Αποκλεισμό των αξιωματούχων της Pfizer εξετάζει η Ευρωβουλή - Ελέγχεται και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη προμήθεια των εμβολίων

Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτροπή COVID-19, Αποκλεισμό αξιωματούχων Pfizer, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Άλμπερτ Μπουρλά, εμβόλια Pfizer,

Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Ανανεωτική Ευρώπη, που ψήφισαν κατά. Η πλειοψηφία ήταν αρκετή για να περάσει η πρόταση.

Η επιτροπή COVI (COVID-19) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη (11 Ιανουαρίου) πρόταση για τον αποκλεισμό των αξιωματούχων της Pfizer από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την έλλειψη διαφάνειας της εταιρείας στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και ο διευθύνων σύμβουλός της Άλμπερτ Μπουρλά θα μπορούσαν σύντομα να μην έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από αίτημα της ομάδας των Πρασίνων να απαγορευτεί η είσοδος των εκπροσώπων της Pfizer.

Με επικεφαλής τον Γάλλο ευρωβουλευτή Μισέλ Ριβασί, η πρόταση υποβλήθηκε στην επιτροπή COVID (COVI) του Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Όλες οι πολιτικές ομάδες ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Ανανεωτική Ευρώπη, που ψήφισαν κατά. Η πλειοψηφία ήταν αρκετή για να περάσει η πρόταση.

Το προηγούμενο για την απαγόρευση της παρουσίας εκπροσώπων μιας εταιρείας στο Κοινοβούλιο χρονολογείται από το 2017, όταν η επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI) ψήφισε την απαγόρευση της παρουσίας αξιωματούχων της αμερικανικής αγροχημικής εταιρείας Monsanto μετά την άρνησή της να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση.

Απομαγνητοφωνημένες συμβάσεις και η υπόθεση SMS

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID, η ΕΕ αγόρασε εμβόλια χύμα από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer/BioNTech, προκειμένου να τα παραδώσει στα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, τα συμβόλαια της Pfizer παρέμειναν αναδιατυπωμένα.

«Το ΕΚ έχει δικαίωμα σε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της δαπάνης και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν», έγραψε η Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, πρόεδρος της επιτροπής COVI, σε ένα tweet τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αρνήθηκε να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της COVI.

«Νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις», δήλωσε στη EURACTIV η Γαλλίδα ευρωβουλευτής και μέλος της COVI Βερονίκ Τρίιλετ-Λενουάρ.

Το αφεντικό της Pfizer επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη λεγόμενη υπόθεση SMS, κατά την οποία οι συμβάσεις που αφορούσαν 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέρεται να αποτέλεσαν αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης μέσω ιδιωτικών γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Μπουρλά και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τελική απόφαση αναμένεται σε ένα μήνα

Μετά την ψηφοφορία, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC), η οποία συγκεντρώνει όλους τους προέδρους των επιτροπών κάθε Τρίτη κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ολομέλειας στο Στρασβούργο, θα γνωμοδοτήσει.

Η CPC θα εξετάσει διάφορες επιλογές: τη διάρκεια του αποκλεισμού, αν η κύρωση θα ισχύσει μόνο για τον Μπουρλά ή για όλους τους εκπροσώπους της Pfizer ή αν θα διατηρηθεί καθόλου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας των Πρασίνων με τον οποίο επικοινώνησε η EURACTIV Γαλλίας, η απόφαση δεν αναμένεται για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιτροπή COVID-19 για το ρόλο της στα εμβόλια Pfizer

Η επιτροπή θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εμφανιστεί ενώπιόν της για το ρόλο της στη διαπραγμάτευση του συμβολαίου του εμβολίου για τον κορονοϊό πολλών δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με το POLITICO oι ευρωβουλευτές που ηγούνται της επιτροπής COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ζητήσουν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμφανιστεί δημόσια ενώπιον του πάνελ, σύμφωνα με δήλωση που έστειλε αποκλειστικά στο POLITICO η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ρωτήσουν τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση μιας τεράστιας σύμβασης εμβολίου για τον κορονοϊό, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας. Ήταν ενόψει αυτής της σύμβασης που αναφέρεται ότι αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Ούτε ο διαμεσολαβητής της ΕΕ ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπόρεσαν να ρίξουν φως στις σκοτεινές συναλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να πει εάν ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο στόχος της.
πηγές: EURACTIV & POLITICO

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε το

Ο πρόεδρος της ΚΟ της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Αλέξης Χαρίτσης, στο ATTICA TV