Θεανώ Φωτίου: «Εμπαιγμός για τους ευάλωτους τα 224 εκ. "δώρο" Χριστουγέννων ενώ αυξάνονται κατακόρυφα η φτώχεια και οι ανισότητες» - (vid)

Θεανώ Φωτίου, Βουλή, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Σ/Ν ασφαλιστικής νομο θεσίας,
Η Θεανώ Φωτίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας

«Δίνετε ως ενίσχυση για τα Χριστούγεννα 224 εκατομμύρια όταν θα «εξοικονομήσετε» 480 εκατομμύρια από τον προνοιακό προϋπολογισμό του 2022. Με απλά λόγια καταφέρνετε, τη στιγμή που αυξάνεται η φτώχεια, να μειώνονται οι δικαιούχοι επιδομάτων...», κατήγγειλε η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.


Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, η Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και αναπλ. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε τα εξής:

«Η προχειρότητα δε με την οποία νομοθετείτε, είναι ολοφάνερη όταν με το παρόν νομοσχέδιο τροποποιείτε δικό σας νόμο του 2021, γιατί απλώς ξεχάσατε ότι πέρυσι υπήρχαν στην ΕΕΤΑΑ δύο προγράμματα vouchers για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, ένα για ιδιωτικούς υπαλλήλους και ένα για δημόσιους. Νομοθετήσατε λοιπόν την πληρωμή των vouchers μόνο των ιδιωτικών υπαλλήλων στις δομές που έκλεισαν λόγω covid. Όσο για τη φετινή χρονιά, κανένα voucher για το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν έχει πληρωθεί, ούτε σε δημόσιες, ούτε σε ιδιωτικές δομές.»


Η τοποθέτηση της Θεανώς Φωτίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν για τον «εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων»

«Θα μιλήσω αποκλειστικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πρώτα-πρώτα για τους ακραία φτωχούς. Στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής σας έχετε αυξήσει όλους τους δείκτες φτώχειας, παιδικής φτώχεια και ανισοτήτων, τους οποίου μειώσαμε κατά 5 μονάδες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ’

Και σήμερα, μέσα στο φοβερό έτος 2022, επιλέξατε να μειώσετε τις παροχές, τόσο για τους ακραία φτωχούς, τους δικαιούχους του ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ), που θα πάρουν λιγότερα 148 εκ. φέτος από ό,τι προβλέπει ο π/υ, όσο και για τα παιδιά, που οι γονείς τους θα λάβουν 142 εκ. λιγότερα συνολικά από το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης και τα σχολικά γεύματα. Το ίδιο μειώνετε κατά 22 εκ. τη δαπάνη για τα επιδόματα αναπηρίας και τα επιδόματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Τι αντιπαραθέτετε σε αυτές τις περικοπές; Τις δήθεν ενισχύσεις για τους ευάλωτους που συνεχώς ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης ως «φιλόστοργος» Πρωθυπουργός. Δίνετε ως ενίσχυση για τα Χριστούγεννα 224 εκατομμύρια όταν θα «εξοικονομήσετε» 480 εκατομμύρια από τον προνοιακό προϋπολογισμό του 2022. Με απλά λόγια καταφέρνετε, τη στιγμή που αυξάνεται η φτώχεια, να μειώνονται οι δικαιούχοι επιδομάτων.

Πώς; Πλαγιοκοπώντας επιδόματα και δικαιούχους με διάφορους τρόπους. Όπως αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες αποκλείονται δικαιούχοι από το ΕΕΕ, το στεγαστικό επίδομα ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Ή αφαιρώντας τιμωρητικά από την οικογένεια το ΕΕΕ, το Επίδομα Παιδιού και το Επίδομα Στέγης εάν έστω και ένα παιδί της χάσει την τάξη λόγω απουσιών. Όσο για το 1,5 Επίδομα Παιδιού έκτακτης ενίσχυσης γίνεται δώρο-άδωρο για τι φτωχές οικογένειες με παιδιά γιατί συνυπολογίζεται στο εισόδημα και χάνουν έτσι ΕΕΕ.

Όσον αφορά τα δύο νέα πιλοτικά προγράμματα, της Πρώιμης Παρέμβασης, και της Επιχορήγησης Παρεμβάσεων Προσβασιμότητας, για τα οποία δίνετε 35 και 24 εκατομμυρίων αντίστοιχα (ελάχιστα για τια ανάγκες που υπάρχουν), είναι νομοθετικά κελύφη που αφήνουν εκτός όλα τα βασικά στοιχεία του κάθε προγράμματος, παραπέμποντάς τα σε ΚΥΑ. Όπως κάνατε με τον Προσωπικό Βοηθό Αναπήρου. Βάλατε τον κόσμο να κάνει αιτήσεις και μόλις προχτές, 14 μήνες μετά το νόμο, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τους ψυχολόγους που ενδιαφέρονται να μπουν στις επιτροπές κρίσης των αιτήσεων (!) Για να μην αναφερθούμε και στο Πρόγραμμα της Εγγύησης για το Παιδί, «Child Guarantee», που, ενώ υποτίθεται ότι το πιλοτικό έχει ολοκληρωθεί, καμία αξιολόγηση αποτελεσμάτων εν όψει πανελλαδικής εφαρμογής δεν έγινε.

Φροντίζετε όμως με περισσή σπουδή να νομοθετείτε ώστε να μπορούν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που επί ΝΔ απέκτησαν μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση των πόρων τους, να επιχορηγούν δομές κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ανοίγετε νέα κανάλια για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Η προχειρότητα δε με την οποία νομοθετείτε, είναι ολοφάνερη όταν με το παρόν νομοσχέδιο τροποποιείτε δικό σας νόμο του 2021, γιατί απλώς ξεχάσατε ότι πέρυσι υπήρχαν στην ΕΕΤΑΑ δύο προγράμματα vouchers για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, ένα για ιδιωτικούς υπαλλήλους και ένα για δημόσιους. Νομοθετήσατε λοιπόν την πληρωμή των vouchers μόνο των ιδιωτικών υπαλλήλων στις δομές που έκλεισαν λόγω covid. Όσο για τη φετινή χρονιά, κανένα voucher για το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν έχει πληρωθεί, ούτε σε δημόσιες, ούτε σε ιδιωτικές δομές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου