Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για τα σιτηρά αφού έλαβε εγγυήσεις από Ουκρανία

Ρωσία, Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα, Τουρκία, συμφωνία μεταφοράς σιτηρών,

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αυτό κατέστη δυνατό με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας και αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία...


Η Μόσχα επιστρέφει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων εναντίον της Ρωσίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του σήμερα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022.

«Καταφέραμε να λάβουμε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια που εμπλέκονται στην εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ρωσίας, οι οποίες στάλθηκαν στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού την 1η Νοεμβρίου 2022», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου της Άμυνας.

Το υπουργείο τόνισε ότι η Ουκρανία διαβεβαίωσε επίσημα τη Ρωσία ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί σε αυστηρή συμμόρφωση με την tα όσα προβλέπονται από την «Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα» και τη σχετική διάταξη για το «Κοινό Κέντρο Συντονισμού».

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που έλαβε σε αυτό το σημείο φαίνεται να είναι επαρκείς και συνεχίζει την εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Tass.

Yπενθυμίζεται πως στις 29 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από ουκρανικά λιμάνια μετά την «τρομοκρατική επίθεση» του Κιέβου σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σε ρόλο «κλειδί» και πάλι ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως η ρωσική συμμετοχή στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρόκειται να ισχύσει και πάλι από σήμερα.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον τούρκο ομόλογό του ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή και πάλι από σήμερα.

Η Τουρκία είχε εκθέσει νωρίτερα τους όρους της Ρωσίας για να συνεχίσει να εφαρμόζεται η εν λόγω συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό, λέγοντας πως η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει τις δικές τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου - η χώρα του οποίου βοήθησε στην επίτευξη στις 22 Ιουλίου της συμφωνίας μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης - δήλωσε επίσης πως η Άγκυρα πιστεύει ότι πρέπει να συμφωνηθεί η παράτασή της.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει από την πλευρά του ότι εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για τα ουκρανικά δημητριακά, αλλά ότι προς το παρόν η συμμετοχή της Ρωσίας παρέμενε σε αναστολή.

Πλοία συνέχισαν να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω της οδού αυτής παρά την αναστολή, όμως αυτό ήταν απίθανο να συνεχιστεί για πολύ επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν συνήπταν νέα συμβόλαια εξαιτίας της κίνησης της Ρωσίας, είπαν στο Ρόιτερς πηγές στη βιομηχανία των μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου