ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής: Προτάσεις για την «κοινωνική κατοικία» - Σχέδιο δράσης και Πρόγραμμα (vid)

ΠΑΚΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, Κοινωνική Κατοικία, προτάσεις, Σχέδιο δράσης, Πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα πρότεινε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες


Κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για ενοίκια και κόστος στέγασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ολοκληρωμένη πρόταση που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την κοινωνική κατοικία . Με την πρόταση του το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δίνεται λύση στο ακριβό κόστος στέγασης των νέων,των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πώς «σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις. Αυτοί που αναμφίβολα πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα είναι τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και η νέα γενιά».


Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα πρότεινε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες καθώς με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.

Παρέχονται κίνητρα, όπως είναι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ιδιοκτήτες κενών κατοικιών θα ενθαρρυνθούν και θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.


Για το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, προτείνεται να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες.

Στην δέσμη άμεσων μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια

  • Το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού

  • Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Κοινωνική Κατοικία έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος https://digitalsociety.gr/koinoniki-katoikia. Εκεί μπορούν να κατατεθούν προτάσεις για τη λύση τοπικών προβλημάτων αλλά και νέες ιδέες για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου