Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου '40, του αλβανικού έπους.

28η Οκτωβρίου, Εθνική εορτή, μηνύματα, ΠτΔ, Κατερίνα Σακελαροπούλου, Κυρ Μητσοτάκης, Α. Τσίπρας, Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Κουτσούμπας, Κ. Βελόπουλος,

Τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.


Κατερίνα Σακελλαροπούλου : «Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας»


Μιλώντας για την 28η Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι το “ΌΧΙ” της Ελλάδας και οι μάχες που έδωσαν στη συνέχεια οι Έλληνες αποτελούν μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας.


«Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασε την υπερηφάνεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις που, όπως είπε, «με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

«Το "ΟΧΙ" στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, την οποία με σεβασμό τιμήσαμε στη σημερινή παρέλαση. Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία πατρίδα πιο ισχυρή,πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη»


«Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη», υπογράμμισε από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις.

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η πατρίδα μας ηλιόλουστη υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδιά του Ελληνισμού κτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα, στο Καλπάκι, στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά αυτή, γενιά του ’40, έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία.

Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια, μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».


Αλ. Τσίπρας : Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της


«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι σε μία εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών, «στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά το μήνυμά του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου: «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», για να τονίσει ότι «αυτός ο μικρός λαός αντιστάθηκε και νίκησε τη φασιστική βία του Μουσολίνι. Αντιστάθηκε στην εγκληματική ωμότητα του χιτλερικού ναζισμού. Όρθωσε πεινασμένος και ξυπόλητος το ανάστημά του στη βία του φασισμού και του ναζισμού, στο έπος της εθνικής αντίστασης. Και αμέσως μετά με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις».

«Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σ' αυτόν τον λαό. Παιδιά και εγγόνια των απλών ανθρώπων που δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Και συνεχίζουμε σήμερα σε άλλες συνθήκες αυτόν τον αγώνα. Σε μια εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών. Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της. Μια Ελλάδα που δίνει στην ελευθερία το νόημά της εξασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες στη δουλειά, τη μόρφωση, τα υλικά και πνευματικά αγαθά της ανάπτυξης. Μια Ελλάδα που οι πολίτες της θα αισθάνονται και θα είναι ασφαλείς απέναντι σε εξωτερικές απειλές», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κράτος, συνεχίζει, «που θα προστατεύει τους πολλούς και δεν θα μεροληπτεί υπέρ των λίγων. Μια δημοκρατία ανοιχτή στην πρόοδο και κλειστή σε καθεστωτικές πρακτικές και κατασταλτικές λογικές. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού, την κακοποίηση του κράτους δικαίου, την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό όσων συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες της χώρας. Μια πατρίδα της Ευρώπης και του κόσμου».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ιστορία έδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Είναι μισή χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού» και «απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, αντίσταση, ενότητα και αγώνα». «Μ' αυτό τον αγώνα, γι' αυτά τα ιδανικά, τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν ξεχνάμε εκείνους που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους. Και κυρίως δεν ξεχνάμε γιατί πολέμησαν». «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», καταλήγει, στο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας.Νίκος Ανδρουλάκης : «Το έπος του ’40, πυξίδα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους μας»


Νίκος Ανδρουλάκης: «Το έπος του ΄40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα»


«Το έπος του ΄40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.


Όπως προσθέτει: «Τη σημερινή εποχή των γεωπολιτικών αναταραχών και της μεγάλης αβεβαιότητας οφείλουμε να εργαστούμε για την ενίσχυση της θέσης της χώρας με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με αίσθημα ενότητας να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό και ιδιαίτερα της προκλητικής τουρκικής ηγεσίας. 

Κάθε διάλογος πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό όταν κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις από εταίρους ή την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ούτε βέβαια νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. 

Η θυσία των Ελλήνων στο έπος του ΄40 θα αποτελεί διαχρονικά μια πυξίδα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους μας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», καταλήγει το μήνυμα του κ.Ανδρουλάκη.


Δημήτρης Κουτσούμπας: «Σήμερα, όπως και την δεκαετία του ‘40, ο λαός μας μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις»


Σε δήλωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει:

«Σήμερα, όπως και την δεκαετία του ‘40, ο λαός μας μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να πει: ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή των λαών, να πει ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν, ΟΧΙ στον φασισμό και τον ρατσισμό, ΟΧΙ στα παζάρια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Να διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια λέγοντας ΟΧΙ στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια.»


Γιάνης Βαρουφάκης: «Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την Ευρώπη, για τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο»


Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.


«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την Ευρώπη, για τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ένας μικρός λαός όρθωσε το ανάστημά του χωρίς να υπολογίζει κόστος, χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τη στρατιωτική νίκη, ρισκάροντας τα πάντα, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση, να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ στον κατακτητή, ένα τεράστιο ΟΧΙ στον φασισμό», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που το ΜέΡΑ25 τιμά για τους δημοκρατικούς αγώνες, για την αντίσταση, για τους ανθρώπους που εδώ στο Ναύπλιο παραδόθηκαν από τους Έλληνες φασίστες στους Γερμανούς φασίστες, για τους ανθρώπους που παλεύουν όλες αυτές τα δεκαετίες να μην ξαναριζώσει ο φασισμός ποτέ πια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω το ΟΧΙ του ελληνικού λαού», σημειώνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.


Κυριάκος Βελόπουλος: To ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να μάθει να λέει “ΟΧΙ”


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, από τη Λάρισα που παραβρέθηκε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τo ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να μάθει να λέει “ΟΧΙ”»


«Σήμερα είναι διπλή εορτή της Ορθοδοξίας – Ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης και η 28η Οκτωβρίου το μεγάλο ΟΧΙ. To ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να μάθει να λέει “όχι”. Δυστυχώς έχει μάθει να λέει μόνο ΝΑΙ. Ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, ναι στη Χάγη, ναι στη μοιρασιά στο Αιγαίο,ναι στη μεταφορά τεθωρακισμένων στον Έβρο και όχι στην νησιωτική Ελλάδα, ναι στους ολιγάρχες» το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης από την Λάρισα.

«Ο Κατσίφας ζει, δυστυχώς τον ξέχασαν όλοι» επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου