Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: « Ήρθε η ώρα για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων», έγραψε σε άρθρο του ο Χένρι Κίσινγκερ

Ρωσία, Ουκρανία, διαπραγματεύσεις, Χένρι Κίσινγκερ,

Δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση που πυροδότησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στην οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκδιωχθεί εκατομμύρια από τα σπίτια τους...


«Πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός άλλου καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, αλλά τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος», έγραψε ο Χένρι Κίσιντζερ στο περιοδικό The Spectator, σε άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος».

Ο Χένρι Κίσινγκερ, αρχιτέκτονας της ψυχροπολεμικής πολιτικής ύφεσης έναντι της Σοβιετικής Ένωσης ως υπουργός Εξωτερικών υπό τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντηθεί πολλές φορές από τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000.

Δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση που πυροδότησε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκδιώξει εκατομμύρια από τα σπίτια τους. Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο ζητάει από το Κίεβο να αναγνωρίσει την προσάρτηση νότιων και ανατολικών περιοχών από τη Μόσχα. Η Ουκρανία λέει ότι κάθε Ρώσος στρατιώτης πρέπει να εγκαταλείψει το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Μόσχα ανακοίνωσε τις προσαρτήσεις τον Σεπτέμβριο.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, 99 ετών σήμερα, δήλωσε ότι τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός, βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου