Αγώνες εξουσίας πίσω από το μέτωπο

ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, παγκόσμια εξουσία.

Ο αγώνας για την εξουσία κλιμακώνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την κυρίαρχη θέση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και επηρεάζει τη διαμάχη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο διατλαντικός αγώνας εξουσίας για την κυρίαρχη θέση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κλιμακώνεται – όσον αφορά τη στρατιωτική συσσώρευση, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο αγώνας για την εξουσία κλιμακώνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την κυρίαρχη θέση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και επηρεάζει τη διαμάχη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ενώ η Επιτροπή της ΕΕ είχε αρχικά διεκδικήσει την ηγεσία στην ανοικοδόμηση αυτής της χώρας, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τώρα ότι οι Βρυξέλλες δεν διαθέτουν το απαραίτητο «πολιτικό και οικονομικό βάρος» για να το πράξουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επομένως να αναλάβουν την ηγεσία. Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία οι ΗΠΑ αντικαθιστούν μια πρωτοβουλία που προωθείται από το Βερολίνο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, την ίδια στιγμή, καθιερώνοντας την Πολωνία ως κόμβο για τη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη – σε βάρος της Γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πρωτοβουλία "Three Seas" για να αρχίσουν να μετατρέπουν την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μια άλλη αγορά για το υγροποιημένο αέριο των ΗΠΑ. Αυτό το περιφερειακό έργο περιλαμβάνει δώδεκα έθνη μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας και ξεκίνησε από την Πολωνία και άλλους το 2015 μετά από πρόταση της Ουάσιγκτον. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με τα γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία για τις Τρεις Θάλασσες (Three Seas)

Ο αγώνας εξουσίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για μια ηγετική θέση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ μπορούν να βασιστούν ιδιαίτερα στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής ως πιστούς εταίρους συνεργασίας και, σε κάποιο βαθμό, επίσης στην "Πρωτοβουλία των Τριών Θάλασσων", μια χαλαρή μορφή συνεργασίας που αποτελείται από δώδεκα έθνη μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.[1] Η πρωτοβουλία, που εκπονήθηκε από το Αμερικανικό Ατλαντικό Συμβούλιο των ΗΠΑ σε συνεργασία με μια ένωση λόμπι ανατολικών και νοτιοανατολικών ενεργειακών εταιρειών το 2013 και το 2014, ξεκίνησε επίσημα το 2015 από τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda και την Πρόεδρο της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović. Η πρώτη του σύνοδος πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2016, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. (ανέφερε german-foreign-policy.com. [2]) Οι συμμετέχουσες χώρες επιδιώκουν να συμπληρώσουν τις υποδομές με προσανατολισμό Ανατολής-Δύσης και εμπορικής ροής που επικεντρώνονται μονομερώς στη Γερμανία, με νέες συνδέσεις Βορρά-Νότου μεταξύ των παρόχθιων χωρών της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, για να δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης, που είναι τουλάχιστον δυνητικά ανεξάρτητες από τη Γερμανία, την κύρια δύναμη της ΕΕ. Σε μια σύνοδο κορυφής στη Ρίγα τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών κάλεσαν την Ουκρανία να συμμετάσχει στα σχέδιά τους.[3]

Υγροποιημένο αέριο ΗΠΑ για την Ανατολική Ευρώπη

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών είναι ένα μέσο για την ενίσχυση της επιρροής της στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, επειδή αντιτίθεται στον κυρίαρχο προσανατολισμό της περιοχής στη Γερμανία, τη βασική δύναμη της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν επίσης να μετατρέψουν αυτές τις χώρες σε αγορές για το υγροποιημένο αέριό τους και έτσι να τις δεσμεύσουν πιο κοντά στον εαυτό τους. Το λιμάνι στην Klaipėda της Λιθουανίας δέχεται τακτικές προμήθειες υγροποιημένου αερίου των ΗΠΑ. Στις αρχές Απριλίου 2022, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει εγκαταλείψει εντελώς τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.[4] Η Λετονία και η Εσθονία λαμβάνουν επίσης υγροποιημένο αέριο ΗΠΑ από τη Λιθουανία. Η Πολωνία, η οποία έχει το δικό της τερματικό σταθμό LNG στο Świnoujście, θα μπορούσε επίσης να εισάγει την πρώτη ύλη από τη Λιθουανία. Στο Νότο, οι αποστολές LNG των ΗΠΑ φτάνουν επίσης σε τερματικό σταθμό στα ανοικτά του κροατικού νησιού Krk, που λειτουργεί από τις αρχές του 2021 και πρόκειται να επεκταθεί σε 6,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από 2,6 δισεκατομμύρια bcm.[5] Η Κροατία θα επεκτείνει επίσης την υποδομή του αγωγού της, που εκτείνεται βόρεια από το Κρκ. Η Ουγγαρία και η Σλοβενία ​​θα μπορούσαν επίσης να προμηθεύονται μέσω Krk. Αυτό έχει ήδη γίνει σε τακτική βάση από φορτηγά LNG.[6]

Η αεροπορική άμυνα των ΗΠΑ και όχι η ευρωπαϊκή ασπίδα ουρανού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν ιδιαίτερα τη συνεργασία τους με την Πολωνία σε πολλούς τομείς – και το κάνουν ρητά εις βάρος της Γερμανίας και της ΕΕ. Ένα παράδειγμα είναι το σχέδιο δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, που αποφασίστηκε στις 13 Οκτωβρίου, από 15 ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία να παίζει βασικό ρόλο. Οι χώρες που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ουρανού Ασπίδας (ESSI) περιλαμβάνουν τις χώρες της Βαλτικής, μαζί με άλλες έξι χώρες μέλη της Πρωτοβουλίας Three Seas. Η Πολωνία δεν συμμετέχει, επειδή η Βαρσοβία –η οποία υπήρξε πιστός πελάτης του αμερικανικού υλικού μάχης καθώς και πολύ στενός εταίρος συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών– είχε ήδη από καιρό δημιουργήσει το δικό της σύστημα αεράμυνας, το οποίο δεν θέλει να ενσωματώσει στο ESSI. Η Πολωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, αναπτύσσει ένα αμυντικό σύστημα βασισμένο σε μπαταρίες Patriot που ονόμασαν Wisla.[7] Σε στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία αναπτύσσει ένα δεύτερο σύστημα, που ονομάζεται Narev.[8] Με αυτά, η Βαρσοβία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αποκλειστική συνεργασία της Πολωνίας με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία εμποδίζει την κατασκευή ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού συστήματος στο πλαίσιο του ESSI.

Κόμβος για την πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ

Επί του παρόντος, το γεγονός ότι η Πολωνία ξεκινά μια στενή –ενδεχομένως εκτεταμένη– πυρηνική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί ανησυχία. Αυτό οφείλεται στο ότι η Βαρσοβία επιδιώκει να ξεφύγει από τη μαζική εξάρτησή της από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο άνθρακα κατασκευάζοντας πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα τέλη Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morowiecki πρότεινε ότι η γαλλική εταιρεία EDF μπορεί να λάβει τη σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας. «Η Γαλλία είναι φυσικός εταίρος στα ζητήματα των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας». πιθανώς να κατασκευάσει το πρώτο, και πιθανώς και το δεύτερο πολωνικό πυρηνικό εργοστάσιο. Η Πολωνία θέλει, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να γίνει επιπλέον «πυρηνικό κομβικό σημείο για όλη την Ανατολική Κεντρική Ευρώπη» και να χρησιμεύσει ως κόμβος για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας. Ο αυξανόμενος συνολικός προσανατολισμός της χώρας στην Ουάσιγκτον αρχίζει τώρα να προκαλεί σοβαρή αντίθεση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τη μονομερή πυρηνική συνεργασία της Πολωνίας με τις ΗΠΑ. Φυσικά, στη Βαρσοβία, λέγεται ότι η Πολωνία «θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα όρια της κυριαρχίας της».[10] Η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τη μονομερή πυρηνική συνεργασία της Πολωνίας με τις ΗΠΑ. Φυσικά, στη Βαρσοβία, λέγεται ότι η Πολωνία «θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα όρια της κυριαρχίας της».[10] Η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τη μονομερή πυρηνική συνεργασία της Πολωνίας με τις ΗΠΑ. Φυσικά, στη Βαρσοβία, λέγεται ότι η Πολωνία «θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα όρια της κυριαρχίας της».[10]

«Ένας Αμερικανός παγκόσμιου αναστήματος»

Πρόσθετες διαμάχες εμφανίζονται τώρα σχετικά με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Τον Μάιο, η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι, μαζί με το Κίεβο, θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και να τη χρησιμοποιήσει για να συντονίσει όλα τα διεθνή μέτρα ανασυγκρότησης.[11] Τον Σεπτέμβριο, ένα έγγραφο στρατηγικής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF), που εκπονήθηκε σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «ισχυρή ηγεσία» είναι απαραίτητη για αυτό το εγχείρημα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η Επιτροπή της ΕΕ, η οποία δεν έχει ούτε «το απαραίτητο πολιτικό ούτε το οικονομικό βάρος», αλλά μάλλον η G7.«Ο πρώτος συντονιστής» θα πρέπει να είναι «ένας Αμερικανός με παγκόσμιο ανάστημα». . Στην αρχή της εβδομάδας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz διακήρυξαν σε μια επιστολή –οιονεί ως συμβιβαστική πρόταση– ότι «όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν» την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – η ΕΕ, η G7 και όλοι οι άλλοι εταίροι μας », η ΕΕ θα «διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο».[13]

“Ούτε το ένα ούτε το άλλο”

Η διαμάχη σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της ανοικοδόμησης –και ως εκ τούτου να καθορίσει τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ουκρανίας– συνεχίστηκε την Τρίτη στη Διάσκεψη Ανασυγκρότησης στο Βερολίνο. Η διάσκεψη είχε οργανωθεί από κοινού από την ΕΕ και το G7 – μια περίσταση που ο Scholz ήθελε να γίνει κατανοητός ως «ούτε το ένα ούτε το άλλο», αλλά όλοι μαζί το κάνουν. Τώρα, πρέπει να δημιουργηθεί μια δομή που θα ήταν «ένα σύνθετο από πολλά».[14] Αυτό, φυσικά, δεν τερματίζει τη μάχη για την εξουσία.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

[1] Οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 3 Seas (3SI) είναι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, η Σλοβενία ​​και η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, μαζί με την Αυστρία. Η Γερμανία έλαβε καθεστώς παρατηρητή.

[2] Δείτε επίσης Osteuropas geostrategische Drift .

[3] Η Πρωτοβουλία Drei-Meere θα δημιουργήσει η Ουκρανία ένα Europa binden. rnd.de 20.06.2022.

[4] Mirela Petkova: Εβδομαδιαία στοιχεία: Η Λιθουανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διώχνει ρωσικό αέριο. Energymonitor.ai 11.04.2022.

[5] Η Κροατία θα επενδύσει 180 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές LNG. euractiv.com 19.08.2022.

[6] Evelin Szőke: Το πρώτο φορτηγό LNG από τον τερματικό σταθμό Krk φτάνει στην Ουγγαρία. ceenergynews.com 11.08.2022.

[7] Jakub Palowski: Η Φάση II του Προγράμματος Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας Wisła ξεκινά. Defence24.com 30.05.2022.

[8] Andrew Chuter, Jaroslaw Adamowski: Η.Β., Πολωνία για να συγκεντρώσουν την ανάπτυξη πυραύλων για τις χερσαίες και ναυτικές τους δυνάμεις. Defensenews.com 05.10.2022.

[9], [10] Polen vor AKW-Bau. Frankfurter Allgemeine Zeitung 25.10.2022.

[11] Thomas Gutschker: Wer hat beim Wiederaufbau der Ukraine das Sagen; Frankfurter Allgemeine Zeitung 25.10.2022.

[12] Ronja Ganster, Jacob Kirkegaard, Thomas Kleine-Brockhoff, Bruce Stokes: Designing Ukraine's Recovery in the Spirit of the Marshall Plan. gmfus.org 07.09.2022.

[13] Ursula von der Leyen, Olaf Scholz: Ein Marshallplan für die Ukraine. Frankfurter Allgemeine Zeitung 24.10.2022.

[14] Möglichst rasche Aufbauhilfen für die Ukraine. Frankfurter Allgemeine Zeitung 26.10.2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου