ΙΤΑΛΙΑ: 125 δισ. ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι

Δημόσια υγεία, Μεταρρύθμιση, Κυβέρνηση Μελόνι, Οράτσιο Σκιλάτσι,
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι.

Τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ιταλία διαμαρτύρονται για σοβαρή έλλειψη προσωπικού, ιδίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, η οποία οδήγησε σε μεγάλες λίστες αναμονής.

 

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι μεγάλες λίστες αναμονής ώθησαν την ιταλική κυβέρνηση να διαθέσει 125 δισ. ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι.

Τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ιταλία διαμαρτύρονται για σοβαρή έλλειψη προσωπικού, ιδίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, η οποία οδήγησε σε μεγάλες λίστες αναμονής.

Ο Σκιλάτσι λέει ότι τα χρήματα θα διατεθούν στο Εθνικό Ταμείο Υγείας.

Η είδηση ήρθε στο τέλος της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης (CIPESS) και μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την κατανομή των πόρων με τις περιφέρειες, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη ευελιξίας των ανώτατων ορίων δαπανών και απαίτησαν ειδικούς πόρους.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι (FDI/ECR) επεξεργάζεται μια μεταρρύθμιση, την οποία στηρίζει έντονα η Λέγκα (ID), ώστε να επιτραπεί στις περιφέρειες να ρυθμίζουν αυτόνομα ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Η μεταρρύθμιση ώθησε τον Σκιλάτσι να θέσει τις περιφέρειες υπό την «καθοδήγηση» του υπουργείου Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα περιφερειακά συστήματα υγείας της Ιταλίας εγγυώνται τις ίδιες συνθήκες περίθαλψης.

Το υπουργείο δεν θα έχει μόνο την εξουσία να κατευθύνει και να διανέμει τα κονδύλια, αλλά και τη δυνατότητα «να υποστηρίζει έναν ενάρετο μηχανισμό μαζί με τις περιφέρειες για να καταλάβουμε ποιος λειτουργεί καλύτερα και να βοηθήσουμε εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τόσο καλά», εξήγησε ο Σκιλάτσι.

Προς το παρόν, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη βόρεια Ιταλία είναι κατά μέσο όρο σημαντικά καλύτερες από εκείνες του Νότου. Για το λόγο αυτό, πολλοί πολίτες του Νότου μετακινούνται προς το Βορρά για θεραπεία.

Ωστόσο, ο Σκιλάτσι τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας δεν σχετίζονται μόνο με τα κονδύλια αλλά και με τη δομή του συστήματος.

«Ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθεί τον ασθενή στον πληρέστερο βαθμό και να δίνει ένα πρόγραμμα εξετάσεων, παρακολούθησης και διαγνωστικών ερευνών που πρέπει να γίνουν», είπε ο υπουργός, λέγοντας ότι οι γιατροί πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο.

«Εάν υπάρχει ένας γιατρός που παρακολουθεί έναν ασθενή ή μια εγκατάσταση που τον έχει αναλάβει, ίσως για αυτόν τον ασθενή, μετά από μια αρχική επίσκεψη, θα ήταν αρκετό να γίνει ένας έλεγχος μετά από ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Ο Σκιλάτσι δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να ξεπεράσει το «νοσοκομειοκεντρικό» όραμα, να περιορίσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και «να επιστρέψουν τα νοσοκομεία σε χώρους οξείας περίθαλψης που προορίζονται για τη θεραπεία των πιο σύνθετων παθολογιών, απελευθερώνοντας έτσι οικονομικούς πόρους που θα διατεθούν στην επικράτεια και στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δημόσιες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης της Ιταλίας ανήλθαν στο 7,5% του ΑΕΠ, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης έφτασαν το 2021 στο 2,3% του ΑΕΠ. Το 2024, οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να ανέλθουν στο 6,4 %.
πηγή: EURACTIV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου