ΥΠΕΝ: Στα 40 ευρώ ανά MWh η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας Φεβρουαρίου (vid)

ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, Ηλεκτρική ενέργεια, επιδότηση, Φεβρουάριος 2023, Οικιακά τιμολόγια, Επαγγελματικά τιμολόγια,
 
Κώστας Σκρέκας: Στα 4 λεπτά/KWh η επιδότηση Φεβρουαρίου για τα νοικοκυριά και στα 2 λεπτά/KWh για τις επιχειρήσεις - Δραστικά μειωμένη στα 95 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση

Επιδότηση ύψους 4 λεπτών/KWh ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, για το Φεβρουάριο, ενώ η αξία των επιδοτήσεων στο ρεύμα για το μήνα ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι πολύ μειωμένη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργος Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Κάθε μήνα ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και στηρίζουμε τα εισοδήματα των καταναλωτών. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι θά εχουν την ενέργεια που χρειάζονται με οικονομικές τιμές για όσο διαρκεί η κρίση. Η δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών αερίου ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού δεν ήρθε τυχαία. Θυμίζω ότι από το Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν. Η κρίση έχει πλέον αμβλυνθεί, αλλά δεν έχει τελειώσει. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε δίπλα στους καταναλωτές. Τον Αύγουστο του 2022 διαθέσαμε 1,1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις στο ρεύμα, το Σεπτέμβριο 1,9 δισ. ευρώ και πάνω από 8,2 δισ. όλο αυτό το διάστημα».

Το Φεβρουάριο τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είναι μειωμένα έως 65% μηνιαίως. Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια και για κατανάλωση έως 500 επιδότηση ανέρχεται σε 40 ευρώ/MWh. Την ίδια επιδότηση θα έχουν όσοι μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους. Οι δικαιούχοι ΚΟΤ θα έχουν επιδότηση 88 ευρώ/MWh. Στα επαγγελματικά τιμολόγια η στήριξη φτάνει τα 20 ευρώ/MWh και για τους αγρότες τα 40 ευρώ/MWh. Η συνολική αξία της επιδότησης φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ. 


 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Με αυτή την πολιτική μας επιλογή, καταφέραμε να απομακρύνουμε από την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο. Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές.

Η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο όμως, δεν έχει τελειώσει. Κι εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι θα είμαστε δίπλα τους για όσο διάστημα διατηρηθεί η αστάθεια. Ήμασταν δίπλα τους στα πολύ δύσκολα, τον περασμένο Αύγουστο, που διαθέσαμε 1,1 δισ. ευρώ. Ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο που διαθέσαμε 1,9 δισ. ευρώ. Στηρίξαμε την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα που διαθέσαμε συνολικά ως τώρα 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ίδιο δίπλα σε όλους θα είμαστε και τον Φεβρουάριο, που τα τιμολόγια των παρόχων είναι χαμηλότερα κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο.

Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Φεβρουάριο:

Για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:
  • Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.
Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια,
 
Στηρίζουμε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.
  • Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και θωρακίζοντας την κοινωνία από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ»

 

Υπενθυμίζουμε τους αναλυτικούς πίνακες με τα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ρεύματος που δημοσίευση η ΡΑΕ για το μήνα Φεβρουάριο   


Κατηγορία 1: Οικιακοί Πελάτες – Ημερήσιο Τιμολόγιο

  

Κατηγορία 2: Οικιακοί Πελάτες – Νυχτερινό Τιμολόγιο

 

 Κατηγορία 3 : Εμπορικοί Πελάτες – Ημερήσιο Τιμολόγιο

 

  Κατηγορία 4 : Εμπορικοί Πελάτες – Νυχτερινό Τιμολόγιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου