Δημήτρης Στρατούλης: «Αναγκαία όσο ΠΟΤΕ η εκλογική συνεργασία της αντιμνημονιακής Αριστεράς»

Αντιμνημονιακή Αριστερά, Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά, εκλογική συνεργασία, Δημήτρης Στρατούλης, ΛΑΕ,
από την Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ / 15 Οκτωβρίου 2022

Μία κινηματική πολιτική και εκλογική συνεργασία όλων χωρίς εξαίρεση των δυνάμεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς θα συμβάλλει στη συγκρότηση μετά τις εκλογές ενός ισχυρού πόλου πραγματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές...

Αναγκαία όσο ΠΟΤΕ η εκλογική συνεργασία της αντιμνημονιακής Αριστεράς


H κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ωραιοποιήσει τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, εξαιτίας της πολλαπλής κρίσης και των εφαρμοζόμενων από αυτή αντικοινωνικών πολιτικών σε βάρος τους και υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Με την στήριξη σύσσωμης της οικονομικής ολιγαρχίας και, σχεδόν, όλων των ελεγχόμενων από αυτή συστημικών ΜΜΕ παρουσιάζει τις προεκλογικές μικροπαροχές της ως τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των οξυμμένων λαϊκών προβλημάτων, κυρίως, της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι με την εφαρμογή τους ενισχύει την αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος του εργαζομένου λαού και διαιωνίζει και διευρύνει τη φτωχοποίησή του. Προσπαθεί, μάλιστα, να εφαρμόσει αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του λαού και της νεολαίας, ώστε να κάμψει τις όποιες κοινωνικές αντιστάσεις. Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλυφθείσες τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων και η μέχρι τώρα προκλητικά αντιδημοκρατική προσπάθειά της να κουκουλώσει της πολιτικές ευθύνες της γι’ αυτές και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν ασκούν πραγματική αντιπολίτευση στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και δεν προβάλλουν μία εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Οι θέσεις και προτάσεις τους, ουσιαστικά, κινούνται στα ίδια πλαίσια πολιτικών και στην ίδια κατεύθυνση με τη ΝΔ, αφού και οι τρεις αυτές πολιτικές δυνάμεις ψήφισαν, εφάρμοσαν και στηρίζουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για συνέχιση της λιτότητας μέχρι το 2060. Δεδομένων αυτών των συνθηκών και των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει, μάλιστα, ο κίνδυνος για νέα μνημόνια λιτότητας, όπως κι αν αυτά τα ονομάσουν, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ, της συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της διόγκωσης της υπερχρέωσης της χώρας.

Δεδομένων των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης του λαού και της νεολαίας και των αρνητικών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και όλες οι δυνάμεις της αντιμνημονιακής κοινοβουλευτικής Αριστεράς, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, οφείλουν, για να είναι πραγματικά χρήσιμες στο λαό, να συνεργαστούν όχι μόνο για τη στήριξη και ανάπτυξη των αγώνων για την επιβίωσή του, αλλά και στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Διασφαλίζοντας, βέβαια, η καθεμία από αυτές την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια τους και αφού έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό εναλλακτικό φιλολαϊκό πρόγραμμα ρήξης, ανατροπής και θετικής διεξόδου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να προτείνει και να διεκδικεί λύσεις στα πραγματικά και οξυμμένα λαϊκά προβλήματα (ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, στεγαστικό, διάλυση ΕΣΥ κλπ) και να ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες ρήξεις με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο και συνολικά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Μία τέτοια κινηματική, πολιτική και εκλογική συνεργασία όλων χωρίς εξαίρεση των δυνάμεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς θα συμβάλλει στη συγκρότηση μετά τις εκλογές ενός ισχυρού πόλου πραγματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, από όποια κυβέρνηση αυτές και αν εφαρμόζονται. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καλυφτεί το υπάρχον πολιτικό κενό άσκησης πραγματικής αντιπολίτευσης στις νεοφιλελεύθερες πολτικές, προβολής εναλλακτικής πρότασης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και συγκρότησης του πολιτικού – εκλογικού μετώπου που θα τα πραγματοποιήσει, ώστε να μετατοπιστεί πραγματικά προς τα Αριστερά ο πολιτικός άξονας στη χώρα μας.

Ως ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχουμε απευθύνει μία τέτοια πρόταση εκλογικής συνεργασίας σε όλες ανεξαίρετα τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής και της κοινοβουλευτικής αντιμνημονιακής Αριστεράς. Ευχόμαστε και εργαζόμαστε ώστε όλες να συμφωνήσουν. Για μας είναι σαφές ότι, με όποιες από αυτές ανταποκριθούν στο ενωτικό κάλεσμα, θα συζητήσουμε σοβαρά και δημιουργικά ένα τέτοιο χρήσιμο για το λαό και τη νεολαία ενδεχόμενο.
 
Δημήτρης Στρατούλης 
Γραμματέας ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου