Με πανθεσσαλικό μπλόκο στον Ε65 άρχισε η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Κινητοποιήσεις, Αγροτών, Κτηνοτρόφων, πανθεσσαλικό μπλόκο, Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αιτήματα αγροτών,

Με πορεία ανέβηκαν στον κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, παρά την αστυνομοκρατία που εκδηλώνεται σε βάρος τους

Με τη συμμετοχή δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας.

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τις συσκέψεις και τις πολύμορφες δράσεις των προηγούμενων ημερών και συζήτησαν για την οργάνωση των νέων συντονισμένων κινητοποιήσεών τους, σημειώνοντας πως μόνο με τον αγώνα και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να στηθεί μπλόκο τη Δευτέρα 30 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη Θεσσαλία.

Ήδη, πάνω από 600 τρακτέρ είχαν βγει στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας, ενώ τις επόμενες μέρες πραγματοποι’ηθηκαν συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας για την προετοιμασία της κινητοποίησης. Ταυτόχρονα, στη σύσκεψη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, αναφέρθηκε στα μπλόκα που ήδη υπάρχουν σε Φθιώτιδα, Πέλλα, Κουλουρα, Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες περιοχές.

Παράλληλες κινητοποιήσεις

Παράλληλα, με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λύση στο κόστος παραγωγής τώρα! Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη βρώσιμη ελιά», βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα και διεκδικούν αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους.

Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με μια σειρά πολύμορφων δράσεων, και διεκδικούν: 

 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο.
 • Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
 • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

 1.  Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης οργανώνει συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ.
 2. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας καλεί σε κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στο γραφείο υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
 3. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννης διοργανώνει μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους, στις 10.30 π.μ., στη διασταύρωση στο Μετόχι με κατάληξη το Μαντούδι αλλά και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων και την οργάνωση του αγώνα, ώστε να απαιτηθούν μέτρα προστασίας τους αλλά και επιβίωσής τους.
 4. Οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο Καστρί Μακρακώμης καλούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κλείσιμο του δρόμου στις 2.30 μ.μ..


Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου

 1. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο.
 2. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου και αγροτικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας στις 11 π.μ.
 3. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, καλεί σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, στις 11 π.μ.


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

 1. Οι αγρότες του Καινούργιου της Αιτωλοακαρνανίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και του Αγροτικού τους Συλλόγου, προχωρούν σε νέα κινητοποίηση στις 11 π.μ., με συγκέντρωση με τρακτέρ και μηχανήματα στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος της διασταύρωσης Πελοπίου.
 2. Οι αγρότες των Φαρσάλων θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.
 3. H Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Σύλλογοι Πελοπίου και Περιχώρων, Χελιδονίου και Καυκονίας διοργανώνουν νέα κινητοποίηση στις 11 π.μ., με συγκέντρωση με τρακτέρ και μηχανήματα στην επαρχιακή οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψος τηςδιασταύρωσης Πελοπίου.


Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

 1. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς τα Μεγάλα Χωράφια.

πηγή:  agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου