Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά τώρα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Υγεία - Ανδρέας Ξανθός: To ν/σ αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή στο πληγωμένο ΕΣΥ

ΠΟΕΔΗΝ, Νομοσχέδιο για την ΥΓΕΙΑ, ΕΣΥ, Υπουργείο Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,

Την αντίθεσή τους στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, εκφράζουν Σωματεία και Ενώσεις Ιατρών. Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την άμεση απόσυρση του ν/σ και προανήγγειλε πολύμορφες δράσεις τις επόμενες ημέρες.


«Διαφωνούμε και παρεμβαίνουμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων-καταργήσεων νοσοκομείων. Διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Διεκδικούμε την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)και προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας 11:00 πμ-15:00, την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή.

Επίσης, προκηρύσσει παναττική στάση εργασίας, 12:00-15:00, στις 28 Νοεμβρίου και συγκέντρωση στη Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 5) που δικάζεται η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

«Διαφωνούμε και παρεμβαίνουμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων-καταργήσεων νοσοκομείων. Διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Διεκδικούμε την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη.


Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση τώρα του Νομοσχεδίου για την Υγεία. Κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή.

ΑΘΗΝΑ 23/11/2022
ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 620

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

• ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
• ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Το Υπουργείο Υγείας καταθέτει στην Βουλή Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί περεταίρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού.

Το Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των Απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών.

Οι λίστες χειρουργείων θα μειωθούν με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα του συνόλου των χειρουργικών αιθουσών, κίνητρα στους υγειονομικούς και όρια στην λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο προβλέπει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων καλύπτονται από σχεδόν το σύνολο των γιατρών των Νοσοκομείων,. Η άνιση μεταχείριση θα δημιουργήσει σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία των εφημερευόντων Νοσοκομείων.

Το Νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο. Η λύση είναι οι δευτερογενείς διακομιδές να ανατεθούν στα Νοσοκομεία με τη σύσταση οργανικών θέσεων οδηγιών στα Νοσοκομεία και τις αναγκαίες προσλήψεις.

Διαφωνούμε και παρεμβαίνουμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων.

Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Διεκδικούμε την αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει προς ψήφιση το εν λόγω Νομοσχέδιο.

Εάν κατατεθεί, την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ 4ΩΡΗ Στάση Εργασίας 11πμ – 15μμ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12 το μεσημέρι στη ΒΟΥΛΗ.

Επίσης προκηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα 28/11/2022 12.00 – 15.00 και συγκέντρωση στη Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 5) που δικάζεται η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Θα ζητήσουμε συνάντηση με όλα τα κόμματα προκειμένου να μην περάσει το Νομοσχέδιο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
• ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
• ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
• ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ
• ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΥ
• ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
• ΕΚΔΙΩΞΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
• ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ
• ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ανδρέας Ξανθός: To Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας θα δώσει τη χαριστική βολή στο πληγωμένο ΕΣΥ"Με πολύμηνη καθυστέρηση σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και -πολύ τεχνηέντως- μετά τη διενέργεια των εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους, το Υπουργείο Υγείας έβγαλε σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη", τονίζει σε δήλωση του ο Ανδδρέας Ξανθός, τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για "ένα νομοσχέδιο που με τις ρυθμίσεις του θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαριά «πληγωμένο» από τις κυβερνητικές επιλογές ΕΣΥ. Σε μια περίοδο αποδιοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων και πρωτοφανούς κρίσης ιατρικής στελέχωσης των περισσότερων κλινικών και τμημάτων, η κυβέρνηση, αντί να φέρει μια νέα δέσμη κινήτρων που θα καταστήσουν ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς, έρχεται να ακυρώσει τη θεμελιώδη εργασιακή σχέση του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (ΠΑΑ) των νοσοκομειακών γιατρών. Δίνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε όσους γιατρούς ήδη συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και κυρίως, θεσμοθετώντας την προκήρυξη ιατρικών θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο αυτό αφαιρεί και το τελευταίο «φύλο συκής» στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη ρητορική των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου–Ιδιωτικού Τομέα) ως δήθεν εργαλείου ενίσχυσης του ΕΣΥ, περνά πλέον ανοικτά στην κατεδάφιση όλων των «καταστατικών» ρυθμίσεων που συγκροτούσαν το ν.1397/1983, τη μεγάλη τομή της μεταπολίτευσης στη Δημόσια Υγεία και στο Κοινωνικό Κράτος στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας λοιπόν λένε ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ: « Η Πολιτεία δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε για να αναβαθμίσει τη θέση σας και η μόνη προοπτική για να βελτιωθεί η μισθολογική σας κατάσταση είναι να κάνετε ιδιωτικό έργο, δηλαδή να «τα πάρετε» από τους ασθενείς»! Μόνο που αυτό είναι έξω από τα διδάγματα της πανδημίας για ενδυνάμωση των δημόσιων και καθολικών συστημάτων υγείας, αλλά και εντελώς εκτός κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας μας, με τη δραματική αφαίμαξη εισοδημάτων λόγω του πληθωρισμού.

Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική επιλογή οριστικής διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ δεν είναι απλώς το «άνοιγμα» του ΕΣΥ στην αγορά και η διευκόλυνση των επιχειρηματιών υγείας, αλλά η επιστροφή στην προ-ΕΣΥ περίοδο, στην εποχή δηλαδή που περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα ή πολιτικό «μέσον». Αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανένα και, φυσικά, δεν θα επιτρέψουν οι υγειονομικοί, οι ασθενείς και οι προοδευτικοί πολίτες, να υλοποιηθεί"

Σε συνέχεια παραθέτουμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και την αιτιολογική έκθεση του ν/σ «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου