Ο Ερντογάν προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι που μένουν εκεί απολαμβάνουν το ούζο τους!

Ελληνοτουρκικά, Δυτική Θράκη, Ξάνθη, Μουσουλμάνοι, Μουφτίδες, Χριστιανοί, Ερντογάν,
Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100.000, ο ισλαμιστής ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει άλλο έργο να επιμεληθεί...

 

Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο ισλαμιστής ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να σταματήσουν οι «μεροληπτικές και κατασταλτικές πολιτικές της Ελλάδας που παραβιάζουν νομικές υποχρεώσεις έναντι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη δίωξη των Τουρκοκυπρίων και να αναγνωρίσει επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ερντογάν, κάνοντας, όπως έχει κάνει αμέτρητες φορές, παραλληλισμούς μεταξύ των τουρκικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. και την Κύπρο.

Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), HE Hissein Brahim Taha, στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της 38ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του OIC (COMCEC). Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη «να συνεχιστεί η αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, Ροχίνγκια, Ουιγούρων, Κασμιριανών καθώς και της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Αυτός είναι ο Ερντογάν: ένα ρεαλιστικό μείγμα του ισλαμιστή -που συμπεριφέρεται ως σωτήρας όλων των καταπιεσμένων μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο - και του εαυτού του που επέζησε, που ψαρεύει για πιο συντηρητικούς και εθνικιστικές ψήφους ενόψει των κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Γνωρίζει ότι τα κράτη μέλη του OIC θα διαβάσουν την ομιλία του και θα την πετάξουν στον κάδο, αλλά η εκλογική βάση του στην Τουρκία θα φάει αυτά τα πράγματα. Οι προηγούμενες εκκλήσεις του προς τον μουσουλμανικό κόσμο για αναγνώριση του αποσχισμένου τουρκικού κράτους στη βόρεια Κύπρο, της ΤΔΒΚ, αγνοήθηκαν από τους συναδέλφους του μουσουλμάνους: η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο σεισμός που έχει καταστρέψει τώρα τη νοτιοδυτική Τουρκία θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης τον Τούρκο πρόεδρο. Όμως τους τελευταίους μήνες, ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν σε αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν Θράκη ( Θράκη — Θρᾴκη στα αρχαία ελληνικά) και που οι Τούρκοι αποκαλούν Δυτική Θράκη ( Batı Trakya ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτή η περιοχή βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Τουρκία. Φτάνει στον ποταμό Karasu ( Νέστος ) στα ανατολικά, με τη πόλη İskeçe (Ξάνθη στα ελληνικά) να βρίσκεται στο δυτικό άκρο της περιοχής. Στην πορεία της ιστορίας της, η Θράκη κυβερνήθηκε από τους Βυζαντινούς, μετά τους Οθωμανούς και για λίγα χρόνια πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τους Βούλγαρους. Από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Θράκη ήταν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος. Δεδομένης αυτής της ιστορίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η περιοχή έχει γίνει μάρτυρας πολλών απελάσεων.

Σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί πολυεθνικές μουσουλμανικές κοινότητες Τούρκων, Πομάκων και Ρομά, οι οποίες αποτελούν σήμερα περίπου 120.000 άτομα, το 32 τοις εκατό του τοπικού πληθυσμού ή μόλις λιγότερο από το ένα τοις εκατό του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού. Στην Ξάνθη, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης, οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 43 τοις εκατό του πληθυσμού.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ των ομάδων είναι ειρηνικές στη Θράκη, οι ηγέτες της τουρκικής κοινότητας στην επικράτεια συχνά παραπονούνται για παραβιάσεις των μειονοτικών τους δικαιωμάτων βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923 για να τεθεί τέλος στις εθνοτικές διαμάχες στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Ozan Ahmetoğlu, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ο αριθμός των (τουρκικών) μειονοτικών δημοτικών σχολείων μειώθηκε στα 99 από 231 πριν από περίπου 27 χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται κανονισμούς ότι τα σχολεία με λιγότερους από εννέα μαθητές δεν μπορούν να διατηρηθούν. Η Αθήνα σχεδιάζει να κλείσει άλλα τέσσερα τουρκικά σχολεία το 2023. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτά τα κλεισίματα ως πρόσχημα για αταξίες.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αντανακλά συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Τον Ιανουάριο, το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης, μια φιλοτουρκική πολιτική ομάδα στη Θράκη, έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για να διαμαρτυρηθεί για συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων. Τον Δεκέμβριο, ο Μουσταφά Τράμπα, μουφτής στην Ξάνθη, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σχεδίαζαν να μετατρέψουν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Κάποιοι από τους τουρκικούς ισχυρισμούς μπορεί να φαίνονται δικαιολογημένοι. Αλλά υπάρχουν πολλές ανοησίες, με σκοπό να προσελκύσουν επαίνους —και χρήματα— από την Άγκυρα. Η Τουρκική Ομοσπονδία Ευρώπης Δυτικής Θράκης, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο στη Δυτική Θράκη ισοδυναμούσε με άρνηση ύπαρξης της τουρκικής μειονότητας. Από πότε απαγορεύεται σε έναν πρωθυπουργό να επισκέπτεται τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που κυβερνά; Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φιλοτουρκικοί ακτιβιστές επικαλέστηκαν τη θρησκευτική ταυτότητα για να τροφοδοτήσουν την υστερία. Ο Hasan Küçük, επικεφαλής του Συνδέσμου για την Αλληλεγγύη Τούρκων Δυτικής Θράκης, είπε ότι «η θρησκευτική αυτονομία είναι απαραίτητη για αυτήν την κοινότητα».

Αλλά οι Τούρκοι με τους οποίους μίλησα στην επικράτεια δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τέτοιες αταξίες. «Απολαμβάνουμε τη ζωή μας εδώ (στη Δυτική Θράκη)», είπε ένας νεαρός από την τουρκική κοινότητα με ένα πλατύ χαμόγελο. "Μακάρι να μπορούσα να σας πω περισσότερα για το τι συμβαίνει εδώ. Ο περισσότερος θόρυβος των ανθρώπων μας στοχεύει στην κατάκτηση καρδιών και μυαλών στην Άγκυρα – και χρημάτων. Είναι καλοί ούζοποτες που προσποιούνται ότι είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι"

Έτσι, οι οπαδοί του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα τουρκικού εθνικισμού στην Ελλάδα φαίνεται να τροφοδοτούν αισθήματα παράπονου ως εργαλείο για την απόκτηση χρημάτων από το καθεστώς Ερντογάν – προς απογοήτευση των συμπατριωτών τους Τούρκων στην περιοχή. «Είναι υποκριτές», μου είπε ένας ντόπιος Τούρκος. "Προσποιούνται τους ευσεβείς μουσουλμάνους όταν παίρνουν κεφάλαια από την Τουρκία για να προωθήσουν το Ισλάμ στη Δυτική Θράκη. Χαίρομαι που βλέπω ότι τα ξοδεύουν για ούζο στο τοπικό καφενείο, αν και κρυφά."

Μια τέτοια μαρτυρία είναι αληθινή. Οι Τούρκοι συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πτυχές της καθημερινής δημόσιας, πολιτικής και πολιτικής ζωής. Υπάρχουν πολυάριθμες τουρκικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς παρεμβάσεις — όπως ακριβώς κάνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε διαδοχικές βουλευτικές εκλογές από το 1927 εκλέχθηκαν βουλευτές μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις βουλευτές μειοψηφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και το κλείσιμο των σχολείων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την απονομιμοποίηση της ελληνικής πολιτικής στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία. Αυτή η πτώση οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των τουρκικών οικογενειών — όχι στην ελληνική καταπίεση.

Υπάρχουν πολλά ιδρύματα του Κορανίου και περισσότερα από 240 τζαμιά που λειτουργούν στην περιοχή, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό τζαμιών ανά πολίτη ισλαμικής πίστης στην Ευρώπη. Αλλά το πιο σημαντικό, οι Τούρκοι στη Θράκη χαίρονται που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουν καμία επιθυμία να μεταναστεύσουν σε μη κοινοτική, αυταρχική Τουρκία υπό ισλαμιστικό καθεστώς.

Παρ' όλα αυτά, υπό τη λογική της νεο-οθωμανικής ρεβιζιονιστικής πολιτικής της Τουρκίας, η Δυτική Θράκη πρέπει να βρίσκεται υπό τον τουρκικό έλεγχο, όπως και άλλα πρώην οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια, την Αραβία και τον Καύκασο. Ο Ερντογάν αγωνίστηκε σκληρά την περασμένη δεκαετία για να «επανα-οθωμανοποιήσει» τα πρώην οθωμανικά εδάφη, ελπίζοντας ότι ο σουνιτικός ισλαμισμός θα λειτουργούσε ως θαυματουργή «κόλλα». Δεν έχει. Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για τη Συρία (τζιχαντιστές), την Αίγυπτο (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) και το Ισραήλ (Χαμάς) απέτυχαν. Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία να επιδιορθώσει τους φράχτες με όλες τις χώρες στις οποίες κήρυξε πολιτικά τον πόλεμο: το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά οι φιλοδοξίες είναι φιλοδοξίες. Οι ιδεολογίες είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλειφθούν μπροστά σε μια ντροπιαστική ήττα και η κακία του Ερντογάν συνεχίζεται. Τον Δεκέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δέχθηκε αντιπροσωπεία από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός Τσαβούσογλου εμφανίζεται και στις δύο πλευρές με δύο Τούρκους ιμάμηδες, τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες στη Θράκη. Το τουρκικό στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Δυτική Θράκη δεν είναι μόνο εθνοτικό ή νεοοθωμανικό, αλλά και θρησκευτικό.

Ανησυχεί υπερβολικά η ελληνική κυβέρνηση από την τουρκική εξαγωγή σαρία; Πιθανώς όχι.

"Είναι λιγότερο απειλητικό για την Ελλάδα εάν η Τουρκία εξήγαγε σαρία στην Ελλάδα από εθνοτικό εθνικισμό", έγραψε ο Μπασκίν Οράν, ένας εξέχων Τούρκος ακαδημαϊκός και αρθρογράφος στην αρμενική εφημερίδα Agos με έδρα την Κωνσταντινούπολη .

Το τουρκικό μυαλό (στη Δυτική Θράκη) είναι επίσης μπερδεμένο, λέει ο Oran. "Θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους που δόθηκε σε θρησκευτικές γραμμές από τις συνθήκες του 1913 και του 1923. Και θέλουν να διατηρήσουν τους (μουσουλμάνους) Τούρκους, Πομάκους και Ρομά στη μουσουλμανική ταυτότητα", έγραψε ο Οράν στο Agos . «Κατά ειρωνικό τρόπο, οι sparring γείτονες του Αιγαίου φαίνεται να ζουν σε μια συμβίωση στη Δυτική Θράκη».

Ο Οράν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν εξάγει απλώς τη σαρία στη Δυτική Θράκη. «Εξάγει τη σαρία μέσω εκλεγμένων μουφτήδων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην οποία προεδρεύουν οι μουφτήδες».

Σύμφωνα με τον Oran, οι μουφτήδες και η Συμβουλευτική Επιτροπή έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους όλη την κοινοτική ζωή . Οι (μειοψηφίες) ΜΚΟ έχουν απαγορευτεί να κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη με το Τουρκικό Προξενείο θα «τιμωρούνταν». Οι φοιτητές της τουρκικής μειονότητας που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια με υποτροφία ενδέχεται να χάσουν τις υποτροφίες τους. Ο Ziraat, δανειστής του τουρκικού κράτους με υποκατάστημα στη Δυτική Θράκη, καθιστά αδύνατο για τους «αντιφρονούντες Τούρκους» να δανειστούν δάνεια. Πολλοί ντόπιοι έχουν αποξενωθεί από την κοινότητα αφού οι ιμάμηδες τους χαρακτήρισαν «προδότες και άπιστους».

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Ερντογάν να διαταράξει αυτή τη συμβίωση στη Θράκη μπορεί σύντομα να λήξουν. Με τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100.000, ο ισλαμιστής ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει άλλο έργο να επιμεληθεί. Ειδικότερα, χρειάζεται να κερδίσει τις πιο κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου, αλλά ενδέχεται να αναβληθεί λόγω της καταστροφής.

πηγή: meforum.org

________________________________________

(*) Ο Burak Bekdil είναι Τούρκος αρθρογράφος που έγραφε στην καθημερινή Hürriyet για 29 χρόνια. Απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2017.  Σήμερα είναι μέλος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής και καλύπτει την Τουρκία για την εβδομαδιαία εφημερίδα Defense News των ΗΠΑ από το 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου