Γεράσιμος Χουλιάρας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο» / Εφιαλτική προειδοποίηση! (vid)

Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος, Ελλάδα, μεγασεισμός,

Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, αυτό συμβαίνει μετά από 100 έως 1.000 χρόνια

Εφιαλτική προειδοποίηση Χουλιάρα - «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο»

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Αυτό όμως που προβληματίζει τόσο τους ειδικούς όσο και τον απλό κόσμο είναι η πιθανότητα στο επόμενο διάστημα να έχουμε και στην Ελλάδα έναν «μεγασεισμό».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα». Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι βρισκόμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για έναν μεγασεισμό.


Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμο της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1000 χρόνια.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος. Σε ό,τι αφορά στην αντοχή των κτηρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι «τα κτήριά μας είναι καλύτερα από αυτά που καταρρέουν στην Τουρκία». Ωστόσο, τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω στους ελέγχους κτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου