Νοσοκομείο Χαλκίδας: «Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό οι ΜΕΘ του Γ.Ν.Χ.» / Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

ΚΚΕ, Μαρίνος Γιώργος Λαμπρούλης Γιώργος Μανωλάκου Διαμάντω, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ΓΝΧ,

Οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερωτησή τους στον υπουργό Υγείας επισημαίνουν την τραγικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία 2,5 χρόνια στις ΜΕΘ του Γ.Ν. Χαλκίδας, συνθήκες πολύ επικίνδυνες σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων...

Ερώτηση για τη λειτουργία των ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας εδώ και περίπου 2,5 χρόνια λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια καθώς η Εύβοια είναι ένα μεγάλο νησί και το Νοσοκομείο Χαλκίδας καλύπτει τις ανάγκες, πέραν όλης της Εύβοιας, και άλλων γειτονικών νομών όπως της Βοιωτίας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό με τη λειτουργία της ΜΕΘ και η ανάλογη στελέχωση της με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην αρχή λειτουργίας της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αυτή κάλυπτε τις ανάγκες περιστατικών Covid με 12 κρεβάτια. Σε αυτή τη μάχη της πανδημίας το προσωπικό της έδωσε υπεράνθρωπες προσπάθειες καθώς οι αναλογίες νοσηλευτή προς ασθενή ήταν ένας προς 6 και στην καλύτερη περίπτωση 1 προς 4.

Εδώ και μερικούς μήνες λειτουργούν στο Νοσοκομείο 2 ΜΕΘ, η γενική και η Covid, αφού η προϋπάρχουσα κλινική χωρίστηκε στα δύο.

Σήμερα υπάρχουν: 

  • 7 κρεβάτια ΜΕΘ για γενικά περιστατικά που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης.
  • 5 κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με Covid 19 που χρήζουν επίσης εντατικής παρακολούθησης.
  • Το προσωπικό (Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, βοηθητικό) είναι κοινό και φυσικά με τις αναλογίες που ίσχυαν όσο λειτουργούσε μόνο για Covid 19 περιστατικά.

Οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και καθαριότητα δίνουν τεράστια μάχη, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Από τα μέσα Γενάρη η γενική ΜΕΘ και η ΜΕΘ Covid έχουν πληρότητα 100% και έχουν δεχτεί περιστατικά ακόμα και από Πάτρα και Ναύπλιο, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης βιάστηκε να κλείσει Μονάδες Covid, για να εξασφαλίσει το λιγότερο δυνατό κόστος για την ήδη υποχρηματοδοτούμενη Υγεία.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα των δύο ΜΕΘ είναι 24 νοσηλευτές και 2 βοηθοί θαλάμου. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν η προϊσταμένη και η υπεύθυνη και εργαζόμενοι με άδειες μητρότητας ή αναρρωτικές, οπότε οι βάρδιες καλύπτονται από 19 άτομα. Έτσι, τις τελευταίες δέκα μέρες που οι κλινικές ΜΕΘ βρίσκονται σε πληρότητα 100% οι νοσηλευτές αναγκάζονται με ένα ή μισό ρεπό τη βδομάδα (ουσιαστικά σε καθεστώς αναστολής αδειών), με πρόγραμμα που αλλάζει 2 και 3 φορές τη βδομάδα. Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες δουλεύουν χωρίς διάλειμμα, 4 άτομα ανά βάρδια, 2 στη γενική ΜΕΘ και 2 στη ΜΕΘ Covid, εναλλάξ. Ακόμα, υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια, για την πρωινή βάρδια και για τις δύο ΜΕΘ και πολλές φορές καλύπτει και άλλες κλινικές.

Οι συνθήκες αυτές, πέρα από την εξουθένωση των υγειονομικών και την καταπάτηση ακόμα και στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους νοσηλευόμενους. Ενώ η ενδεδειγμένη αναλογία για νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι 4 νοσηλευτές ανά ασθενή, οι ΜΕΘ (γενική και Covid) στο Νοσοκομείο Χαλκίδας λειτουργούν με 1,5 νοσηλευτή ανά ασθενή. Επίσης, εφημερεύει ένας μόνο γιατρός και για τις δύο ΜΕΘ.

Ακόμα, οι υγειονομικοί των δύο ΜΕΘ δε θα πρέπει να εργάζονται εναλλάξ, πόσο μάλλον στην ίδια βάρδια, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού sarscov 2 (covid) στους υπόλοιπους ασθενείς. Ταυτόχρονα υπάρχουν αναφορές του Συλλόγου Εργαζομένων που καταγγέλλουν, ότι στους εργαζόμενους στις ΜΕΘ και σε άλλα τμήματα, δεν παραχωρούνται γάντια. Ενώ παρουσιάστηκαν ελλείψεις και σε φάρμακα.

Τα παραπάνω δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση της Υγείας οξύνοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας» και την στήριξη των ιδιωτικών κολοσσών της Υγείας, προωθεί τώρα το «Νέο ΕΣΥ» και με το νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη οδηγεί το λαό σε άθλιες παροχές περίθαλψης. Η ΝΔ πατά πάνω στα “πεπραγμένα” του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε τα νοσοκομεία χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με συνέπειες σε υγειονομικούς και ασθενείς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  1. - Να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατρούς – νοσηλευτές – φυσικοθεραπευτές – βοηθούς θαλάμου- καθαρίστριες κλπ) οι 2 ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαλκίδας,
  2. - Να μονιμοποιηθούν όλοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».


Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω»

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου