Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η πιο σημαντική δεκαετία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου»: Η ομιλία στο Valdai Discussion Club (vid)

Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν, ομιλίσ, Valdai Discussion Club, Φιλελευθερισμός, Δύση, Πυρηνική απειλή, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, Ινδία. Κίνα,


Μιλώντας στη Μόσχα, στο think-tank Valdai Discussion Club, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι και υπαρκτοί κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ως υπαίτια για μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις μέχρι ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις...


Η εποχή της δυτικής παγκόσμιας κυριαρχίας γίνεται γρήγορα παρελθόν και ο κόσμος έχει μπροστά της την πιο σημαντική δεκαετία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Λέσχης Συζήτησης Valdai Discussion Club (1), χθες Πέμπτη. 27 Οκτωβρίου 2022.

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στις δυτικές ελίτ ούτε φιλοδοξεί για ηγεμονία στον νέο πολυπολικό κόσμο. Αντιπαραέβαλε την αληθινή ενσωμάτωση στη δυτική «νεο-αποικιακή» παγκοσμιοποίηση και ζήτησε «να οικοδομηθεί μια συμφωνία του ανθρώπινου πολιτισμού». Απαντώντας στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων, ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στη μετεγκατάσταση της ρωσικής πρωτεύουσας ή την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων και έκανε μερικά αστεία για τον πυρηνικό πόλεμο και το πάγωμα των Γερμανών.



Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του προέδρου και οι βασικές απαντήσεις του σε ερωτήσεις.

Για τη δυτική πολιτική

Η Δύση διεκδικεί όλους τους πόρους της ανθρωπότητας, ενώ η προτεινόμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» έχει σχεδιαστεί για να της επιτρέψει να ζει χωρίς κανένα απολύτως κανόνα. Η Δύση είναι ανίκανη να κυβερνήσει την ανθρωπότητα μόνη της, αλλά προσπαθεί απεγνωσμένα να το κάνει και «τα περισσότερα έθνη του κόσμου δεν θέλουν πλέον να το ανέχονται».

Η Δύση ενίσχυσε τη δύναμή της στον κόσμο στο παιχνίδι της, αλλά «αυτό το παιχνίδι είναι, αναμφίβολα, επικίνδυνο, αιματηρό και […] βρώμικο»: «Αρνείται την κυριαρχία των χωρών και των λαών, την ταυτότητα και τη μοναδικότητά τους, και αγνοεί την συμφέροντα άλλων κρατών».

Η Δύση πρέπει να θυμάται ότι «αυτός που σπέρνει άνεμο, θα θερίσει τον ανεμοστρόβιλο». Η Δύση και άλλα κέντρα ενός πολυπολικού κόσμου θα πρέπει να ξεκινήσουν μια ισότιμη συζήτηση για το μέλλον και «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».

Για την κρίση του σύγχρονου φιλελευθερισμού

Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός έχει μετατραπεί πέρα ​​από την αναγνώριση σε παραλογισμό, όταν οι εναλλακτικές απόψεις δηλώνονται ανατρεπτικές και κάθε κριτική θεωρείται ότι είναι ένα «σχέδιο του Κρεμλίνου»: «Αυτό είναι γελοίο, μέχρι πού έχουν ξεφύγει τα πράγματα. "

Αυτό το «αμερικανικού τύπου» νεοφιλελεύθερο μοντέλο του κόσμου υποφέρει «όχι απλώς μια συστημική, αλλά μια δογματική κρίση»: «Απλώς δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον κόσμο εκτός από την κυριαρχία τους».

Η πίστη της Δύσης στο αλάθητο της είναι επικίνδυνη, γιατί βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την «επιθυμία του πιο αλάνθαστου να καταστρέψει απλώς αυτούς που δεν τους αρέσουν, να τους «ακυρώσει», όπως λένε». Όμως η ιστορία θα τα βάλει όλα στη θέση τους και θα «ακυρώσει» αυτούς που κατά κάποιο τρόπο πίστευαν ότι δικαιούνταν να διαθέσουν τον παγκόσμιο πολιτισμό με δική τους ιδιοτροπία.

Ο παγκόσμιος πολιτισμός βασίζεται σε παραδοσιακές κοινωνίες με τις παραδοσιακές αξίες τους, οι οποίες, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες, είναι μοναδικές για κάθε χώρα. Η Δύση δικαιούται να έχει «δεκάδες φύλα και παρελάσεις γκέι υπερηφάνειας», αλλά δεν πρέπει να επιδιώκει να το επιβάλει σε άλλους.

Για τη Ρωσία και τη Δύση

Η Ρωσία δεν θεωρούσε και δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, και άπλωσε το χέρι να ζήσει ειρηνικά παλιότερα, αλλά αντιμετωπίστηκε με απόρριψη.

Υπάρχουν «τουλάχιστον δύο διαφορετικές Δύσεις» - η παραδοσιακή, με εξαιρετικά πλούσια κουλτούρα, και η επιθετική και νεοαποικιακή, με την επιταγή της οποίας η Ρωσία δεν θα συμβιβαστεί ποτέ.

Η Δύση δεν μπόρεσε να «σβήσει τη Ρωσία από τον γεωπολιτικό χάρτη» και δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει, όπως κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Ρωσία τι είδους κοινωνία να οικοδομήσει και σε ποιες αρχές.

"Η Ρωσία δεν αμφισβητεί τις ελίτ της Δύσης. Η Ρωσία απλώς υπερασπίζεται το δικαίωμά της να υπάρχει και να αναπτύσσεται ελεύθερα. Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να γίνουμε νέος ηγεμόνας κάποιου είδους".

Η Μόσχα επίσης δεν πρόκειται να επιβάλει τις αξίες της: «Σε αντίθεση με τη Δύση, δεν επεμβαίνουμε στην αυλή κάποιου άλλου.

Για τη σημερινή σημασία

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, αντιμετωπίζοντας «πιθανώς, την πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και ταυτόχρονα κρίσιμη δεκαετία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Η σημασία του σήμερα είναι ότι όλες οι χώρες έχουν πλέον την ευκαιρία να επιλέξουν τη δική τους, πρωτότυπη αναπτυξιακή πορεία.

Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων πρέπει να βασίζεται στο νόμο και τη δικαιοσύνη και να είναι ελεύθερη και δίκαιη. Το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να ωφελήσει την πλειοψηφία, όχι μεμονωμένες εταιρείες. Η τεχνολογική ανάπτυξη πρέπει να μειώσει την ανισότητα αντί να την αυξήσει.

Ο κόσμος χρειάζεται επίσης νέες, ανεξάρτητες διεθνείς χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες για να αντικαταστήσουν εκείνες που απαξιώθηκαν από τη Δύση ως διεθνή αποθεματικά: «Πρώτα, [η Δύση] τις υποτίμησε μέσω του πληθωρισμού στο δολάριο και τη ζώνη του ευρώ, και μετά συνέχισε και έβαλε στην τσέπη τον χρυσό μας και συναλλαγματικά αποθέματα».

Ένας πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα και ουσιαστικά η μόνη ευκαιρία για την Ευρώπη να αποκαταστήσει την πολιτική και οικονομική της ικανότητα, η οποία είναι «σοβαρά περιορισμένη» σήμερα.

Για την πυρηνική απειλή

«Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, τόσο θα υπάρχει και η απειλή χρήσης τους». Οι καταστάσεις, στις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, είναι όλες καταγραμμένες στο δόγμα της.

Η Μόσχα δεν ήταν ποτέ η πρώτη που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων, απλώς «απάντησε υπονοώντας» σε δηλώσεις δυτικών ηγετών. Η Ρωσία πιστεύει ότι η Δύση την εκβιάζει σκόπιμα. Για παράδειγμα, κανείς στη Δύση δεν αντέδρασε στους ισχυρισμούς που έκανε «ένα κορίτσι λίγο έξω από το μυαλό της» η Λιζ Τρας, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική ή πολιτική λογική για τη Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα και «η σημερινή φασαρία γύρω από τις πυρηνικές απειλές» στοχεύει μόνο να πιέσει τους συμμάχους της Μόσχας, μαζί με φιλικά και ουδέτερα κράτη.

Η Ρωσία χαιρετίζει τα σχέδια του ΔΟΑΕ να στείλει μια αποστολή για να ελέγξει τις αναφορές για μια «βρώμικη βόμβα» και αυτό «πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και όσο το δυνατόν ευρύτερα», επειδή το Κίεβο κάνει τα πάντα για να καλύψει τα ίχνη του.

Για την ειδική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία

Εάν η Ρωσία δεν είχε ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η κατάσταση θα γινόταν όλο και χειρότερη και οι μελλοντικές απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες για τη Μόσχα. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν διαφώνησε ότι ο εχθρός στην Ουκρανία υποτιμήθηκε.

Βασικός στόχος της επιχείρησης παραμένει η βοήθεια των κατοίκων του Ντονμπάς. Η Ρωσία δεν μπορούσε απλώς να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δημοκρατιών: «Δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους, αυτό το γεγονός είναι προφανές».

Τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορούν εν μέρει να ερμηνευθούν ως εμφύλιος πόλεμος, επειδή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας ενιαίος λαός, ο λαός του οποίου βρέθηκε σε χωριστά κράτη.

«Η Ρωσία, που δημιούργησε τη σημερινή Ουκρανία, μπορεί να είναι ο μόνος αληθινός, σοβαρός εγγυητής του ουκρανικού κράτους, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αλλά το Κίεβο αποφάσισε να μην τις συνεχίσει. Η Ουάσιγκτον πρέπει να δώσει στο Κίεβο ένα μήνυμα ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά.

Για την κατάσταση στη Ρωσία

Τα γεγονότα στην Ουκρανία έδειξαν ότι η Ρωσία είναι μια σπουδαία χώρα που αποδείχθηκε πολύ πιο δυνατή απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης από ό,τι πίστευε κανείς, ακόμα και η ίδια η Ρωσία. Η κορύφωση των δυσκολιών που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις στην οικονομία είναι πλέον πίσω μας και κανένας αξιωματούχος δεν είναι απογοητευμένος με τις ενέργειές του τον περασμένο χρόνο.

Λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Μόσχα υπέστη απώλειες, ανθρώπινες απώλειες πρώτα και κύρια, αλλά υπάρχουν και «τεράστια κέρδη»: «Αυτό που συμβαίνει, αναμφίβολα, θα ωφελήσει τελικά τη Ρωσία και το μέλλον της».

Η Ρωσία έχει σχεδόν πλήρη συναίνεση σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης των εξωτερικών απειλών. «Εκείνοι που έχουν εντελώς φιλοδυτικές απόψεις» αποτελούν ένα κλάσμα της κοινωνίας.

Για τις σχέσεις με την Ινδία και την Κίνα

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Κίνα ως στενό φίλο και οι ηγέτες της έχουν παρόμοιες σχέσεις. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν δεν προειδοποίησε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ρωσία και η Ινδία δεν είχαν ποτέ «δύσκολα ζητήματα»: «Πάντα υποστηρίζαμε μόνο ο ένας τον άλλον». Όταν το Νέο Δελχί ζήτησε να αυξήσει τις αποστολές λιπασμάτων, αυτές αυξήθηκαν πάνω από δεκαπλασιασμένες.

Έκκληση προς τους μέσους Ευρωπαίους πολίτες

"Παλέψτε για να αυξήσετε τον μισθό σας. […] Μην πιστεύετε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός ή ακόμη και ο αντίπαλός σας. Η Ρωσία είναι φίλη σας."
πηγή: TASS news agency

(1) Το Valdai Discussion Club είναι μια δεξαμενή σκέψης και φόρουμ συζήτησης με έδρα τη Μόσχα που συνδέεται στενά με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Από ορισμένους δυτικούς σχολιαστές αυτό το  think-tank χαρακτηρίζεται ως μέρος της προσπάθειας ρωσικής προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου