ΠΕΚΙΝΟ: Επετειακή συναυλία για τα 50 Χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Κίνας στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών (NCPA)

Επετειακή Συναυλία, 50 Χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών, NCPA,


Στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Κίνας η παρουσίαση της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ αν και μαγνητοσκοπημένη, κατάφερε να μεταφέρει στο χώρο του NCPA το ελληνικό φως και την ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς της Αθήνας....


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επετειακή Συναυλία για τα 50 Χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου (NCPA) στις 16 Νοεμβρίου, που συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πεκίνο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνα, Χου Χεπίνγκ. Το πρόγραμμα της συναυλίας είχε δύο μέρη, με το πρώτο να είναι μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ από την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα και το δεύτερο, η ζωντανή παράσταση της Εθνικής Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής της Κίνας.

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στην επετειακή εκδήλωση στο μέγαρο NCPA του Πεκίνου 

Την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, γνωστή στο ελληνικό και ξένο κοινό από τις εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας καθώς και παραστάσεις στο εξωτερικό όπως στο Μουσικό Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα του Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στην Κωνσταντινούπολη, κα., γνώρισε το κινεζικό κοινό για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2007, στο Πολυθέατρο του Πεκίνου όπου η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έδωσε συναυλία με συνθέσεις του Σταμάτη Σπανουδάκη στο πλαίσιο του «Κινέζικου-Ελληνικού Έτους Πολιτισμού».

Αυτή τη φορά η μαγνητοσκοπημένη παράσταση που μεταδόθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών (NCPA), παρουσίασε αρχικά ένα απόσπασμα από Τα πλάσματα του Προμηθέα, Έργο 43 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και συνέχισε με το Έρωτας και θάνατος: Τέσσερα τραγούδια για τη Μυρτώ (Απόσπασμα) σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με σολίστ την μέτζο-σοπράνο Θεοδώρα Μπάκα, γνωστή για την ερμηνεία της τόσο σε έργα μεσαιωνικής και μπαρόκ εποχής όσο και σε ελληνικά έργα με εμφανίσεις σε πολλά σημαντικά θέατρα στον κόσμο.

Μαέστρος της ορχήστρας ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους πιο περιζήτητους μαέστρους της γενιάς του και κορυφαίος ειδικός του μπαρόκ, ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της φημισμένης Ορχήστρας Armonia Atenea καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ ενώ για τη σεζόν 2021/22, διευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ του Γκέτινγκεν ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Η παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ αν και μαγνητοσκοπημένη, κατάφερε να μεταφέρει στο χώρο του NCPA το ελληνικό φως και την ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς σε συνδυασμό με μια εμπνευσμένη ερμηνεία στην εκτέλεση των κινεζικών έργων, το παγκοσμίως γνωστό Γιασεμί και τον Χορό των Γιάο, που οι θεατές στο Πεκίνο χειροκρότησαν με ενθουσιασμό.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την ζωντανή παράσταση της Εθνικής Παραδοσιακής Ορχήστρας της Κίνας με μαέστρο τον Λιου Σα, που είναι Εθνικός Αρχιμουσικός πρώτης κατηγορίας και κύριος επόπτης του Τμήματος Διεύθυνσης Ορχήστρας του Κεντρικού Ωδείου Μουσικής της Κίνας και μεταξύ των κορυφαίων ταλέντων του "Προγράμματος Δέκα Χιλιάδων Ταλέντων" της Κίνας, ενώ έχει διευθύνει την Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας σε περιοδείες σε διάφορες χώρες όπως: Ρωσία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, κα.

Η Τζάο Τσονγκ επικεφαλής μουσικός της Εθνικής Παραδοσιακής Ορχήστρας της Κίνας και αναπληρωτής γραμματέας της επιτροπής ΚΚΚ της Ορχήστρας, μάγεψε το κοινό παίζοντας αριστοτεχνικά το παραδοσιακό μουσικό όργανο πιπά, του οποίου την τέχνη προωθεί σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Το κρυστάλλινο ηχόχρωμα του πιπά εκφράζεται πλήρως με την αντίθεση μοναδικών συγχορδιών, και μέσα από την μελωδία Άνθος που παρουσίασε στο κοινό, αφηγήθηκε μια ονειρική ιστορία αγάπης. Η Τζάο, μαζί με τους υπόλοιπους μουσικούς της Ορχήστρας μελετούν την εθνική μουσική από όλα τα μέρη της χώρας και ως αποτέλεσμα, έχουν συνθέσει έργα όπως, το «Όμορφο Σιντζιάνγκ», τη «Θιβετιανή Άνοιξη» την «Γοητεία του Γκανσού», το «Υπέροχο Χαϊνάν», «Διασχίζοντας το Θιβέτ», « Πολιτιστικός Διάδρομος Τσιανγκ και Γι» με μεγάλη επιτυχία.

Στην παράσταση για τα 50 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, η ορχήστρα με παραδοσιακά κινεζικά όργανα, παρουσίασε την Ιστορία του Πεκίνου για να αποτίσει φόρο τιμής στη βαθιά ιστορία του Πεκίνου, και τον Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ άλλων. Με αριστοτεχνικό τρόπο και παίζοντας με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κινεζικών οργάνων παρουσίασε στο κοινό συνθέσεις εμπνευσμένες από την θεματική μουσική της διάσημης ελληνικής ταινίας Ποτέ την Κυριακή, δημιουργώντας μια μεγάλη αίσθηση χαράς καθώς και τον Ελληνικό Χορό με την χαρακτηριστική μελωδία που ενθουσίασαν ιδιαίτερα το κοινό. Στο ευχαριστήριο χειροκρότημα των θεατών ο μαέστρος και οι μουσικοί χάρισαν στο κοινό το «Ωραίο Λουλούδι κάτω από την Πανσέληνο» κλείνοντας την βραδιά με αξέχαστο τρόπο.

Στη συνέχεια θα δείτε μερικές φωτογραφίες από την Επετειακή Συναυλία 50 Χρόνων Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Κίνας στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, 16 Νοεμβρίου 2022 (φωτ: Εύα Παπαζή)


Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του μέσω βίντεο από την Επετειακή Συναυλία 50 Χρόνων Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Κίνας


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, κ. Χου Χεπίνγκ, κατά την ομιλία του στην Επετειακή Συναυλία 50 Χρόνων Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Κίνας


Στιγμιότυπο από την μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ


Εξωτερική άποψη από το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών (NCPA) του Πεκίνου


H αρχιμουσικός Τζάο Τσονγκ, της Εθνικής Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής της Κίνας



 πηγή: China Plus

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου