Βρετανία: 109 φορές μεγαλύτερος του μέσου εργαζόμενου ο μισθός των διευθυντών εισηγμένων εταιριών

Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλοι μισθοί, Γενικοί Διευθυντές, High Pay Centre, TUC,

Ο μέσος μισθός των γενικών διευθυντών είναι πλέον 109 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο μισθό ενός εργαζόμενου», σύμφωνα με το ινστιτούτο προβληματισμού High Pay Centre και την ομοσπονδία των βρετανικών συνδικάτων TUC


Αύξηση ύψους 39% σημείωσε το 2021 ο μισθός των διευθυντών των εταιρειών που μετέχουν στον δείκτη FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Πρόκειται για τις κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες εταιρείες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,4 εκατομμύρια στερλίνες σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2020 τον υψηλότερο μισθό λάμβανε ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, ο Πασκάλ Σοριό. Το 2021 ο καλύτερα αμειβόμενος είναι ο Σεμπαστιάν ντε Μοντεσίς, άλλος ένας Γάλλος, ο διευθυντής της μεταλλουργικής εταιρείας Endeavour, με ετήσιο μισθό που φτάνει τα 16,85 εκατομμύρια λίρες. Ο Σοριό έπεσε στη δεύτερη θέση, με 13,86 εκατομμύρια.

Η Έμμα Γουόλμσλι, η διευθύντρια της φαρμακευτικής εταιρείας GSK, είναι η καλύτερα αμειβόμενη γυναίκα, με μισθό 8,2 εκατομμυρίων λιρών.

«Ο μέσος μισθός των γενικών διευθυντών είναι πλέον 109 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο μισθό ενός εργαζόμενου», σύμφωνα με το ινστιτούτο προβληματισμού High Pay Centre και την ομοσπονδία των βρετανικών συνδικάτων TUC. Το 2019, πριν από την πανδημία, ο μισθός των διευθυντών ήταν 107 φορές υψηλότερος από εκείνον του μέσου εργαζόμενου.

Το 2020, εν μέσω της πανδημίας, ο μέσος μισθός των διευθυντών των εισηγμένων εταιρειών υποχώρησε κατά 17%.

Οι γυναίκες επικεφαλής των κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκαν από 7 το 2020 σε 9 πέρσι. Κατά μέσο όρο λαμβάνουν 3,01 εκατ. λίρες ετησίως, μισθό χαμηλότερο από εκείνον των ανδρών συναδέλφων τους (3,49 εκατ. λίρες).

«Κάθε ελπίδα ότι η πανδημία θα δημιουργούσε ένα νέο πνεύμα αλληλεγγύης (…) και θα μείωνε τις ανισότητες, εξανεμίστηκε εδώ και καιρό», σχολίασε το High Pay Centre στην ανακοίνωσή του.
πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου