ΓΑΛΛΙΑ: Ο δεύτερος γύρος διαμαρτυριών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έφθασε σε 1,27 εκατομμύρια

Κινητοποιήσεις, Συνταξιοδοτικό, Παρίσι, συνδικάτο CGT, Εμανουέλ Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν,
από την σημερινή συγκέντρωση διαδηλωτών στη πλατεία Ιταλίας, στο στο Παρίσι

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Οι Γάλλοι όμως βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν...

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε σήερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, ένα νέο κύμα οργής για το σχέδιό του για μεταρρύθμιση των συντάξεων, με πανεθνικές απεργίες και διαμαρτυρίες που προκαλούν εκτεταμένες αναταραχές στις μεταφορές, τα σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες .

Οι διαδηλωτές υπό την ηγεσία της Ένωσης τους βγήκαν σε μαζικές διαδηλώσεις για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ελπίζοντας να αναγκάσουν τον Μακρόν να εγκαταλείψει το σχέδιό του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, μια εμβληματική μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του στην εξουσία.

Σύμφωνα με το κορυφαίο συνδικάτο CGT, περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία κατά τη διάρκεια μιας ημέρας συγκεντρώσεων και απεργιών. Η εκτίμηση είναι υψηλότερη από αυτή που έδωσε η CGT για την προηγούμενη ημέρα των ράλι στις 19 Ιανουαρίου, όταν ανέφερε ότι συμμετείχαν δύο εκατομμύρια, αν και οι αρχές έδωσαν μόνο το μισό από αυτό.

Η CGT είπε ότι περίπου 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μόνο στο Παρίσι την Τρίτη. Η αστυνομία του Παρισιού είπε ότι συμμετείχαν 87.000 άνθρωποι, αριθμός υψηλότερος από τον υπολογισμό της στην πρωτεύουσα των 80.000 κατά την τελευταία διαδήλωση.

Οι αρχές προετοίμαζαν έως και 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Εάν επιβεβαιωθεί, ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1,1 εκατομμύριο που βγήκαν στις 19 Ιανουαρίου ενάντια στην προτεινόμενη αναταραχή – ήδη τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από τον τελευταίο μεγάλο γύρο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2010. 

«Ελπίζουμε να είμαστε τουλάχιστον τόσοι και πάλι», είπε το αφεντικό του σκληρού αριστερού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, στα ΜΜΕ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα γίνουν 250 πορείες διαμαρτυρίας. Μέχρι τις 4 το απόγευμα, το συνδικάτο CGT είπε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί μόνο στο Παρίσι. 

Ελιζαμπέτ Μπορν: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση

Ελιζαμπέτ Μπορν

Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν το νέο σύστημα εγγυάται το μέλλον των συντάξεων. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία έχει ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές χωρίς στοιχεία ιδιωτικών παροχών. Στη Γαλλία πέραν των γενικών συνταξιοδοτικών ταμείων για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν επιπλέον 27 ειδικά ταμεία, για παράδειγμα για τους χορευτές μπαλέτου στην Όπερα του Παρισιού ή για αστυνομικούς που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έως το 2030.Επιπλέον από το 2027 και μετά θα ισχύουν τα 44 και όχι τα 42 έτη εργασίας για να βγει κάποιος σε πλήρη συνταξιοδότηση. Σε κάθε περίπτωση αξίωση για πλήρη σύνταξη θα έχουν όσοι κλείνουν τα 67 έτη. Η νέα μεταρρύθμιση ορίζει επίσης συγκεκριμένα (αυστηρότερα) κριτήρια για το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει επίσης αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 100 ευρώ, ώστε να φτάσει περίπου στα 1.200 ευρώ τον μήνα. 

Ανυποχώρητος και ο Εμανουέλ Μακρόν

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης, επιμένοντας τη Δευτέρα ότι η μεταρρύθμιση είναι «ουσιώδης» για να «σωθεί το σύστημά μας» διανομής των συντάξεων.

Περίπου 11.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν, ενώ 4.000 αναπτύχθηκαν στο Παρίσι, όπου η αστυνομία αντέταξε και εκτόξευσε δακρυγόνα καθώς μια μικρή ομάδα ανδρών και γυναικών στα μαύρα έσπασε το παράθυρο της τράπεζας και πασπαλίζοντας το μπροστινό μέρος με ροζ μπογιά στην αριστερή όχθη του Παρισιού. Ήταν μέρος μιας μικρής ομάδας που διείσδυσε στην τεράστια πορεία του Παρισιού. Η αστυνομία είπε ότι σταμάτησε «ριζοσπαστικά στοιχεία» από το να καταστρέψουν βιτρίνες στο δρόμο και έβαλε τέλος στις προσπάθειες για την κατασκευή οδοφραγμάτων. 

http://
Η γαλλική αστυνομία αντιμετωπίζει διαδηλωτές  



Η αστυνομία είπε ότι εμπόδισε «ριζοσπαστικά στοιχεία» να καταστρέψουν βιτρίνες στο δρόμο και έβαλαν τέλος στις προσπάθειες για την κατασκευή οδοφραγμάτων. Η αστυνομία είπε επίσης ότι 18 άτομα συνελήφθησαν σε μια κατά τα άλλα ειρηνική πορεία.

Ο εργάτης των μεταφορών Αρναούντ Ροουρέ, 47 ετών, ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην πορεία. «Κυρίες και κύριοι από την κυβέρνηση, φθείρετε τον κόσμο, απομυζείτε όλους τους πόρους που μας είχαν απομείνει», είπε. «Επιτίθεστε στο ψωμί μας». 

Το 61% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ομάδας έρευνας OpinionWay τη Δευτέρα – αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις 12 Ιανουαρίου.

Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της αναθεώρησης είναι η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης. Αλλά οι αλλαγές είναι επίσης για να αυξήσουν τον αριθμό των ετών που πρέπει οι άνθρωποι να καταβάλλουν εισφορές για να μπορέσουν να λάβουν πλήρη σύνταξη. Η Γαλλία έχει το χαμηλότερο όριο ηλικίας για κρατική σύνταξη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. 

 Η κυβέρνηση είπε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η μελλοντική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προβλέπεται να οδηγήσει σε έλλειμμα τα επόμενα χρόνια. Αλλά οι αντίπαλοι επισημαίνουν ότι το σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, επιμένοντας ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν είναι εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο για ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι «αδιαπραγμάτευτη»

 Οι επιτροπές της γαλλικής Βουλής ξεκίνησαν την εξέταση του νομοσχεδίου χθες Δευτέρα. Οι κεντρώοι σύμμαχοι του Μακρόν, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, θα χρειαστούν ψήφους από τους συντηρητικούς για να προωθήσουν τη νέα νομοθεσία.

πηγή: γαλλικά ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr