ANOIXTH ΕΚΔΗλΩΣΗ: «H Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις μάχες & τις εκλογές!» - Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, 2022.

Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Εξωκοινοβουλευτική Αρίστερα, διάλογος, συνεργασίες, εκλογές,

Μπορούμε και πρέπει να γενικεύσουμε αυτά τα προχωρήματα και να συσπειρώσουμε το πλατύ ρεύμα αγωνιστριών και αγωνιστών που αναζητούν πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» που στηρίζεται στους πυλώνες της ίδιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρέπει και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ανταποκριθούν στις δυνατότητες που ανοίγονται στις σημερινές συνθήκες, που οι από πάνω βυθίζονται στη δίνη μίας πολύπλευρης και μακρόσυρτης κρίσης και οι από κάτω ασφυκτιούν σε αυτό το τοπίο αναζητώντας διέξοδο από τις βάρβαρες πολιτικές.

Σημειώνεται ότι η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης που επιχειρήθηκε να συγκροτηθεί πέρυσι –χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα– παραμένει ως χώρος συνάντησης των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Είναι ελπιδοφόρες πάντως οι ζυμώσεις και η κινητικότητα που παρατηρούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με επίκεντρο τις συνεργασίες και το ξεπέρασμα σημαντικών διαφωνιών, στις οποίες έχουν προστεθεί εσχάτως και η προσέγγιση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ο πόλεμος στην Ουκρανία. 


Η Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις μάχες & τις εκλογές!

Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, κινηματογράφος STUDIO 5μμ

«Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός και επικίνδυνος χαρακτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κοινωνία αφήνεται να πεινάσει και να παγώσει στην φτώχεια, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε τη χρήση από την κυβέρνηση παρακρατικών μηχανισμών για να ρυθμίζει το πολιτικό σκηνικό και να στηρίζει «κουμπαριές» με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι λαϊκές ελευθερίες, το δικαίωμα στη διαδήλωση, την απεργία, η ελευθερία του τύπου χτυπιούνται βάναυσα. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί βουλευτές εμπλέκονται σε πρακτικές υφαρπαγής της λαϊκής περιουσίας από τα κοράκια των funds, αλλά και πληθαίνουν οι καταγγελίες κάθε μορφής κακοποιήσεων, ορισμένες εκ των οποίων ήταν σε γνώση της κυβέρνησης του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και δείχνουν την υποκρισία της, αλλά και τις δυσώδεις προσπάθειες συγκάλυψης.

Κάθε μέρα όμως φουντώνει και η οργή ενάντια στην κυβέρνηση της επίθεσης στα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα, της ακρίβειας, της διάλυσης του ΕΣΥ, της εμπλοκής στον πόλεμο, του ρατσισμού και του σεξισμού, της καταστολής και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η μαζική Γενική Απεργία της 9 Νοέμβρη και η μεγάλη συμμετοχή στις πορείες για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου πανελλαδικά δείχνουν ότι «ο δρόμος» κινείται ξανά και μπορεί να αποσταθεροποιήσει την μέχρι πρότινος φαινομενικά ακλόνητη ηγεμονία της ΝΔ. Η δύναμη βρίσκεται στο «πεζοδρόμιο», στις απεργίες που τσαλάκωσαν το νόμο Χατζηδάκη, τον αγώνα της efood και της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στους αγώνες της εργατικής τάξης που βάζουν μπροστά τις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στην καταστροφική λογική του κέρδους, στις κινητοποιήσεις της νεολαίας που εμπόδισαν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, στους αγώνες για τις ελευθερίες που κουρέλιασαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στους αγώνες των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ενάντια στις γυναικοκτονίες και το σεξισμό, στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στα περιβαλλοντικά κινήματα ενάντια στην λεηλασία της φύσης από το κεφάλαιο. Επιδιώκουμε την κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων μέσα στα κινήματα για να δοθούν νικηφόρα όλες αυτές οι μάχες.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρέπει και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ανταποκριθούν στις δυνατότητες που ανοίγονται στις σημερινές συνθήκες, που οι από πάνω βυθίζονται στη δίνη μίας πολύπλευρης και μακρόσυρτης κρίσης και οι από κάτω ασφυκτιούν σε αυτό το τοπίο αναζητώντας διέξοδο από τις βάρβαρες πολιτικές.

Η πρωτοβουλία για τη διαδήλωση της 25 Αυγούστου ενάντια στην κυβέρνηση των υποκλοπών έδειξε στην πράξη ότι πολιτικές πρωτοβουλίες ενωτικές αλλά και αιχμηρές, που δεν αποδέχονται ως κανονικότητα τις παρακολουθήσεις και τη διατήρηση του «βαθέως κράτους», αγκαλιάζονται από τον κόσμο της Αριστεράς και του κινήματος, όπως και αρκετές παρεμβάσεις για μια ενωτική παρουσία σε μια σειρά συνδικαλιστικούς χώρους (υγειονομικοί, δικηγόροι κλπ.).

Μπορούμε και πρέπει να γενικεύσουμε αυτά τα προχωρήματα και να συσπειρώσουμε το πλατύ ρεύμα αγωνιστριών και αγωνιστών που αναζητούν πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» που στηρίζεται στους πυλώνες της ίδιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής, όπως προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και με άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Αυτό το ρεύμα διεκδικούμε να εκφραστεί σε όλες τις μάχες στους δρόμους, τους χώρους και τις γειτονιές αλλά και στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, με μία ενωτική συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Μπαίνουμε μπροστά στους αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, που μπορεί να γίνει μόνο με την κλιμάκωση των κινημάτων στο δρόμο. Και συνεχίζουμε για να συγκροτήσουμε δυνατή λαϊκή κοινωνική και πολιτική αριστερή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε εκφραστή και εφαρμοστή των ίδιων πολιτικών. Για να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη, για μια αριστερή αντιπολίτευση που θα υπερασπίζεται με αγώνες τις κατακτήσεις, τα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες και θα ανοίγει δρόμους για να αναμετρηθεί αποφασιστικά με τον ευρωμονόδρομο, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό.

Πρωτοβουλία για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου