Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει την ιδέα ανώτατων ορίων τιμών της ενέργειας

ΔΝΤ, IMF, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενέργεια,

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής και ενέργειας, καθώς και την ανάγκη να υπάρχουν συγκεκριμένοι και προσωρινοί στόχοι...


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι αντίθετη με τα ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί και οι διαχειριστές κεντρικών τραπεζών πρέπει να συνεργαστούν, σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον συνεργάτη μέσων ενημέρωσης της EURACTIV EFE.

Μιλώντας στον εταίρο της EURACTIV EFE, η Georgieva απέρριψε κατηγορηματικά τα μέτρα που η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος να εφαρμόσει ως μέσα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας. «Μην το κάνετε», είπε.

Ενώ 17 χώρες της ΕΕ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου , υπάρχει διαφωνία σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο, με τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία να εξακολουθούν να αντιτίθενται σε αυτό.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για τα ανώτατα όρια τιμών, επιμένοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα τους δεν οδηγούν σε μη βιώσιμες δαπάνες για τα ταμεία τους.

«Είναι σωστό να δώσουμε κάποια βοήθεια; Ναι, αλλά πρέπει να είναι καλά στοχευμένο», τόνισε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε επίσης για συνεχή διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, ώστε οι δημοσιονομικές πολιτικές να μην έρχονται σε σύγκρουση με την περιοριστική νομισματική πολιτική που ασκείται σήμερα για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Αυτό που λέμε στους υπουργούς και στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών είναι ότι πρέπει να καθίσουν μαζί και να εργαστούν μαζί», είπε.

«Επειδή, εάν η νομισματική πολιτική φρενάρει, η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να πατήσει το γκάζι. Διαφορετικά, θα πήγαιναν σε πολύ κακή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής και ενέργειας, καθώς και την ανάγκη να υπάρχουν συγκεκριμένοι και προσωρινοί στόχοι.

Αυτά θα πρέπει να ωφελούν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους, πρόσθεσε.

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου βλάπτουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρέπει να υπάρξει κάποια απάντηση. Αυτό που προτείνουμε είναι τα μέτρα να είναι πολύ καλά στοχευμένα και προσωρινά», επέμεινε η Γκεοργκίεβα.


Η Γκεοργκίεβα δεν σχολίασε ρητά ότι τα κράτη θα αντιμετωπίσουν μόνα τους την κατάσταση.

Αν και αναγνώρισε ότι το πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ενέργειας είναι μεγάλο, σημείωσε ότι θα διανεμηθεί σε τρία χρόνια.

Δεν σχολίασε τη σειρά μέτρων που ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες την Πέμπτη, τα οποία θα κινητοποιήσουν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν το 40% των ισπανικών νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
source: euractiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου