ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ Συνταξιούχων: Πρωτοβουλίες του ΕΝΔΙΣΥ, Δελτίο Τύπου, Εξώδικο στον Δ/τή του e-ΕΦΚΑ και Αναφορά Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΕΝΔΙΣΥ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, e- ΕΦΚΑ, Αναδρομικά,

Η συλλογική συνεργασία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων - ΕΝΔΙΣΥ και της Τομεάρχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δίνεται μια δυναμική προώθηση του χρονίζοντος αιτήματος για εκτέλεση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.


Στην Βουλή έφτασε το θέμα που ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα το ΕΝΔΙΣΥ, αναφορικά με δεκάδες περιπτώσεις συνταξιούχων – μέλη του, οι οποίοι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών, που όμως ο ΕΦΚΑ δεν εκτελεί. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και 57 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσαν χθες αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτό το πρωτοφανές πρόβλημα. Τονίζεται ότι με αυτή την καθυστέρηση, εκτός από την ταλαιπωρία που άδικα υφίστανται οι συνταξιούχοι, επιβαρύνεται και ο Φορέας, με την καταβολή πρόσθετων τόκων που δεν θα έπρεπε να είχαν προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ από το περασμένο καλοκαίρι, ουσιαστικά μπήκε «απαγορευτικό» στους συνταξιούχους, για να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά που αφορούν περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα, στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι περίπου 300.000 συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγή πριν από τον Ιούλιο του 2021 (ημερομηνία που τέθηκε ως όριο από σχετική διάταξη νόμου). Θεωρητικά και πρακτικά, όταν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίζουν τις δίκες που έχουν προκαλέσει, τότε θα τους επιδικάζονται τα ποσά που τους αναλογούν και θα πρέπει να απονέμονται από τον ΕΦΚΑ. Άλλωστε, τόσο το Οικονομικό Επιτελείο, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτές τις όποιες δικαστικές αποφάσεις, σεβόμενη τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Και όμως, έως τώρα ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται αυτής της κατηγορίας συνταξιούχοι, παρά το γεγονός ότι έχουν στην διάθεσή τους θετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις…

Μένει να διαπιστωθεί εάν η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, έστω και την ύστατη ώρα και με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε μετά την ανακίνηση του θέματος από το ΕΝΔΙΣΥ, αυτοί οι περίπου 160 δικαιούχοι, να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται.


Αναφορά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τη μη εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Αναφορά 57 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της  Κ.Ο., σχετικά με το Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που αφορά στο εξώδικο που κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τη μη εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην αναφορά τους προς τον Υπουργό Εργασίας, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκτελεστεί από τον e-ΕΦΚΑ τελεσίδικες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους ως προς την καταβολή των αναδρομικών τους, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται ο Οργανισμός με τους αναλογούντες από την ανωτέρω καθυστέρηση τόκους και ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο.

Αναλυτικά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Εξώδικο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τη μη εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων»

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταθέτουν προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως αναφορά, το από 10/11/2022 Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σχετικά με το εξώδικο που κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τη μη εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ειδικότερα, καταγγέλλεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκτελεστεί από τον e-ΕΦΚΑ τελεσίδικες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους ως προς την καταβολή των αναδρομικών τους, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται ο Οργανισμός με τους αναλογούντες από την ανωτέρω καθυστέρηση τόκους.

Με την παρούσα αναφορά θέτουμε υπόψη σας το Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, καθώς και το εξώδικο που απέστειλε στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και ζητάμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2022

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Τάνια
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος



Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του ΕΝΔΙΣΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση διά του e-ΕΦΚΑ δεν εκτελεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις 
για τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Το ΕΝΔΙΣΥ αντιδρά δυναμικά με εξώδικο.

Εμπαιγμός, κοροϊδία και υποκρισία δίχως όρια, σε βάρος των συνταξιούχων! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αδιανόητη επιλογή της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να μην καταβάλει τα αναδρομικά που οφείλονται σε δεκάδες συνταξιούχους – μέλη του ΕΝΔΙΣΥ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις! Πρόκειται για αναδρομικά που αφορούν το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις για να καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται, ανά περίπτωση.

Αλήθεια, πού είναι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά που θα ανακύπτουν μετά από δικαστικές αποφάσεις; Ίδιες δεν ήταν και οι τοποθετήσεις του Οικονομικού Επιτελείου; Σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει κατ’ επανάληψη, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Και όμως, οι συνταξιούχοι μάταια περιμένουν το αυτονόητο: Την δικαίωση τους ώστε να λάβουν πίσω, έστω και ένα μικρό μέρος από τα αναδρομικά που τους αναλογούν, καθώς και τους τόκους που έχει διατάξει το δικαστήριο.

Το 2012 μας πετσόκοψαν τις συντάξεις.

Το 2015 αποφάσεις του ΣτΕ δικαίωσαν τους συνταξιούχους και τότε οι αποφάσεις δεν εκτελέστηκαν.

Κατόπιν με αλχημείες και τερτίπια ο e-ΕΦΚΑ προσέφυγε στην επιτροπή του ΣτΕ ώστε να εγκρίνει την εισαγωγή σε πιλοτική δίκη με απώτερο σκοπό τη μείωση του διαστήματος διεκδίκησης των αγωγών από 5 χρόνια σε ενδεκάμηνο απόφαση για την οποία έχουμε προσφύγει ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μετά η κυβέρνηση δήθεν εκτέλεσε την απόφαση του ΣτΕ για το ενδεκάμηνο δίνοντας αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις στους ν. 4093/12 και ν. 4051/12 αφήνοντας εκτός, δώρα κύριας και επικουρικής καθώς και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη, (επεστράφησαν χρήματα δηλαδή μόνο στο 40% των συνταξιούχων).

Στη συνέχεια, ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, η κυβέρνηση τα φορολόγησε και πήρε πίσω σχεδόν το 55% αυτών!

Τώρα, ως έσχατη πράξη υποκρισίας, δεν καταβάλει η κυβέρνηση διά του e-ΕΦΚΑ ούτε τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις;

Το ΕΝΔΙΣΥ, έχει στην διάθεσή του, τουλάχιστον 160 περιπτώσεις συνταξιούχων, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αυτές είναι οι κάτωθι: Α3236/2022 (7ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών), 11348/2021 (3ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών), 1379/2021 (7ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών),1117/2021 (31ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών) και έπεται συνέχεια.

Το ΕΝΔΙΣΥ σεβόμενο την Δικαιοσύνη, επιλέγει την οδό της προστασίας των μελών του από την απίθανη, όσο και προκλητική, συμπεριφορά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε εξώδικο προς τους υπεύθυνους του Φορέα (με αριθμό 1439/4-11-2022), το οποίο και επισυνάπτουμε, εγκαλώντας τους για τελευταία φορά να εκτελέσουν τις αποφάσεις.

Καλείται ο υπουργός Εργασίας να λάβει γνώση του θέματος και να πράξει αυτό που του αναλογεί εκ της θέσης που κατέχει. Επιτέλους, ας πάψει τις «βόλτες» στα κανάλια για να διαφημίζει τα «ψίχουλα» που υποτίθεται θα προσφέρει ως αυξήσεις στους συνταξιούχους. Ας ασχοληθεί, έστω και για μία φορά στην διετή ως τώρα θητεία του σε αυτό το πόστο, σοβαρά με το πρόβλημα των αναδρομικών.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνταξιούχοι ξέρουν τον δρόμο της δικαίωσης. Υπάρχουν και άλλες δικαστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και θα αναγκάσουν τους ιθύνοντες του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στο δίκαιο αίτημα για άμεση καταβολή των αναδρομικών. Μην μας αναγκάσετε να φτάσουμε ως τα άκρα. Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για παράβαση καθήκοντος!

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τον κ. Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας των Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Δικαστών των Διοικητικών Δικαστηρίων να αντιδράσουν ως προς την μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας; να αντιδράσουν για την κατάντια της πολιτικής ηγεσίας που υποτιμά την Δικαστική εξουσία μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της.


Επιτέλους κάντε κάτι για τους πολίτες αυτής της χώρας!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

       Ο Πρόεδρος              Η Γ. Γραμματέας
                                              Ν. Χατζόπουλος              Π. Μουρίκη


Ακολουθεί η Εξώδικη Δήλωση του ΕΝΔΙΣΥ προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ , ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑ

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 

Του Σωματείου με την επωνυμία «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» και τον δ.τ «ΕΝΔΙΣΥ» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αθανασίου Αξαρλιάν αρ.3-5,  όπως νομίμως αυτό εκπροσωπείται  και των μελών του : 

  

ΠΡΟΣ

Τον Διοικητή του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης e- ΕΦΚΑ », που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αγ. Κωνσταντίνου αρ.8. 

 

Κοινοποιούμενο προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Σταδίου αρ.29

 

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Σύμφωνα με το εν ισχύ καταστατικό του Ενιαίου Δικτύου Συνταξούχων, είναι ταγμένο στην προάσπιση και προαγωγή των συνταξιοδοτικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του καθώς και στον αγώνα  με κάθε πρόσφορο μέσο για την διεκδίκηση, διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του. Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, το σωματείο μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού του, να προσφεύγει στα δικαστήρια, εθνικά ή υπερεθνικά, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών του και εν γένει των συνταξιούχων, ιδίως για κοινωνικοασφαλιστικά θέματα αλλά και για κάθε θέμα που απασχολεί τα μέλη του.

 

Το ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ενημέρωσε τα μέλη του ότι μπορούν να διεκδικήσουν με δικαστικό αγώνα τις περικοπές των μνημονιακών νόμοων 4093/12, 4051/12 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους καθώς και την κατάργηση των δώρων σε κύρια και επικουρική. Κατατέθηκαν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οι αγωγές δικάστηκαν και δημοσιεύθηκαν από το δικαστήριο οι αποφάσεις. Κοινοποιήθηκαν στον e-ΕΦΚΑ οι εξής αποφάσεις: Α3236/2022 (του 7ου Μονομελούς), 11348/21 (του 3ου Μονομελούς), 1379/21 (του 7ου Μονομελούς), Α11343/21 (του 30ου Μονομελούς) και η 1117/21 (του 31ου Μονομελούς), 13864/20 (του 30ου Μονομελούς).

Ζητάμε να μάθουμε για ποιόν λόγο έως και σήμερα δεν έχουν εκτελεστεί από τον e-ΕΦΚΑ οι τελεσίδικες αποφάσεις που αναφέρονται. Για ποιόν λόγο δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους τα μέλη μας. Για ποιόν λόγο φορτώνεται ο eΕΦΚΑ με τόκους κύριε Διοικητά και σας ρωτάμε αν έχετε το δικαίωμα αυτό. Ο e-ΕΦΚΑ ανήκει σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, δεν ανήκει σε κανέναν Διοικητή και σε καμία κυβέρνηση. 

Ζητάμε να επιδέιξετε αίσθημα ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες συνταξιούχους και να εφαρμόσετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον εισπράξουμε εκ νέου αδιαφορία και σιωπή στο ζήτημα αλλά και περαιτέρω αναβολή που αφορά τις συντάξεις μας, σας δηλώνουμε ότι, περιμένουμε την απάντησή σας εντός δεκαπενθήμερου αρχής γενομένης από την ημερομηνία κοινοποίησης, άλλως θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας με κάθε πρόσφορο τρόπο, τόσο εξωδικαστικά όσο και με προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια καθώς και θα προβούμε στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 


Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας , αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτόν που απευθύνεται, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του.

 

               Αθήνα, 2/11/2022

Οι Εξωδίκως Δηλούντες 

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος               Η Γ. Γραμματέας

            Νίκος Χατζόπουλος    Καλλιόπη Μουρίκη   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου