804 ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται έκπτωση 0,400 ευρώ (Elpedison Loyalty Pass) προς όλους τους πελάτες της.

  • Η NRG προσφέρει τα δικά της τιμολόγια στα 0,748 ευρώ.

  • Η Watt+Volt έχει τιμή στα 0,784 ευρώ.

  • Η Φυσικό Αέριο έχει το οικιακό της τιμολόγιο στα 0,679 και με έκπτωση συνέπειας στα 0,659 ευρώ.

  • Η ΖΕΝΙΘ έχει χρέωση 0,68700 ευρώ για το οικιακό της πρόγραμμα.

  • Η Volton χρεώνει 0,9890 ευρώ στο πρόγραμμα Volton Home με έκπτωση συνέπειας 5% συν επιπλέον έκπτωση που πρόκειται να ανακοινωθεί.

Τα τιμολόγια των υπολοίπων παρόχων αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα. Την ερχόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης που θα δοθεί στους καταναλωτές, με γνώμονα να παραμείνει η τελική επιβάρυνσή τους σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα που ίσχυαν πριν την κρίση.

Κυβερνητική επιδίωξη είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου

Ερώτημα αποτελεί σε ποιο βαθμό οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα θα καλυφθούν από την κρατική επιδότηση, η οποία θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.

Σημειώνεται πάντως ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο, αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου