ΒΟΥΛΗ: Συζητείται σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια (vid)

Βουλή, επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ακρίβεια, αισχροκέρδεια,

Σήμερα συζητείται στη Βουλή και την «Ώρα του πρωθυπουργού» η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αισχροκέρδεια


Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στην ώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για το ράλι ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά στη χώρα μας και να απολογηθεί για το πάρτι της αισχροκέρδειας που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει ανεξέλεγκτο.

Σύμφωνα με την διαδικασία, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πείρε πρώτος τον λόγο και ανάπτυξε την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσει η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, με τη συζήτηση να κλείνει από τον πρωθυπουργό.


Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό

  Η τοποθέτηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξαπόλυσε άγριο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε  ότι τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες. Όπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή του, οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τα επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας καθώς και αν προτίθεται να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα


« Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες»

Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο αποτυπώνουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού στο 12,1%, σταθερά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ότι ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ενεργειακούς πληθωρισμούς στην Ευρώπη και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, ενώ ταυτόχρονα είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Παράλληλα, η Eurostat κατέγραψε πρόσφατα την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις μόλις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το διάστημα 2019 - 2021. Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει νέα αύξηση των ανισοτήτων από το 2020, μετά την σταδιακή μείωση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2016 - 2019. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει επίσης ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021. Και το 71% των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. €.

Φαινόμενα όμως αισχροκέρδειας και απορρύθμισης των αγορών τροφοδοτούνται και από την απροθυμία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει αποτελεσματικούς ελέγχους.

Εδώ και ένα χρόνο που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα, πλήττοντας βάναυσα το σύνολο του παραγωγικού ιστού, νοικοκυριά και εργαζόμενους, η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης ούτε προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των πολιτών.

Επειδή τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα μέτρα ελάφρυνσης από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα.

Επειδή η αδράνεια της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, οδηγεί σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και πλήρους απορρύθμισης της αγοράς.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας;

2) Γιατί η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δεν διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους περιστολής των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας;

Ο Ερωτών
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου