ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: Η σουηδική εισαγγελία επιβεβαίωσε την πράξη δολιοφθοράς κατά του Nord Stream 2 την 26η Σεπτεμβρίου '22.

Nord Stream 2, δολιοφθορά, σουηδική εισαγγελία, Ματς Λιούνγκβιστ, Mats Ljungqvist,

Η σουηδική ειασαγγελία δήλωσε σήμερα το πρωί ότι εντοπίστηκαν ίχνη εκρηκτικών στο σημείο έκρηξης του Nord Stream 2 την 26η Σεπτεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει πράξη δολιοφθοράς...


Οι εκρήξεις την 26η Σεπτεμβρίου οι οποίες έπληξαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που τροφοδοτούσε με ρωσικό φυσικό αερίο την Ευρώπη προκλήθηκαν από «μεγάλη δολιοφθορά» και οι ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών, δήλωσαν την Παρασκευή οι σουηδικές αρχές.

Σε μια δήλωση, ο Σουηδός εισαγγελέας Ματς Λιούνγκβιστ (Mats Ljungqvist)είπε ότι η έρευνα που διεξήχθη στην τοποθεσία στη Βαλτική θάλασσα αποκάλυψε πολλά ξένα αντικείμενα και «ίχνη εκρηκτικών».

Επίσης, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε επίσης ότι «εντοπίστηκαν υπολείμματα εκρηκτικών σε ορισμένα από τα ξένα αντικείμενα που κατασχέθηκαν και αναλύθηκαν».

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του τόπου του εγκλήματος στη Βαλτική Θάλασσα συγκεντρώθηκαν σημαντικά στοιχεία και όλα τεκμηριώθηκαν πλήρως. Οι εξετάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα δείχνουν ίχνη εκρηκτικών σε αρκετά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν. Η προκαταρκτική ανάλυση συνεχίζεται με στόχο να εξαχθούν πιο ουσιαστικά συμπεράσματα για το περιστατικό, δήλωσε ο εισαγγελέας Ματς Λιούνγκβιστ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έρευνα.

Η εν εξελίξει έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και περιεκτική, σημείωσε η σουηδική εισαγγελία. Αναμένεται να αποδειχθεί αν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε κάποιον υποψίες διάπραξης αυτού του εγκλήματος.

Για περαιτέρω προκαταρκτική έρευνα, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτή η εργασία μπορεί να προχωρήσει ήρεμα, είπε ο Ματς Λιούνγκβιστ. Προς το παρόν, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες και δεν είναι διαθέσιμος στα μέσα ενημέρωσης.

Tο σημείο δολιοφθοράς του Nord Stream 2 στην Βαλτική θάλασσα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, η "Nord Stream AG" ανέφερε άνευ προηγουμένου ζημιά που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα σε τρεις σειρές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Στις 26 Σεπτεμβρίου, Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις στις διαδρομές του αγωγού. 

Η Ρωσία έχει αρνηθεί την ευθύνη και το Κρεμλίνο ήταν «εξαιρετικά ανήσυχο», δήλωσε την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία διεξάγει παράλληλες έρευνες για την πράξη αυτή διεθνούς τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου